Aberatia zilei: 90 de arsi in stare critica. O sectie dotata ultramodern zace nefolosita

Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 16:05
13531 citiri
Aberatia zilei: 90 de arsi in stare critica. O sectie dotata ultramodern zace nefolosita
Foto: Facebook / Nicolae Banicioiu

Unitatea speciala pentru Arsi de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Capitala nu a fost folosita niciodata, nici macar dupa tragedia de la clubul Colectiv, desi este dotata ultramodern, special pentru cazuri de maxima urgenta.

In aceasta sectie speciala s-au investit peste 8 milioane de euro, dar niciunul dintre cei 14 internati in stare critica dupa incendiul produs vineri noaptea la clubul Colectiv nu a fost internat acolo, desi aparatura este de ultima generatie si specializata pentru ingrijirea bolnavilor cu arsuri grave, informeaza Digi24.

Mai mult, in celelalte spitale sunt internate alte cateva zeci de victime ale incendiului de la clubul Colectiv cu arsuri cumplite, inclusiv minori.

Incendiu in Club Colectiv: Multi raniti sunt inca in stare critica. Trei minori se zbat intre viata si moarte

Incendiu in Club Colectiv: Ce se intampla cu victimele internate la Spitalul Pantelimon?

Unica in Romania si printre putinele in Europa, sectia speciala din cadrul Spitalului Floreasca nu a fost folosita dupa tragedia de vineri din cauza ca are o capacitate prea mica pentru numarul mare de raniti internati aici si nici nu exista personalul necesar, a explicat seful clinicii, profesorul Ioan Lascar.

Incendiu in Club Colectiv: 30 de morti, numarul lor ar putea sa creasca. Mii de oameni s-au rugat pentru victime

"Din doua motive nu am folosit-o cu ocazia aparitiei acestui tragic eveniment. Avand in vedere numarul mare de bolnavi gravi arsi care au fost internati la Spitalul de Urgenta, respectiv 14, dimensiunile Unitatii de Arsi care este reprezentata de cinci paturi pentru ingrijirea bolanvilor arsi sunt absolut insuficiente raportat la lotul pacientilor.

Din motive de strategie terapeutica, am convenit si am considerat necesar sa grupam toti pacientii intr-o singura locatie. In acest scop, serviciul de terapie intensiva le-a dedicat numarul corespunzator de paturi, pentru a aduna toti bolnavii arsi intr-un singur sector, pentru a putea fi monitorizati in comun si pentru a utiliza resursa umana cu maxima eficienta. Ar fi evident ilogic sa utilizam resursa umana, sa o alergam intre doua etaje avand cinci pacienti intr-un loc si noua pacienti intr-un alt loc", a declarat Ioan Lascar seful Clinii de Arsi din Spitalul Floreasca.

Incendiu in Club Colectiv: Victimele de la Spitalul Universitar, inca in stare critica

Prima unitate moderna de ingrijire a bolnavilor arsi grav din Romania a fost inaugurata la Spitalul Floreasca in data de 9 aprilie (foto), dar iata ca la sase luni de la inaugurare ea nu este nici macar deschisa, nicidecum folosita.

Unitatea este dotata cu o uzina de aer steril care intra prin plafon si o camera pentru oxigenoterapie hiperbara, relata Mediafax in ziua inaugurarii, ceremonie la care a participat si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Aceasta este unica in tara. Repet este vorba de pacientul ars grav. Pacientul este instalat pe un brancard care culiseaza si este introdus intr-un modul care seamana cu unul spatial. Este inchis etans, iar in interior se realizeaza o presiune crescuta a oxigenului, ceea ce permite oxigenarea tesuturilor fara a mai fi necesara oxigenarea pe cale sanguina si respiratorie, adica oxigenul patrunde in tesuturi prin tegumente, avand o concentratie si o presiune mult mai mare. Este una din procedurile terapeutice care ne ajuta sa scurtam perioada de vindecare mai ales in cazul arsurilor cu profunzime mare", explica profesorul Ioan Lascar, seful Sectiei de chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva de la Floreasca

Medicul sublinia faptul ca proiectul demarase "in urma cu 15 ani", prin contributia Primariei Sectorului 1 si ulterior a ministerului Sanatatii.

In noua unitate mai exista rinichi artificial pentru pacientul dializat, dar si un aparat de radiologie mobil pentru interventii de ortopedie.

"Aceasta unitate este destinata in exclusivitate arsilor grav, cu peste 50% din suprafata corpului cu arsura profunda, estimam ca vor fi probabil cateva zeci pe an", declara atunci profesorul Lascar, fara sa poata anticipa tragedia din acest weekend.

Tot atunci, autoritatile anuntau ca noua unitate putea sa devina operationala in luna mai, urmand sa fie angajati medici si asistente prin concurs. Ceea ce nu s-a intamplat nici pana azi.

Pe scurt, un centru dotat ultramodern amenajat special pentru Arsi, la care s-a lucrat 15 ani si in care s-au investit milioane de euro, zace nefolosit in Bucuresti, capitala Romaniei europene, in timp ce 14 pacienti arsi se zbat intre viata si moarte cateva etaje mai incolo, si alte cateva zeci fac acelasi lucru in celelalte spitale din Capitala.

UPDATE 16:10 Noua sectie de arsi grav a Spitalului de Urgenta Floreasca ar putea fi folosita cel mai probabil intr-o zi sau doua, au declarat oficiali din conducerea unitatii medicale, citati de Agerpres.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#sectie Floreasca arsi nefolosita incendiu Colectiv, #raniti spitale incendiu Colectiv , #incendiu club Colectiv