Se amana vaccinarea copiilor impotriva gripei porcine

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 13:42
1932 citiri
Se amana vaccinarea copiilor impotriva gripei porcine
Foto: Arhiva

Ministrul interimar al Sanatatii, Adriean Videanu, a declarat, joi, ca daca autoritatile nu se inteleg cu GlaxoSmithKline pentru dozele de vaccin pandemic necesare imunizarii copiilor, atunci se va baza pe productia interna, chiar daca aceasta va veni cu intarziere.

"GSK, inteleg, este singurul producator. Daca nu ne intelegem cu ei, ramanem pe productia interna", a spus Videanu.

Intrebat cand va fi disponibil vaccinul produs de Institutul Cantacuzino, acesta a raspuns: "cat mai curand posibil".

"Vreau sa va spun ca a fost o decizie a comandamentului pentru situatii de criza, de la nivelul Ministerului Sanatatii, de a face demersuri pentru a achizitiona acest vaccin. Din pacate, in urma negocierilor pe care le-am avut cu GlaxoSmithKline, acestia nu-si asuma responsabilitatea pentru vaccin. Iar autoritatile romane nu-si pot asuma riscul pentru un vaccin produs de altcineva.

In aceste conditii, daca nu se gaseste o solutie pentru ceea ce inseamna asumarea tuturor responsabilitatilor de catre producator, vom merge pe vaccinul pe care il producem foarte bine la Institutul Cantacuzino. E adevarat, cu amanarea de rigoare", a afirmat Videanu.

Ministrul interimar al Sanatatii a mai precizat ca vaccinul este gata, inclusiv productia, dar nu a fost inca testat.

"Ceea ce nu s-a realizat pana in momentul de fata sunt testele. Testele, si pe adulti, si pe copii, se fac pe voluntari. Or, nu e usor sa-i gasesti. Iar compania cu care lucram an momentul de fata ne-a asigurat ca suntem in grafic cu testele de care au nevoie", a subliniat Adriean Videanu.

Guvernul a decis, la inceputul lunii noiembrie, sa fie achizitionate din strainatate 500.000 de doze de vaccin pentru imunizarea copiilor, care vor costa 2.250.000 de euro.

Vaccinarea copiilor urma sa inceapa simultan cu cea a persoanelor adulte, din 26 noiembrie, in acest ultim caz cu doze din productia interna. Importul dozelor era justificat de faptul ca vaccinul produs in Romania nu a fost testat pe copii.

Autoritatile au anuntat ca vor cumpara cele 500.000 de doze de vaccin de la producatorul GlaxoSmithKline.

Fostul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, a recomandat ulterior Ministerului Sanatatii sa reanalizeze decizia de a achizitiona vaccinul, argumentand ca, in Polonia, Guvernul a refuzat cererea producatorului, ca Executivul polonez sa isi asume responsabilitatea pentru eventualele efecte adverse ale vaccinului.

"Este inacceptabil ca raspunderea pentru eventualele neajunsuri sau efecte adverse ale vaccinului sa fie asumate politic, de guverne si nu de catre producator. Vaccinul este un produs medical si producatorul trebui sa si-l asume. Este de asteptat ca aceleasi conditii sa fie impuse de catre producator si tarii noastre - Guvernul Romaniei sa isi asume responsabilitatea pentru efectele negative", a spus Bazac.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#vaccinare copii gripa porcina, #vaccin gripa Romania, #import vaccin gripa, #vaccin porcina Cantacuzino , #gripa porcina