Cand spaga si abuzul ne guverneaza viata si moartea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 07:16
19605 citiri
Cand spaga si abuzul ne guverneaza viata si moartea

Imagini ca acelea pe care le-am vazut incepand de sambata noaptea pe toate ecranele par parca desprinse dintr-un act terorist de proportii. Nu, in Romania nu e nevoie de terorism. La noi functioneza la fel de eficient lipsa de reguli, coruptia, lacomia, haosul institutional.

Moartea celor 27 de tineri la clubul Colectiv din Bucuresti nu este o poveste despre fatalitate. Fatalitatea a fost poate doar prima scanteie care a atins buretele, dar pana acolo, un lung sir de nereguli suprapuse au construit esafodul.

Un club cu o capacitate de peste 500 de persoane ar trebui sa aiba 6 iesiri. Avea doar una. Ar fi trebuit sa aiba pereti ignifugati si dotati cu sistem de stingere a incendiilor. Nu avea nici extinctor. Ar fi trebuit sa fie asigurat accesul facil al pompierilor. De abia au reusit sa intre peste garduri si pe stradute blocate de masini.

Nici macar nu a fost vorba de cine stie ce foc de artificii. Clubul era atat de aberant amenajat incat, potrivit unui martor, a fost nevoie de niste artificii de tort pentru a izbucni un incendiu de proportii. Este de neimaginat.

Cum e posibil ca un club sa fie lasat sa functioneze in asemenea conditii? Primarul Popescu Piedone a semnat cu mana lui autorizatia de functionare pentru Colectiv. Spune ca nu are ce sa-si reproseze, toate actele erau in regula. Care acte? Declaratiile pe proprie raspundere. Si cine controleaza corectitudinea declaratiei? Primaria sectorului 4 ia totul de bun, pe cuvant de onoare, nu?

Clubul nu a avea autorizatie de la Pompieri. In urma cu 10 zile fusese controlat. Si nimeni n-a vazut ca nu exista autrotizatia PSI? A cerut-o cineva? S-au uitat inspectorii daca norme simple sunt respectate? Sau au luat o spaga si au inchis ochii?

Singura neregula gasita de oamenii lui Piedone tinea de lipsa calificarii personalului. O "lumina" de la Primaria sectorului 4, directorul Politiei Locale Adrian Ionescu, spunea la Realitatea TV ca el cand s-a dus in control nu era nicio problema, n-a vazut artificii. Dar cate usi a vazut? Una sau sase?

De asta au murit 27 de oameni, ca nu erau ospatarii, barmanii si garderobierii calificati.

Daca vrei sa amenajezi un spatiu pentru o firma, te omoara avizele de la pompieri, verifica fiecare coltisor, fiecare gaura de aerisire, trebuie sa mai spargi cate un prete sa schimbi o usa. Intr-un club pentru sute de oameni n-a observat nimeni nimic. Nimeni nu a cerut nimic.

ISU, care nu a dat autorizatie, nu stia ca acel club exista? Nu era vreun garaj in vreo margine de Bucuresti unde nu se aduna decat vecinii. Era un club mare din mijlocul Bucurestiului, care isi facea publicitate intensa. ISU nu identifica locurile de risc, si cred ca orice club prezinta un mare risc, si nu face verificari periodice?

Ca un dement este in stare sa amenajeze un local ca pe un autentic crematoriu nu e neaparat o surpriza. Ticalosia nu are limite. Dar exista institutii care ar fi trebuit sa il opreasca. Institutii a caror menire este sa previna dezastrul, nu doar sa-l constate si ancheteze. Ce asteptau? Sa vina patronul sa se autodenunte ca nu respecta normele?

Vad ca acum autortiatile au pornit la vanatoare prin cluburi. Foarte bine ca au pornit. Dar de ce abia acum? De ce inainte de a pune legea la treaba trebuie mai intai sa numaram morti? Multi morti. Si nici macar atunci nu e sigur ca lucrurile sunt puse in buna ordine pentru ca adesea incep musamalizarile. Cad cateva captete mici, dar responsabilii mari raman in picioare.

Au ars 6 bebelusi la Giulesti si au platit o asistenta si un electrician. A murit Aura Ion cu lacrimile inghetate pe fata in Apuseni pentru ca nu exista un protocol de cautare, iar elicopeterele PUMA SOCAT au ramas la sol, ca doar nu trebuia dus ministrul Oprea la vreo reuniune de partid. Nu a platit nimeni.

Au pierit patru oameni in lacul Siutghiol, in timp ce salvatorii stateau langa barci dezumflate si cautau cheile de contact. Niciun vinovat. Politistul Bogdan Gigina a murit pentru ca a fost scos pe teren impotriva regulamentelor, ca sa faca partie unui ministru care se grabea spre casa. Ministrul e in functie si ancheta se invarte in jurul gropii din asfalt.

O bucata dintr-o autostrada trebuie demolata pentru ca reguli de baza au fost incalcate. Sefii CNADNR se comporta ca loviti de meteorit, dar niciunul nu raspunde macar cu functia.

Nu vreau sa ma gandesc cate cladiri s-ar puta prabusi in cazul unui cutremur. Cate blocuri, scoli sau gradinite au fost construite si autorizate la fel cum a fost autorizat clubul Colectiv. L-am auzit pe Nicusor Dan atragand atentia ca pot fi probleme uriase cu materialele folosite la izolarea termica a blocurilor pe care nu o verifica nimeni.

Nenorocirile ne lovesc si ne baga tinerii nevinovati in mormant pentru ca sunt chemate, sunt pregatite temeinic de coruptie, indolenta si abuz. Toate tragediile sunt legate intre ele de firul rosu al ilegalitatii. Toate sunt din acelasi film de groaza al unei Romanii cu institutii ciuruite de sus pana jos de cultura spagii.

Teroristii nostri, extrem de eficienti, sunt incompetentii si coruptii. Un ISIS-ul autohton care loveste naprasnic din timp in timp.

Imi pare rau sa o spun, nu de doliu national avem nevoie. Ci de revolta. Revolta sangelui care curge degeaba. Revolta durerii care nu are voie sa se inece in neputinta. Pentru ca se va repeta. Si vom continua sa numaram morti.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#incendiu club Colectiv, #morti club colectiv, #raniti club Colectiv, #vinovati club Colectiv , #incendiu club Colectiv