Incendiu in Colectiv Angajatii ISU puteau sa estimeze riscurile din club - motivarea arestarii

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 21:10
3473 citiri
Incendiu in Colectiv Angajatii ISU puteau sa estimeze riscurile din club - motivarea arestarii
Foto: Ziare.com

Antonina Radu si George Matei, angajatii ISU care au facut controale in Colectiv, puteau sa estimeze cu precizie, datorita pregatirii lor, riscurile la care se pot expune persoanele care participau la activitati in clubul respectiv, se arata in motivarea arestarii acestora.

Capitanul George Matei, unul dintre angajatii ISU care a efectuat controale in Colectiv, a fost arestat preventiv, marti, de Tribunalul Militar Bucuresti pentru 30 de zile in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitala. Instanta a decis ca Antonina Radu, al doilea angajat ISU care a efectuat verificari in club, sa fie plasata in arest la domiciliu.

Incendiu in Colectiv Cei doi ofiteri ISU care au facut verificari in club au fost arestati (Video)

Judecatorul de drepturi si libertati arata in motivarea deciziei ca nu pot fi luate in considerare sustinerile aparatorilor inculpatilor potrivit carora nu s-a facut niciun control la Clubul Colectiv, ca cei doi inspectori ISU nu aveau cunostinta de existenta localului si nici dispozitii de a face un control inopinat la acea unitate.

De asemenea, magistratul subliniaza ca din declaratiile martorilor reiese clar faptul ca cei doi capitani s-au oferit sa "ajute" societatea sa intre in legalitate in privinta respectarilor normelor PSI "ceea ce constituie o grava deturnare a activiatilor de control pe care acestia trebuiau sa le execute, ceea ce a creat premisele dezastrului petrecut pe data de 30 octombrie in localul respectiv".

Incendiu in Colectiv Doi ofiteri ISU, retinuti de DNA

Potrivit motivarii Tribunalului Militar Bucuresti, Antonina Radu si Petrica George Matei, in loc sa informeze conducerea ISU si sa ia masuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu si remedierea imediata a acestora, "prestau servicii pentru persoanele juridice si fizice, care ar fi trebuit sa fie controlate de acestia, ceea ce e evident, este total impotriva prevederilor legii si regulamentelor care reglementeaza activitatea ofiterilor ISU".

De asemenea, judecatorul de drepturi si libertati subliniaza si ca sunt eronate sustinerile apararii potrivit carora nu exista o legatura de cauzalitate intre faptele inculpatilor si "dezastrul produs la Colectiv".

In documentul citat se arata ca cei doi angajati ISU puteau sa estimeze riscurile la care se expuneau persoanele care intrau in Clubul Colectiv.

Incendiu in Colectiv: Ofiterii ISU i-au ajutat pe patronii clubului si nu au raportat ca nu aveau aviz

"Gravitatea exceptionala a faptelor comise de inculpati, rezida in consecintele catastrofale generate de aceste fapte, inculpatii, datorita pregatirii lor, putand sa estimeze cu precizie riscurile la care se pot expune in concret persoanele care participau la activitati in clubul respectiv.

Or, in loc sa faca toate demersurile prevazute de legile in vigoare, regulamentele si ordinele superiorilor si fisa proprie a postului fiecaruia, pentru a elimina aceste riscuri, au actionat in sens contrar, colaborand practic cu societatea controlata pentru acoperirea deficientelor majore existente si care in final au adus la dezastrul din 30 octombrie 2015", se mai precizeaza in documentul citat.

Judecatorul de drepturi si libertati a mentionat ca este necesara privarea de libertate a capitanului Petrica George Matei "pentru inlaturarea unui pericol social ridicat generat de neincrederea indusa opiniei publice in institutii importante ale statului, prin modul in care a actionat ca reprezentant al acestora".

"Fata de consecintele dezastruoase produse si prin faptele inculpatului apreciem ca masura arestarii preventive este proportionala cu gravitatea acuzatiei aduse acestuia", se mai arata in motivare.

In ceea ce o priveste pe Antonina Radu, instanta arata ca, aceasta are in ingrijire o fiica de opt ani si un frate de 42 de ani fara niciun venit, cu handicap psihic accentuat, iar in cazul ei nu se impune masura arestarii preventive.

"Judecatorul de drepturi si libertati constata ca sunt indeplinite conditiile generale de luare a masurii arestului la domiciliu, aceasta masura fiind necesara si suficienta pentru asigurarea bunei desfasurari a procesului penal, fiind in conditiile particulare mentionate proportionala cu gravitatea acuzatiei aduse inculpatei", se mentioneza in documentul citat.

Procurorii militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) i-au retinut, luni, pe Antonina Radu si Petrica George Matei, ofiteri-inspectori cu gradul de capitan in cadrul ISU Bucuresti, la data faptelor, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii DNA sustin ca, desi au facut mai multe deplasari la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu si Petrica George Matei nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca societatea sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti, ca functionand fara aviz sau autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#motivare arestare angajati ISU, #angajati ISU arestati, #pompieri ISU arestati , #incendiu club Colectiv