#Colectiv De ce au murit ranitii de la infectiile din spitale - explicatii de la Ministerul Sanatatii

Luni, 28 Decembrie 2015, ora 15:43
15442 citiri
#Colectiv De ce au murit ranitii de la infectiile din spitale - explicatii de la Ministerul Sanatatii
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii a publicat, luni, un raport in care explica de ce unii raniti in urma incendiului din clubul Colectiv, internati cu arsuri grave in spitalele bucurestene, au murit din cauza infectiilor.

Raportul a fost elaborat dupa ce, la solicitarea Ministerului Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica (INSP) si Directia de Sanatate Publica Bucuresti (DSPB) au facut verificari privind controlul infectiilor in spitalele care au tratat victimele incendiului din 30 octombrie.

Reprezentantii ministerului au notat ca, in cazul unora dintre pacientii arsi, "probele microbiologice au relevat cazuri cu colonizare sau infectie cu germeni multirezistenti implicati frecvent in infectii nosocomiale".

#Colectiv - Medici de la Spitalul de Arsi confirma: Trei pacienti au murit din cauza infectiilor. Ministrul stia de pericol

In raport se subliniaza ca "aceasta situatie medicala era probabila la cei cu arsuri extinse, la care practic apararea locala oferita de tegumente nu mai exista si care au necesitat numeroase manopere medicale".

Ministerul Sanatatii a precizat ca pacientii afectati de infectii au fost tratati, iar majoritatea au avut o evolutie favorabila.

"Cele mai multe decese au fost inregistrate in cazul pacientilor cu leziuni pulmonare grave care cresc riscul de mortalitate de 8-10 ori", se mentioneaza in documentul citat.

Izolarea pacientilor, posibila doar in 6 spitale

Totodata, Ministerul Sanatatii a evaluat capacitatea de izolare a pacientilor arsi, pe baza unui chestionar completat de managerii spitalelor de urgenta care au tratat victimele incendiului din Colectiv, 11 la numar.

A rezultat ca "izolarea pacientilor in sectii de ATI (Anestezie si Terapie Intensiva - n.red.) special dedicate pacientilor - victime ale accidentului din clubul Colectiv a fost posibila in sase spitale, nu insa in fiecare caz cu gruparea in acelasi salon a pacientilor infectati sau colonizati cu aceeasi bacterie cu risc epidemiologic".

#Colectiv - Medic de la Spitalul de Arsi: I-am salvat dintr-o bomba de foc si au murit intr-o bomba cu microbi! (Video)

De asemenea, verificarile au mai relevat ca "diagnosticul microbiologic poate fi asigurat 24 de ore din 24 la 8 dintre spitale; patru dintre spitalele evaluate nu au laborator propriu, acesta fiind externalizat".

In raport se mai mentioneaza ca metodele de determinare a rezistentei bacteriilor la antibiotice si normele de interpretare ale acestei rezistente "sunt variabile si uneori neactualizate".

Doar 7 spitale au avut medici specializati pe tratarea arsilor

Ministerul Sanatatii a mai aratat ca, dintre cele 11 spitale evaluate, doar sapte au putut asigura personal medical si auxiliar special dedicat pacientilor arsi, "fara a putea asigura personal separat pentru fiecare grup de pacienti colonizati sau infectati cu un anumit microorganism cu risc epidemiologic".

"Insuficienta personalului a fost principalul motiv invocat pentru aceasta situatie" de catre managerii care au completat chestionarul.

#Colectiv - Dr. Monica Pop: Toate spitalele din lume au infectii intraspitalicesti

In schimb, toate spitalele au beneficiat de cantitatile necesare si suficiente de dezinfectanti pentru a asigura dezinfectia suprafetelor.

Spitalele nu au dotarile necesare pentru controlul infectiilor

In plus, din discutiile purtate cu reprezentantii unitatilor medicale a rezultat ca "nu toate spitalele au capacitatea de a realiza autocontrolul privind circulatia germenilor in spital" si ca "dotarea actuala a unor laboratoare si/sau externalizarea lor nu permite in fiecare spital o activitate eficienta de control al infectiilor sau de monitorizare a terapiei antibiotice".

