#Colectiv Noi ajutoare de la Guvern pentru victimele tragediei

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 16:32
2075 citiri
#Colectiv Noi ajutoare de la Guvern pentru victimele tragediei
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, sa extinda sprijinul financiar pentru persoanele ranite in incendiul din clubul Colectiv, cat si pentru familiilor celor care au murit in urma tragediei din 30 octombrie.

In acest sens, Executivul a adoptat o hotarare de guvern prin care se acorda sprijin suplimentar victimelor incendiului si rudelor celor morti.

"Astfel, acordarea ajutorului financiar insotitorului persoanei ranite se va extinde, urmand ca de acesta sa poata beneficia atat pentru perioada spitalizarii, cat si pentru perioada in care ranitul urmeaza tratament in regim ambulatoriu.

De asemenea, a fost extinsa modalitatea de sprijin, astfel incat de acest ajutor sa beneficieze si insotitorii ranitilor aflati la tratament in tara, in localitatea de domiciliu. Acestia vor putea beneficia de 50 lei/zi pentru intreaga perioada de tratament in ambulatoriu", se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

Incendiu in Colectiv Ajutor de la Guvern - cat primesc ranitii internati in tara si strainatate (Video)

Aceste masuri se adauga celor deja stabilite printr-o hotarare de guvern de anul trecut, si anume:

  • un membru al familiei sau alta ruda care insoteste un pacient transferat la un spital din strainatate primeste 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare si masa (200 de euro pe zi), pe perioada spitalizarii, si 1.500 de euro pentru transport;
  • un membru al familiei sau alta ruda a persoanei ranite internate in spitale din Bucuresti primeste 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizarii.

"Totodata, potrivit actului normativ adoptat astazi, ajutoarele suplimentare se acorda pentru o perioada de pana la 180 de zile, indiferent daca tratamentul in regim ambulatoriu se efectueaza in tara sau in strainatate in statele membre UE, ale Spatiului Economic European sau in alte state, dar nu mai tarziu de implinirea termenului de 6 luni de la publicarea Hotararii in Monitorul Oficial. Aceasta perioada de pana la 180 de zile este suplimentara fata de perioada/perioadele de spitalizare", se arata in documentul citat.

#Colectiv Guvernul vrea sa invete de la voluntari: Orice pentru raniti, indiferent de costuri

Ajutoarele suplimentare se acorda in baza unei cereri depuse la agentia judeteana pentru plati si inspectie sociala, repsectiv a municipiului Bucuresti, insotita de copia actelor de identitate ale persoanei ranite si insotitorului.

In cazul in care ranitul si insotitorul se afla in strainatate, documentele se depun la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Ministerului Afacerilor Extere, care le retransmit Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala.

Reprezentantii Guvernului au mentionat ca ajutoarele suplimentare se platesc din bugetul pentru anul 2016 al Ministerului Muncii.

Perioada in care familiile mortilor pot primi ajutoare, extinsa

O a doua hotarare de guvern adoptata miercuri a extins perioada in care pot fi acordate ajutoare de urgenta familiilor celor care si-au pierdut viata in incendiul de la Colectiv.

"Astfel, acest sprijin va putea fi acordat si in cursul anului 2016 familiilor persoanelor decedate in urma tragicului eveniment, pentru cazurile de deces pentru care familiile nu au beneficiat de acest ajutor de urgenta.

Ajutorul este in cuantum de 5.000 de lei si va fi acordat in baza unei cereri adresate agentiei pentru plati si inspectie sociala din raza teritoriala a domiciliului si a unei copii a actului de identitate. Plata ajutoarelor de urgenta se efectueaza de catre agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, in functie de domiciliul familiilor", se noteaza in comunicatul Cabinetului.

Guvernul a luat aceasta decizie avand in vedere ca pana in prezent au fost acordate ajutoare de urgenta familiilor a 42 de persoane decedate, in contextul in care dupa tragedia din Colectiv au murit in total 63 de oameni.

D.T.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ajutoare Guvern victime Colectiv, #sprijin suplimentar Colectiv , #incendiu club Colectiv