De ce au murit tinerii in Colectiv?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 21:47
6391 citiri
De ce au murit tinerii in Colectiv?

Orice comentariu despre tragedia din clubul Colectiv, in care doar pana acum si-au pierdut viata 30 de persoane, ar trebui sa cuprinda raspunsuri cat de cat pertinente la principalele intrebari despre evenimentul in sine.

Cum, cine si mai ales de ce s-a produs o asemenea grozavie? Apoi, cat de mare este probabilitatea ca astfel de tragedii sa aiba loc oricand, oriunde in alta parte in tara?

Cine i-a ucis pe tinerii din Colectiv? E prima intrebare, deloc simpla, oricat de reductionisti am avea puterea sa fim.

Cu hartia in fata, cine isi asuma responsabilitatea. Dar oare ei sunt singurii vinovati pentru tragicul accident din Colectiv? Personal, nu cred. Daca se vorbeste despre vinovati, atunci vina nu trebuie sa se opreasca doar la cei care au avut inconstienta sa semneze o hartie pe care nu a verificat-o nimeni daca si corespunde realitatii practice.

Intrebarea "cine i-a ucis?" poate nici nu e corect formulata. Sau daca i-a ucis cineva cu premeditare, asa cum ne lasa sa intelegem procurorul general al Romaniei, domnul Nitu, si nu a fost un accident cu totul si cu totul improbabil, atunci criminalii sunt doar semnatarii nenorocitei de hartii in baza careia functiona clubul Colectiv?

Acuzatiile de "omor calificat" nu ar trebui sa mearga si dincolo de ei, la cei care au girat acest sistem prin alte legi si politici publice duse la extrem?

Prim-procurorul Romaniei, Tiberiu Nitu, pare sa fie ferm in extinderea acuzatiei de la omor prin imprudenta la cea de omor calificat. "S-a inceput o ancheta penala la Parchetul Capitalei pe care am preluat-o. Este inceputa urmarirea penala cu privire la faptele de omor calificat si distrugere calificata. Urmeaza sa intram pentru a putea face cercetarea la fata locului", spus Tiberiu Nitu sambata.

Cand a fost intrebat de ce s-a schimbat incadrarea, Nitu nu a mai fost atat de sigur: "Este prematur sa ne pronuntam cu privire la luarea unei astfel de decizii. Urmeaza audieri, inca nu au fost finalizate. Bineinteles ca se va proceda cu stabilirea imprejurarilor in care au avut loc evenimentele".

Putem sa luam dubiile procurorului general al Romaniei ca unitate de masura pentru toate nehotararile si intrebarile la care mai avem de cautat raspunsuri. Si poate judecarea echilibrata a acestor dubii ne ajuta sa intelegem mai bine cauzele care ne-au adus in timp pe toti aici.

Valul de durere, de furie si neputinta, uneori lehamite sau revolta ar trebui controlat, atat la nivel individual cat mai ales colectiv. Ironic si poate nedrept, dar asa este. Pentru ca asta e viata noastra, aici si acum.

Ce facem cu ea, dupa ce principii, legi si cutume vrem sa ne-o conducem ramane sa decidem. Unele lucruri vor putea fi schimbate, altele nu, oricata vointa si emotie exista acum in societate.

Dar dupa ce vor trece zilele de doliu national, politicienii ar trebui sa iasa si sa spuna ce au inteles si ce au hotarat ei sa schimbe pe loc in urma tragediei din Colectiv. Altfel, putem subintelege ca isi asuma raspunderea pentru orice alt viitor accident asemanator.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#incendiu Club Colectiv morti vinovati, #incendiu Colectiv morti raniti , #incendiu club Colectiv