Vaccinul sau gripa?

Duminica, 29 Noiembrie 2009, ora 18:06
3421 citiri
Vaccinul sau gripa?

Nu stiu daca vaccinul impotriva gripei noi, atat cel din strainatate, cat si cel produs in Romania, este intr-adevar bun si nu produce efecte secundare grave. Si cred ca 90% dintre romani, cel putin, nu stiu. Totusi, unii dintre ei si copiii lor de peste sase ani incep sa fie vaccinati, intr-o operatiune care incepe sa semene cu aceea impotriva HPV.

Nu ar trebui sa avem niciun motiv sa punem la indoiala informatiile puse la dispozitie de doctorul Adrian Streinu Cercel, dar, in acelasi timp, suntem bombardati si cu informatii contradictorii venite de la alti medici.

Este derutant sa vezi doctori care refuza sa se vaccineze, invocand lipsa de informare si riscul mai mare pe care l-ar prezenta vaccinul, comparativ cu riscul pe care-l presupune imbolnavirea. Si din acest punct de vedere avem informatii contradictorii.

Aflam, de exemplu, ca in Germania exista o adevarata campanie impotriva vaccinului dusa chiar de medicii care isi sfatuiesc pacientii sa refuze vaccinarea deoarece substanta administrata nu ar fi fost suficient testata. Daca ne uitam la procedura mai mult decat rapida prin care a fost aprobat vaccinul produs de Institutul Cantacuzino, avem motive sa credem ca aceleasi reprosuri nu sunt aplicabile si acestui produs?

Aflam ca si francezii, si britanicii sunt extrem de refractari la vaccinare, desi acolo gripa noua a avut un bilant cu mult mai grav decat are deocamdata in Romania. Presa musteste de informatii calificate drept secrete despre tot felul de boli grave si chiar decese ascunse care ar fi fost provocate de vacinare. E drept, niciun vaccin nou nu a avut parte de vreo primire mai calduroasa.

Doctorul Streinu Cercel ne vorbeste despre mii de morti si, din nou, nu avem caderea sa-i contestam aprecierile, insa, in acelasi timp, vedem ca majoritata celor peste 3.000 de cazuri confirmate in Romania au fost forme usoare, iar singurele decese au fost provocate de complicatii ale unor boli asociate gripei.

Ce sa inteleaga omul din aceasta nebunie? E foarte posibil sa fie mai degraba atras de teoriile conspirationiste, mai ales intr-o tara ca Romania unde neincrederea in autoritati este o boala cronica si foarte grava. Cu mult mai grava decat gripa noua.

In aceste conditii sa nu miram foarte tare daca si aceasta campanie va esua, cel putin partial, asa cum a esuat, cel putin in prima faza, aceea impotriva HPV. Si in mare masura din acelasi motiv principal: lipsa unei campanii de informare coerente si convingatoare.

Este firesc ca atunci cand vorbim despre sanatatea, chiar viata sa, omul sa fie prudent si temator. Supus unui bombardament informational contradictoriu, lui ii trebuie informatii certe, linistitoare, concise, dintr-o sursa accesibila lui.

Daca ar fi vrut sa inainteze cu aceasta campanie fara mari probleme, reprezentantii Ministerului Sanatatii ar fi trebuit sa vorbeasca in scoli cu parintii. Ar fi trebuit sa faca o multime de pliante disponibile in toate locurile publice, ar fi trebuit sa mobilizeze medicii de familie in primul rand intr-o campanie de convingere si abia apoi intr-una de vaccinare.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#vaccin gripa porcina, #gripa porcina Romania, #pericol vaccin gripa porcina , #gripa porcina