Nu "toti suntem de vina" pentru tragedia de la Colectiv. Vinovatii au nume si chipuri

Autor: Ovidiu Raetchi - scriitor specializat in Orientul Mijlociu
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 10:32
5415 citiri

Nu, nu "toti suntem de vina" pentru tragedia de la Colectiv. Copiii mei nu sunt de vina. Mama mea nu este de vina. Bunicul meu nu e de vina. Adrian Rugina nu e de vina. Claudiu Petre nu e de vina. Adi Despot nu e de vina.

Nu toti reusim, de la 18 ani, atunci cand statul ne ia in primire, sa intindem mana cu ciubuc pentru politistul de la Circulatie care, dupa ce ne prinde fara centura, ne intreaba insinuant.

"Ei, si acum ce facem?". Credeti-ma, nu toti pot si nu toti accepta ceea ce societatea ne invata vag conspirativ si informal - si totusi public si asumat - inca din copilarie: "Hai, draga, trebuia sa-i dai 50 de lei, asa se face".

Nu "toti suntem de vina" nu pentru ca fuge cineva de raspundere - cand mor zeci de tineri ultimul lucru care ti-ar trece prin minte e sa refuzi o culpa simbolica. Nu "suntem toti de vina" pentru ca este exact scuza de care au nevoie responsabilii nominali si directi.

Daca vor reusi sa scape si de aceasta data neatinsi e pentru ca vor impune pe piata mesajelor publice ideea raspunderii generale si difuze. Cand sunt "toti" vinovati nu e nimeni anume. Cand "sistemul" a facut asta, cei care il patroneaza nu isi dau demisia. Cand "Parlamentul" sau "clasa politica" trebuie sa plateasca, atunci politicienii in carne si oase scapa neatinsi.

Vinovatia pentru Colectiv nu e colectiva. E nominala. Pleaca de la patroni, care au asumat "pe propria raspundere" o activitate in conditii cu potential criminal. Nu "societatea in ansamblu" a semnat acea declaratie; nu "toti" ne-am asumat lucid consecintele ei juridice.

Raspunderea continua cu administratia locala care a autorizat si tolerat un club ilegal, desi avea prin Politia Locala toata atributiile de informare, control si alertare. Si continua cu ISU, care avea deja informatii despre problemele de securitate de la clubul Colectiv, dar a preferat sa sustina ca nu l-a sesizat nimeni.

In sfarsit, vinovatia se sfarseste in varful Ministerului de Interne, cel care coordoneaza procesul normativ in domenii tehnice cum este siguranta anti-incendiu. Semnalele de alarma trase de pompieri privind legislatia neclara si ineficienta sunt vechi si au venit, pe linie ierarhica, catre sefii lor de la Interne.

Acestia stiau cel putin din ianuarie 2015 despre disfunctionalitati - pe care le recunosteau public - si totusi nu au facut nimic pana in octombrie. "Au lucrat", dar "mai asteptau niste avize".

Acum, dupa tragedie, noile norme apar instantaneu, fara "niste avize": ce nu s-a facut in ani de zile se putea face, de fapt, intr-o saptamana.

Acestia sunt vinovatii juridici si morali pentru catastrofa Colectiv. Daca ne pacalesc cumva ca "toti" am gresit, ca "societatea romaneasca in ansamblu" a ucis, atunci vor scapa din nou, in mod miraculos, de raspundere. Si vor pregati netulburati noile dezastre pentru care vom fi toti vinovati.

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si candidat PNL la Primaria sectorului 5. Este vicepresedinte PNL Diaspora si purtator de cuvant PNL sector 5. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Ovidiu Raetchi incendiu Colectiv, #vinovati incendiu Colectiv , #incendiu club Colectiv