Nicusor Dan: Incendiul din Bamboo arata importanta mecanismului de abuz in serviciu, pe care majoritatea vrea sa-l mutileze

Sambata, 21 Ianuarie 2017, ora 17:42
4914 citiri
Nicusor Dan: Incendiul din Bamboo arata importanta mecanismului de abuz in serviciu, pe care majoritatea vrea sa-l mutileze
Foto: Facebook/ISU Bucuresti-Ilfov

Presedintele USR, Nicusor Dan, considera ca in cazuri precum cel de azi, cu incendiul din clubul Bamboo, este importanta existenta mecanismului de abuz in serviciu, pe care Guvernul vrea sa il "mutileze" prin ordonanta referitoare la schimbarile Codurilor Penale.

"Incendiul din clubul Bamboo (ca si cel din Colectiv) releva doua aspecte:

1) importanta unor proceduri administrative clare, inclusiv sanctiuni si cine le dispune si

2) importanta mecanismului de abuz in serviciu, pe care majoritatea vrea sa il mutileze prin ordonantele de zilele astea", scrie pe Facebook Nicusor Dan.

Apoi, seful USR explica mecanismul administrativ deficitar si cum se poate corecta.

"Clubul Bamboo nu avea autorizatie de functionare. Politia Locala Sector 2 trebuia sa dispuna inchiderea activitatii pana la obtinerea autorizatiei de functionare.

Cand Politia Locala nu functioneaza (cum e cazul, neexistand un proces sistematic de control), exista doua institutii care o pot sanctiona: Prefectul si Parchetul.

Mecanismul este unul singur: abuzul in serviciu al sefului Politiei Locale", scrie Nicusor Dan.

Seful USR aminteste ca prin modificarea propusa de Ministerul Justitiei a Codului Penal, nu va mai exista abuz in serviciu daca nu va exista prejudiciu de cel putin 200.000 lei.

Iata cum vrea Guvernul sa schimbe Codul Penal in favoarea lui Dragnea si ce se schimba referitor la abuzul in serviciu

"Deci daca Politia Locala nu face niciun control timp de un an de zile, in ciuda atributiilor sale, nimeni nu raspunde nici administrativ nici penal", subliniaza Nicusor Dan.

Pe de alta parte, Bamboo nu avea autorizatie de construire, pentru ca nu avea proces verbal de receptie a constructiei.

"Aici intram in zona unei adevarate mafii: exista mii de procese verbale care atesta in fals cum constructia respecta autorizatia de construire, exista mii de inscrieri in Cartea Funciara a constructiilor care atesta in fals cum constructia respecta autorizatia, exista mii de constructii care functioneaza fara proces verbal de receptie. Si aici responsabili sunt Prefectul si Parchetul, dar si Inspectoratul de Stat in Constructii. Si aici instrumentul este abuzul in serviciu", explica Nicusor Dan.

Acesta spune ca solutiile sunt cunoscute si cei din USR le propun demult si le vor propune acum de la nivelul Parlamentului: "un control adevarat al procesului de construire prin centralizarea activitatii la Inspectoratul de Stat in Constructii (care sa preia functionarii de la disciplina in constructii din politiile locale), un registru unic national al constructiilor in sistem GIS conectat cu Cartea Funciara care sa cuprinda toate autorizatiile si toate procesele verbale de receptie, o sectiune specializata a Parchetului pentru infractionalitate in constructii".

Un incendiu puternic a distrus, sambata dimineata, Clubul Bamboo din Capitala. Cladirea s-a prabusit, iar focul inca arde mocnit in cateva focare. 44 de victime au fost duse la diverse spitale din Bucuresti.

Urmareste LIVE desfasurarea evenimentelor de la Bamboo

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a deschis dosar penal pentru distrugere din culpa. Nu se cunosc cauza, nici locul precis de unde a izbucnit focul sau numarul exact de oameni care se aflau in club si daca a mai ramas cineva prins in interior.

Clubul nu avea autorizatie de securitate la incendiu si a fost amendat de 5 ori de ISU, care insa nu putea sa il inchida, potrivit legii, pentru neregulile constatate.

Clubul nu avea nici autorizatie de functionare ca unitate de alimentatie publica, de la Primaria Sectorului 2, care la randul sau l-a amendat.

B.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nicusor Dan incendiu Bamboo, #Nicusor Dan abuz Bamboo , #incendiu Bamboo