Incendiu in Colectiv Aproape 100 de sesizari la CNA pentru cum a fost prezentata tragedia la televizor

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 22:45
3722 citiri
Incendiu in Colectiv Aproape 100 de sesizari la CNA pentru cum a fost prezentata tragedia la televizor
Foto: Ziare.com

CNA a primit aproximativ o suta de sesizari privind modul in care televiziunile au reflectat tragedia din clubul Colectiv, printre aspectele semnalate numarandu-se si prezentarea unor imagini cu persoane aflate in suferinta si nerespectarea zilelor de doliu national.

Consiliul National al Audiovizualului va analiza, in sedinta de joi, modul in care televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, Realitatea TV, Romania TV si TVR 1 au reflectat incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv din Bucuresti, in urma caruia au decedat 51 de persoane.

Departamentele de specialitate ale CNA au monitorizat emisiuni difuzate de aceste televiziuni in perioada 30 octombrie - 2 noiembrie, urmand ca membrii Consiliului sa decida, joi, daca acestea au respectat legislatia audiovizualului.

Incendiu in Colectiv: Un interviu cu o victima declanseaza un scandal mediatic

Pana in prezent, CNA a primit aproximativ o suta de sesizari de la telespectatori, care au reclamat faptul ca anumite televiziuni au difuzat imagini cu persoane aflate in suferinta si nu au respectat zilele de doliu national, au declarat, reprezentanti ai Consiliului.

Consiliul National al Audiovizualului le-a transmis, pe 31 octombrie, televiziunilor si radiourilor ca au obligatia de a-si adapta programele in mod corespunzator, ca urmare a hotararii Guvernului de a declara 31 octombrie, 1 si 2 noiembrie ca zile de doliu national, in memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv.

Totodata, pe 31 octombrie, membrul CNA Valentin Jucan a facut pe contul sau de Facebook un apel la televiziuni sa relateze cu responsabilitate, decenta si maxima prudenta informatiile despre incendiul petrecut vineri seara intr-un club din Bucuresti si sa nu transforme aceasta tragedie "intr-o goana dupa rating".

In plus, pe 3 noiembrie, CNA a recomandat televiziunilor sa nu filmeze si sa nu difuzeze imagini de la priveghiurile si de la ceremoniile funerare ale victimelor tragediei din clubul Colectiv.

Incendiu in Colectiv CNA roaga televiziunile sa nu difuzeze imagini de la inmormantari. Ei, si?

Pe de alta parte, marti, presedintele CNA, Laura Georgescu, a fost audiata la Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor, unii membri ai comisiei cerandu-i demisia pentru faptul ca televiziunile au transmis imagini interzise prin lege, in contextul tragediei din clubul Colectiv.

Laura Georgescu a spus in fata deputatilor ca, in prima jumatate de ora dupa tragedie, "au scapat imagini" la televiziuni, care nu aveau cum sa fie blurate. Ea a precizat ca, ulterior, a functionat "sistemul de comunicare cu cei din post care trebuiau sa inregistreze aceste imagini si sa le blureze".

Georgescu le-a cerut membrilor Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor sa ia in calcul faptul ca a fost pentru prima data cand oamenii din media s-au intalnit cu un eveniment de asemenea proportii. "Consiliul va da sanctiuni, insa, reporterii care au fost la fata locului au incercat sa informeze publicul, in niciun caz sa incalce legile", a mai spus Laura Georgescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CNA incendiu Colectiv, #televiziuni incendiu Colectiv, #sesizari CNA incendiu Colectiv , #incendiu club Colectiv
Comentarii
T
tudorion46
rank 5