TV Ziare.com: Medicii care nu recomanda vaccinul antigripal nu sunt bine informati

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 13:42
5287 citiri
TV Ziare.com: Medicii care nu recomanda vaccinul antigripal nu sunt bine informati

Medicii care se declara ca sunt impotriva vaccinului pentru gripa A/H1N1 si nu isi sfatuiesc pacientii sa se vaccineze nu sunt bine informati, ei au obligatia de a informa populatia, a declarat, pentru TV Ziare.com, Adriana Pistol, sefa Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile si medic primar epidemiolog.

"Parerea mea, sincer, este ca nu toate cadrele medicale sunt foarte informate asupra acestui subiect, si asta este un pacat. Medicul are obligatia sa se informeze foarte bine inainte de a face recomandari de aceea recomand informari de la medicul de familie sau la medicii epidemiologi", a declarat Adriana Pistol, adaugand ca nu stie de ce o mare parte din cadrele medicale nu s-au vaccinat.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu doctorul Adriana Pistol.

Adriana Pistol declara ca s-a vaccinat in urma cu o luna, asa cum face in fiecare sezon si sustine ca nu a avut efecte adverse grave. Acestea nu s-au intalnit aproape deloc, adauga medicul.

"Pana in prezent, in afara de durere si roseata locala nu au fost raportate alt evenimente deosebite", precizeaza medicul, adaugand ca roseata dispare rapid daca se aplica comprese reci.

Vaccinul nu contine mercur si nici celule cancerigene

Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino nu contine mercur, asa cum s-a zvonit, adauga medicul epidemiolog. Ingredientul care a produs panica a fost substanta etil mercur, care nu se acumuleaza in corp si nu are efecte adverse.

Substanta nu are efecte nocive, se utilizeaza des in produse farmaceutice si este aprobata de agentiile de licentiere a medicamentelor, se regaseste in solutii oftalmice si anumite solutii nazale, dar si in cerneala cu care se fac tatuajele, adauga Pistol.

"Aceasta substanta pe baza de mercur care are o denumire lunga, despre care invatam la chimie si se mai numeste si etil mercur, nu face parte din categoria substantelor care sa se acumuleze in organism si care sa dea efecte mai tarziu", a declarat Pistol.

Adriana Pistol raspunde si in ceea ce priveste zvonurile ca vaccinul ar contine celule cancerigene, spunand ca vaccinul este produs de Institutul Cantacuzino folosind tehnici "clasice", ce nu implica celule.

"Vaccinul nu este facut pe culturi de celule, este facut pe ou embrionar de gaina (...) Tehnologia este ceva mai clasica, prin cultura pe oua embrionate. Exista vaccinuri facute pe culturi de celule, exista vaccinuri care au adjuvanti, vaccinul romanesc nu are adjuvanti", explica medicul.

Vaccinul este testat la fel cum sunt testate vaccinurile in fiecare an, pe subiecti animali in prealabil, dupa care pe subiecti umani si este aprobat de agentia nationala a medicamentului, adauga Pistol, vaccinul pentru copii mai mici de 16 ani fiind inca testat. Acesta va fi disponibil in aproximativ doua saptamani, spune Pistol.

Medicul adauga ca varful epidemiei, in Romania, se va petrece undeva la sfarsitul acestei luni, urmand ca virusul sa revina in sezonul rece, la sfarsitul lui 2010.

Ce trebuie sa stii despre vaccinul impotriva gripei A/H1N1?

Vaccinul confera imunitate pana la doi ani de zile, daca nu apare o noua tulpina de virus;

Vaccinul protejeaza de imbolnavirea cu virusul A/H1N1 in proportie de 90-95%;

Vaccinul este produs pe cultura de oua si nu contine celule cancerigene;

Vaccinul este contraindicat in cazul persoanelor cu alergie la ou sau proteine de ou si carne de pasare (este vorba despre reactii severe, care necesita internarea in spital, nu si de o simpla urticarie aparuta in urma consumului de oua);

Vaccinul nu contine mercur, contine o substanta utilizata in multe produse farmaceutice, aprobata de agentiile de licentiere a medicamentelor, care nu se acumuleaza in corp si nu produce efecte adverse;

Corpul uman incepe sa produca anticorpi la 15 zile dupa administrarea vaccinului, iar in aceasta perioada suntem inca vulnerabili in fata virusului;

Daca prezentati simptome de raceala (secretii nazale, stranut) cu stare febrila, trebuie sa asteptati sa treaca febra inainte sa va vaccinati;

Cei care au contractat virusul A/H1N1 au imunitate naturala datorata bolii si nu mai trebuie sa faca vaccinul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Adriana Pistol Ziarecom, #vaccin gripa porcina, #vaccin gripa noua, #contraindicatii vaccin gripa, #efecte adverse vaccin , #gripa porcina