Un dezastru previzibil in Capitala

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 18:53
5280 citiri
Un dezastru previzibil in Capitala
Foto: Arhiva

Furtuna care a lovit marti seara Capitala a fost, cu siguranta, de o violenta extrema si era cu neputinta ca ea sa nu provoace neplaceri.

Viteza vantului a depasit 70 de km/h, iar cantitatile de precipitatii au fost impresionante, dar nu a fost chiar un uragan. Asa ca e totusi greu de admis ca normal dezastrul lasat in urma de o vijelie care a durat mai putin de 30 de minute.

Potrivit statisticii ISU, in Bucuresti au cazut 250 de copaci numai pe strazi. Cine stie cati s-or mai fi prabusit prin parcuri sau printre blocuri. Socoteala nu include si miile de crengi, unele imense, smulse de vant si imprastiate peste tot si nici panourile insuficient ancorate care au luat-o din loc.

Oricum am lua-o, cifrele sunt cu mult prea mari si masoara cu precizie adevarata competenta a autoritatilor locale. Degeaba plantam panselute si tundem iarba daca ne cad copacii in cap, degeaba facem locuri de parcare daca pomii strivesc masinile puse acolo.

Daca ADP-urile isi faceau treaba si copacii ar fi fost toaletati periodic nu aveau ce crengi fragile si uscate sa se mai rupa. Daca aceleasi ADP-uri inventariau copacii cu atentie si ii scoteau pe cei batrani si vulnerabili, nu avea ce sa mai cada peste strazi si masini. In multe cazuri locatarii au facut reclamatii peste reclamatii, cerand taierea unor copaci uscati, insa nu i-a bagat nimeni in seama.

Ne plangem acum ca zeci de strazi nu au curent electric, dar cresterea crengilor peste si printre firele de inalta tensiune n-a derajat pe nimeni, nici pe cei de la ADP, nici pe cei de la Electrica.

Cifrele arata ca dezastrul era evitabil

Ne place sau nu, potrivit ISU, in sectorul 3 nu a existat nicio strada blocata de copaci cazuti si pe toata suprafata sectorului au cazut doar 14 copaci. I-o fi tinut Liviu Negoita cu bratele?

E drept, primarul sectorului 3, spre deosebire de Andrei Chiliman, colegul din sectorul 1, cel mai devastat de furtuna, nu prea apare la televizor, nu se tine de inaugurari cat mai mediatizate, si nici nu i-am vazut fata in aceasta campanie electorala.

N-a facut nici comandament, intens madiatizat desigur, pentru gripa porcina, dupa modelul lui Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, foarte grav afectat si el de vijelie. Iar cand ai "problemutele" lui Vanghlie la care te gandesti si in somn e firesc sa-ti cada copacii in cap la prima furtuna.

Cam la fel si cu strazile inundate, dupa jumatate de ora de ploaie torentiala. De ce nu au existat inundatii in sectoarele 3 si 4? Ca doar amandoua sunt strabatute de Dambovita deci au si zone mai joase, dupa cum amandoua au si periferii.

Greu de explicat si ingrijorator este si faptul ca furtuna a lovit Capitala pe neasteptate, fara a se afla sub incidenta atentionarii meteo valabila in alte zone ale tarii. Intensitatea furtunii declansate marti in Bucuresti merita o atentionare, daca nu chiar o avertizare portocalie. Meteorologii au prognozat ploaie si vant, dar a venit dezastrul.

Vijelia nu s-a format deodata. A maturat totul in cale din vestul tarii, asa ca putea fi prevenita si Capitala, macar in ultima clipa, cu cateva ore inainte.

Sigur, copacii nu mai putea fi toaletati, si nici canalizarile desfundate, insa poate ca unii oameni ar fi fost mai atenti unde parcheaza, poate ca unii nu ar fi plecat de acasa si, in orice caz, autoritatile locale ar fi fost in alerta.

INMH spune ca a trimis 12 avertizari de moment pentru Bucuresti, insa ele nu au devenit publice si nici nu au aparut pe site-ul institutiei. Undeva pe fluxul de comunicare s-a produs un scurt circuit complet anormal.

Una peste alta, marti seara Bucurestiul si-a aratat din plin zonele de vulnerabilitate maxima, iar autoritatile au dat un test important. Nu prea l-au trecut. In aceste conditii, bucurestenii nu au niciun motiv sa se simta in siguranta in orasul lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#furtuna Bucuresti, #bilant furtuna Bucuresti, #furtuna Bucuresti primarie , #gripa porcina