De asemenea, s-a descoperit ca nu exista o abordare unitara, bazata pe protocoale, in cateva activitati sensibile, cum ar fi screeningul, izolarea pacientilor si curatenia/dezinfectia in functie de zona de risc.

"Desi exista o multitudine de protocoale, acestea nu sunt uneori cunoscute sau respectate, complianta personalului fiind scazuta, ceea ce atesta o nevoie de instruire temeinica", se mai arata in raportul Ministerului Sanatatii.

#Colectiv - Streinu-Cercel: Ranitii transportati in Belgia nu au fost infectati cu bacterii, ci colonizati

De asemenea, nu intotdeauna Serviciul de Prevenire si Control al infectiilor din cadrul spitalelor a avut capacitatea sa si implementeze recomandarile pe care le face, "de multe ori considerentele de natura economica fiind invocate de management ca obstacole".

Peste toate acestea, din spitale lipseste sau este insuficient personalul specializat pe controlul si prevenirea infectiilor, "iar personalul de ingrijire dedicat (pentru 1-2 pacienti critici) este mai mult decat insuficient, ceea ce determina ca riscul de infectie sa creasca".

Ministerul Sanatatii a explicat ca "aceste neajunsuri au cauze diverse, au fost acumulate in timp si se datoreaza in principal modului de organizare a unitatilor sanitare impus de limitarile arhitectonice ale acestora si lipsei de personal medical".

Medicii si-au facut datoria

"Nu au fost identificate cazuri in care personalul medical sa nu-si fi facut corect datoria, dimpotriva, prin efortul lor, medicii, asistentii medicali si alti membri ai echipelor medicale au reusit sa trateze cu succes majoritatea pacientilor internati in spitalele pe care le deservesc", subliniaza oficialii Ministerului Sanatatii.

#Colectiv: Rudele unor tineri morti in spitale dau statul in judecata

In cadrul actiunii comandate de Ministerul Sanatatii, DSP Bucuresti a evaluat, in perioada 3-16 decembrie, modul in care spitalele aplica propriile planuri de control si prevenire a infectiilor.

Rezultatele au aratat ca normele de igiena si dezinfectie au fost respectate in toate spitalele, iar gradul de raportare a infectiilor a fost redus in luna noiembrie (o incidenta cuprinsa intre 0 si 0,8%), cu exceptia Spitalului de Arsi, unde a fost de 2,8%.

Desi spitalele au izolat in ultima perioada cateva cazuri de prezenta a unor germeni cu potential de multirezistenta la antibiotice, au fost descoperite cateva bacterii periculoase in doua unitati medicale care au tratat raniti in urma incendiului din Colectiv.

Astfel, la Spitalul de Arsi s-au descoperit bacilul lui Friedlander si stafilococ auriu, iar la Spitalul "Sfantul Pantelimon" stafilococ auriu si enterobacter aerogenes.

Plan de actiune

In urma acestor rezultate, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a dispus elaborarea unui Plan National de actiune, cu obiective clare, pe termen scurt, mediu si lung.

D. Sandesc, Ministerul Sanatatii: E o psihoza. Strada are dreptate. Infectiile sunt pretul pentru a salva Interviu

"Pe termen scurt, se impune infiintarea unui grup de monitorizare si evaluare a activitatilor destinate controlului si prevenirii infectiilor si a rezistentei la antibiotice", se arata in raportul ministerului.

"Pe termen mediu, se are in vedere reinfiintarea specialitatii de microbiologie medicala, adoptarea curriculei si a documentatiei necesare formarii de specialisti in domeniu si stimularea angajarii de medici infectionisti si epidemiologi in spitale de urgenta si constituirea echipei complexe pentru controlul infectiilor", se mai precizeaza in documentul citat.

In ceea ce priveste obiectivele pe termen lung, "Ministerul Sanatatii va depune toate eforturile pentru elaborarea si implementarea Strategiilor si Planurilor Nationale de control a infectiilor nosocomiale si de limitare a consumului de antibiotice".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#raniti Colectiv infectii, #morti Colectiv infectii, #arsi Colectiv infectii spital , #incendiu club Colectiv