Principalele nemultumiri semnalate in "strada": Pe cine ar vrea romanii premier - studiu SNSPA

Duminica, 08 Noiembrie 2015, ora 22:13
12836 citiri
Principalele nemultumiri semnalate in "strada": Pe cine ar vrea romanii premier - studiu SNSPA
Foto: Ziare.com/Nicu Socol

Coruptia si clasa politica se numara printre problemele semnalate de protestatari la Universitate, potrivit unei cercetari realizate de Departamentul de Sociologie al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) pe 6 noiembrie, in intervalul orar 18:00-23:00.

In cercetare, in cadrul careia au fost realizate 300 de interviuri cu manifestanti, fiind intervievate aproximativ 10% dintre persoanele care au fost prezente in Piata Universitatii in seara zilei de 6 noiembrie, s-a pus intrebarea "Care sunt principalele probleme/revendicari pe care le aveti?'", existand numeroase variante de raspuns, insa doar cele prezentate pot fi cuantificate: coruptia (19%), clasa politica (10%), schimbarea sistemului (4%), 300 de parlamentari (3%), dizolvarea Parlamentului (2%), imunitatea parlamentarilor (2%), in vreme ce 3% nu au stiut/nu au raspuns.

Un procent de 61% dintre cei chestionati au spus ca au mai participat si la alte miscari de strada pana la cel de vinerea trecuta.

A sasea zi de proteste: Presedintele Iohannis a fost la Universitate

63% dintre participantii la studiu au precizat ca au aflat de mitingul de vinerea trecuta de pe retelele sociale, 14% de la televizor, 12% de pe Internet (presa), iar 11% au dat drept raspuns "alta sursa". 64% dintre cei care au aflat de protest de pe retele sociale au indicat ca foloseau Facebook cand au aflat de miting.

Conform studiului, un procent de 30% dintre respondenti se considera de dreapta, 39% "nici de stanga, nici de dreapta", 8% de stanga, 14 de centru, iar 9% nu stiu/nu raspund.

97% dintre cei intervievati ar mai fi iesit in strada vinerea trecuta daca Cristian Popescu Piedone si-ar fi dat demisia din functia de primar al Sectorului 4 imediat dupa incendiul de la Clubul Colectiv. Un procent de 93% ar mai fi participat la protest vineri daca Victor Ponta (impreuna cu Guvernul) si-ar fi dat demisia imediat dupa incendiul de la Clubul Colectiv.

Regele Mihai, mesaj pentru protestatari: Timpul Romaniei voastre a inceput!

Intrebati ce parere au referitor la faptul ca seful statului, Klaus Iohannis, "a numit ca prim-ministru interimar, potrivit legii, un membru din actualul Guvern, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu", un procent de 41% dintre cei chestionati au raspuns ca in legatura cu aceasta numire au o parere "nici buna, nici proasta", 20% foarte proasta, 18% proasta, 10% nu stiu/nu raspund, 9% buna, iar 2% foarte buna.

Pe cine ar vrea prim-ministru

Intrebati daca pot numi pe cineva pe care si-ar dori sa fie desemnat si sa ocupe functia de prim-ministru 68% au raspuns negativ, 31% afirmativ, iar 1% nu au raspuns. Dintre cei 31% care au raspuns afirmativ, 14% au facut referire la Moise Guran, 11% - Mugur Isarescu, 10% - Monica Macovei, 9% - Dacian Ciolos, 5% - un tehnocrat, 3% - Victor Ponta, 3% - Traian Basescu, 3% - Catalin Predoiu, iar 42% - altul.

Corectitudinea, o calitate pe care trebuie sa o aiba viitorii politicieni

Protestatarii de la Universitate considera ca printre calitatile pe care trebuie sa le aiba viitorii politicieni se numara corectitudinea si integritatea, conform aceluiasi studiu.

In cercetare s-a pus intrebarea "Care este cea mai importanta calitate pe care vreti sa o aiba viitorii oameni politici?", raspunsurile fiind: corectitudine (15%), integritate (10%), cinste (8%), onestitate (8%), sinceritate (4%), altele (52%), nu stiu/nu raspund (3%).

Chestionati referitor la faptul ca seful statului, Klaus Iohannis, a invitat la negocieri vinerea trecuta si reprezentanti din "strada", 34% cred ca acesta este un lucru bun, 21% "nici bun, nici prost", 20% foarte bun,12% prost, 12% foarte prost, iar 1% nu stiu/nu raspund.

Intrebati cat cred ca vor sta in strada impreuna cu ceilalti protestatari, 71% dintre cei chestionati au spus ca "oricat este necesar pentru schimbarea clasei politice", 10% - pana la dizolvarea Parlamentului, 8% - pana la numirea unui nou Guvern, iar 11% - alta varianta.

A cincea zi de proteste: In ziua in care au mai murit 9 victime, romanii au stat mai mult in case (Galerie foto&video)

Chestionati, avand in vedere faptul ca peste cateva luni sunt alegeri pentru Primaria Generala a Capitalei, pe cine ar alege, 47% au raspuns ca un independent, 35% - reprezentant al unui partid nou, 4% - politician de la PNL, 1% - politician de la PSD, 2% - politician de la alt partid, iar 11% nu stiu/nu raspund.

Un set de intrebari s-a referit la cine cred cei chestionati ca ar putea rezolva problemele cu care se confrunta Romania. 83% nu cred ca ar putea rezolva actualii politicieni, sub presiunea populatiei. 50% sunt de parere ca ar putea rezolva alti politicieni decat cei ai actualelor partide, iar 82% - specialisti competenti care sa-i inlocuiasca pe politicieni.

La intrebarea "Dvs personal v-ati simtit reprezentat (a) de vreun participant la intalnirea presedintelui Klaus Iohannis cu societatea civila?" raspunsurile au fost: Adrian Despot (11%), Nicusor Dan (4%), Liviu Mihai (2%), Sorin Ionita (2%), Tudor Chirila (2%), altul (11%), niciunul (17%), nu stiu cine a participat (10%), 41% - nu raspund.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#protest Piata Universitatii, #probleme semnalata piata, #romani premier , #incendiu club Colectiv