TV Ziare.com: Vaccinul impotriva gripei porcine nu provoaca reactii adverse grave

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 15:18
3264 citiri
TV Ziare.com: Vaccinul impotriva gripei porcine nu provoaca reactii adverse grave
Foto: Ziare.com

Vaccinul impotriva gripei porcine nu provoaca, in marea majoritate a cazurilor, reactii adverse severe, a declarat, la TV Ziare.com, Cristea Cristiana, sef la "Sectia clinica de boli infectioase VI - Adulti" din cadrul Spitalului Clinic Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes".

Vaccinul nu produce cancer, sustine medicul, cum s-a vehiculat in mod eronat, iar explicatia este simpla: vaccinul este realizat din virusul gripal in sine, care nu produce cancer.

Desi vaccinul nu a intrat inca pe piata comerciala, nu este prea tarziu pentru vaccinare, adauga Cristea, "avand in vedere ca virusul va circula inca un an". Vaccinul romanesc este la fel de eficient ca si cel international si poate fi administrat adultilor si copiilor mai mari de 15 ani.

"Numarul de cazuri nu este alarmant de mare, dar creste. Gripa nu se opreste in decembrie, se pare ca va mai circula un an de zile, iar odata facut vaccinul este un castig", a declarat Cristea.

Potrivit medicului, o persoana care s-a imbolnavit deja de gripa de tip nou, in forma usoara, nu are nevoie sa isi mai faca vaccinul, pentru ca a capatat deja imunitate.

"Orice imbolnavire lasa o imunitate solida pentru toata viata", sustine medicul.

Trebuie sa purtam masti

Pentru a ne proteja de gripa noua, trebuie evitata aglomeratia, sau daca nu poate fi evitata, este recomandat sa purtam masti de protectie in zonele suprapopulate, a declarat Cristea.

Profilaxia in cazul gripei de tip A/H1N1 se face cu vaccin, insa pana cand acesta va fi disponibil trebuie sa ne protejam cu mijloace nespecifice.

"Vom preveni statul in aglomeratii, de cate ori vedem persoane care stranuta sau tusesc sa folosim masca, daca suntem bolnavi sa folosim masti si batiste de unica folosinta, si daca ne-am imbolnavit sa mergem la doctor", a declarat Cristea Cristiana, la TV Ziare.com, adaugand ca persoanele diagnosticate cu gripa porcina sau care prezinta simptome similare ar trebui sa se izoleze la domiciliu.

Persoanele cele mai expuse la imbolnavire sunt elevii, studentii si persoanele care lucreaza intr-un mediu aglomerat, sustine Cristea, adaugand ca acestea trebuie sa respecte regulile de igiena si sa foloseasca masti. In cazul in care sunt confectionate acasa, si nu cumparate, mastile trebuie sa fie din tifon in trei straturi.

De cele mai multe ori, boala are o evolutie fireasca spre vindecare si se manifesta in forme usoare, insa exista si cazuri grave, care intalnite in special la persoane care sufera de boli cronice vechi.

"In tarile in care au fost cazuri cu deces, au fost cazuri de deces la pacienti care aveau boli cronice (...) vechi care s-au decompensat sau pacienti foarte tineri care nu au imunitate, imunitatea nu le-a permis sa faca fata agresiunii bolii. (...) Ne putem astepta la complicatii la pacientii care au boli cardiovasculare cronice, cei care au ciroza, neoplazie, cei care au facut corticoterapie", a declarat Cristea.

Inca nu sunt destul de multe cazuri pentru inchiderea scolilor

In ceea ce priveste inchiderea scolilor, Cristiana Cristea sustine ca decizia ramane la latitudinea Ministerului Sanatatii si a Ministerului Culturii.

"Daca intr-o scoala exista intr-o clasa un caz, acea clasa se inchide sapte zile. Daca in scoala exista mai mult de patru-cinci cazuri de boala in diferite clase, scoala se inchide", sustine Cristian Cristea, adaugand ca numarul de cazuri de boala este inca mic si nu justitfica intreruperea scolii.

Boala se manifesta cu febra cu sau fara frisoane, stare generala modificata, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, o stare de rau la care pot sa apara sau sa lipseasca manifestari respiratorii (dureri in gat, rinoree, dureri ale ochilor, tuse seaca). Gripa sezoniera se poate manifesta fara febra, motiv pentru care cele doua se pot diferentia.

Tratamentul pentru gripa noua dureaza cinci zile, iar in a saptea zi dupa primele analize se iau din nou probe, pentru a vedea daca virusul a fost neutralizat.

Pentru intarirea sistemului imunitar, medicul recomanda fructe si legume proaspete, sucuri din fructe proaspete si vitamina C.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Cristina Cristea, #Ziarecom, #gripa porcina, #protejam gripa porcina , #gripa porcina