Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Andre Rieu a donat 150.000 de euro pentru victimele din Colectiv

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 17:45
9664 citiri
Andre Rieu a donat 150.000 de euro pentru victimele din Colectiv
Foto: Arhiva Facebook/ Andre Rieu

Violonistul Andre Rieu a donat joi Asociatiei Colectiv GTG 3010 suma de 150.000 de euro, bani stransi in urma vanzarilor DVD-ului "Andre Rieu Live in Bucuresti".

Banii vor fi folositi pentru tratamente si suport, pentru victimele si rudele celor implicati in tragedia din 30 octombrie.

Cinci luni de la tragedia #Colectiv - Comemorare in fata clubului: "Nu uitati de Colectiv! Ei au plecat, noi am ramas..."

"Sper ca si altii vor urma exemplul nostru, de a dona bani, pentru ca astfel de lucruri oribile sa nu se mai intample", a spus Andre Rieu joi la Bucuresti.

Materialul muzical a fost lansat in noiembrie 2015, in solidaritate cu tragedia din Colectiv, in urma celor sapte concerte pe care le-a Andre Rieu le-a sustinut in 2015.

"Dupa multe concerte sustinute la Viena si Budapesta, peste tot in lume, le-am spus oamenilor mei, hai sa mergem in Romania. Acum doi ani ei mi-au spus, Andre esti nebun, nu face asta, pentru ca in Bucuresti nu exista sala, daca te duci in Romania, vei pierde multi bani. Insa am multi prieteni in Romania, sunt sigur, le-am spus eu si am facut-o. (...) Atunci a inceput relatia mea de dragoste cu acesta tara", a spus muzicianul.

Andre Rieu a spus ca a decis, in noiembrie, sa ofere toti banii din vanzarea DVD-ului victimelor tragediei din Colectiv.

"Toti cei care cumpara acest DVD stiu ca toti banii merg catre victime. Tot ce am vrut a fost nu numai sa oferim bani, ci si sa oprim dezastre, sa nu se mai intample astfel de orori pe viitor. Am adus cu mine unii dintre doctorii care s-au ocupat de victime, asa incat sa va explice ca acesti bani vor fi bine cheltuiti", a afirmat Andre Rieu.

Medic: Este un drum lung de la a salva o viata pana la a o pastra

Prezent la conferinta a fost Gerard Beurthuizen, chirurg si director al Spitalului de Chirurgie Plastica si Arsuri din Groningen, care s-a ocupat de doi dintre pacientii care au ajuns in Olanda.

Alaturi de medicii din Olanda a fost prezent si Dan Mircea Enescu, medic specialist in chirurgie plastica si reparatorie, managerul Spitalului de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

"Este un drum lung de la a salva o viata pana la a o pastra si a oferi in continuare o viata buna. Ideea lui Andre Rieu de a ne ajuta este fantastica. E nevoie de orice ajutor", a spus Enescu.

Peter Oostveen, medic specializat in oncologie, stabilit in Romania de 21 de ani, a spus ca nicio tara din Europa nu se poate descurca singura in asemenea tragedii, dar ca e nevoie de imbunatatirea infrastructurii in spitale.

Membrii Asociatiei Colectiv GTG 3010 au multumit artistului pentru gestul sau.

"Sunt foarte multe prioritati. Acesti bani sunt exceptionali pentru ca nevoile acestor copii sunt foarte mari, in conditiile in care o proteza costa 30-40.000 de euro. Vom avea de lucru", a explicat Eugen Iancu, presedintele fondator si membru al Asociatiei Colectiv.

Ranitii de la clubul Colectiv au nevoie de consiliere psihologica mai mult decat de orice altceva, de tratamente, proteze, suport moral, de prietenie, dupa cum au spus reprezentantii asociatiei.

"Cele mai mari nevoi ale supravietuitorilor sunt consilierea psihologica care este necesara tuturor, pentru cei care au fost acolo, dar si pentru rudele lor. Ganditi-va ca multi si-au pierdut copiii in niste conditii fantastice si nu reusesc sa-si revina. Mai sunt internati, multi in strainatate. Aici va fi de lucru multi ani. Tinem legatura cu ei. Nu toti se afla in situatia de a putea comunica", a precizat Eugen Iancu.

Alaturi de Andre Rieu, la gala au fost prezenti si cativa tineri care au suferit in urma incendiului din Colectiv si care inca au nevoie de tratamente. Unii dintre ei au gasit puterea sa povesteasca prin ce trec.

"Eu acum sunt chiar bine, in comparatie cu altii, sunt intreg. Acum am nevoie de creme, implant eventual pe partea din spate a capului, pentru ca acolo am grefa si chirurgie de corectie, daca va fi nevoie. Deocamdata sunt la recuperare, fac exercitii si fizioterapie. Pana acum pare ca evolueaza totul bine", a declarat Cristian Raducanu, in varsta de 40 de ani.

El a fost internat in primele 10 zile dupa incendiu la Spitalul Militar si urmatoarele luni le-a petrecut intr-un spital din Anglia. "M-am intors acum, pe 1 aprilie, deci cinci luni de zile le-am petrecut in spital", a spus el.

Doi supravietuitori din #Colectiv, interviu pentru BBC: Marturisiri din infern si multumiri pentru medicii britanici

Costurile pentru recuperare au fost acoperite de stat, iar sotia care i-a fost alaturi, a primit alocatie pentru cazare. "In tara, am tinut legatura prin ambasada. Ei sunau saptamanal sa intrebe de situatia noastra. Consulatul ne-a ajutat cu documentatia. A fost ok", a povestit Cristian Raducanu.

El a mai dezvaluit ca situatia lui Andrei Galut, solistul Goodbye to Gravity si prietenul lui, este complicata din punct de vedere psihologic.

#Colectiv Singurul supravietuitor din trupa Goodbye to Gravity, prima postare pe Facebook dupa tragedie

Si Matei Cristian a spus ca se simte mai bine. Dupa cinci luni poate sa-si miste mainile, face kinetoterapie, exercitii pentru dobandirea mobilitatii. El a suferit arsuri pe 30% din suprafata corpului, de gradul 2B si 3.

"Pot sa tin paharul cu o singura mana, nu cu doua, pot sa ma inchei singur la pantofi, lucruri pe care pana acum nu puteam sa le fac. Mi-au mai disparut din durerile pe care le aveam din ora in ora", a povestit el.

"Pentru mine cel mai important lucru este ca dupa cinci luni sa nu se uite ce s-a intamplat in seara aia. Mie de asta mi-e frica, ca lumea va uita. Acum cateva zile a fost acel incident de la metrou, pentru mine a fost ca un flash back Colectiv. Tin la acest lucru, ca statul roman sa faca ceva, sa nu mai avem parte de asemenea tragedii", a incheiat Matei Cristian.

Incendiu in metrou - Calatorii, pusi sa mearga prin tunel pana la Piata Romana (Video)

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Andre Rieu donatie Colectiv , #incendiu club Colectiv