Streinu Cercel: Ne asteptam la mult mai multe cazuri de gripa porcina

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 10:50
1981 citiri
Streinu Cercel: Ne asteptam la mult mai multe cazuri de gripa porcina

Virusul A/H1N1 se transmite liber pe teritoriul Romaniei, cele doua eleve care s-au imbolnavit neavand contact demonstrabil cu persoane infectate venite din strainatate, afirma doctorul Streinu Cercel.

"Cele doua cazuri au aparut pe teritoriul Romaniei fara contact demonstrabil cu o persoana intoarsa din strainatate, care sa fi fost bolnava. Asta inseamna ca virusul se transmite liber pe teritoriul Romaniei", a precizat pentru NewsIn profesor doctor Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

De acum inainte, exista potentialul sa apara mai multe cazuri de gripa porcina, nu de gripa sezoniera, cum era de asteptat, a adaugat Streinu Cercel, care estimeaza numarul de imbolnaviri in Romania la patru milioane, in urmatorii doi ani, cat va dura pandemia.

In conditiile in care cele doua cazuri au aparut in scoli, vaccinarea elevilor impotriva virusului A/H1N1 nu poate sa inceapa mai devreme de 4 ianuarie, cum era stabilit initial, pentru ca testele nu sunt finalizate, a mai declarat Streinu Cercel.

Centrul National de Prevenire a Bolilor Transmisibile a anuntat, joi, doua noi cazuri de gripa A/H1N1 in scoli, fiind vorba despre o eleva de 9 ani din Bucuresti, de la Scoala 146, respectiv o eleva de 15 ani, din Iasi, de la Colegiul "Gheorghe Asachi", care nu au calatorit intr-o zona afectata si nici nu au intrat in contact cu o persoana bolnava, intoarsa din strainatate.

In prezent, cele doua fete se afla izolate la domiciliu, unde li se administreaza medicatia anitivirala.

"Din acest moment, ne asteptam si la alte cazuri cu transmitere locala, fara context epidemiologic identificat. Numarul acestora va depinde foarte mult de modul in care populatia va respecta recomandarile noastre si va intelege ca aceste reglementari sunt facute sa protejeze atat persoana bolnava, cat si persoanele din jur", a declarat profesor doctor Adrian Streinu Cercel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#gripa porcina Romania, #gripa noua Romania, #eleve gripa porcina, #Streinu Cercel gripa , #gripa porcina