#Find_Us - expozitie dedicata fotografilor din Colectiv, deschisa joi pentru public

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 16:36
1570 citiri
#Find_Us - expozitie dedicata fotografilor din Colectiv, deschisa joi pentru public
Foto: Arhiva Ziare.com

Expozitia "#Find_Us", dedicata fotografilor care au fost in clubul Colectiv in noaptea tragediei, va fi deschisa pentru public joi, la Hanul Gabroveni din Capitala, scopul manifestarii fiind strangerea de fonduri pentru raniti, dar si crearea unei comunitati a fotografilor de concert.

In total, expozitia "#Find_Us" cuprinde 200 de fotografii, expuse in doua incaperi de la etajul intai al Hanului Gabroveni.

Intr-o incapere au fost expuse 100 de lucrari ale fotografilor de concert prezenti in club Colectiv la momentul tragediei, printre acestia numarandu-se Liviu Zaharescu, Catalin Ilnitchi, Mihai Anghel (Max) si Teodora Maftei. Intr-o a doua incapere sunt expuse alte 100 de lucrari ale fotografilor de concert prieteni ai celor afectati de tragedie.

Potrivit organizatorilor, manifestarea a fost creata pentru a ajuta victimele din Colectiv, urmand ca, in timpul expozitiei, sa fie facute donatii sau sa fie vandute lucrari.

#Colectiv Iohannis: Nu vreau si nu pot sa uit ce s-a intamplat

O parte din imaginile expuse in prima incapere au fost obtinute cu greu de la prietenii sau familiile fotografilor care au murit in incendiul de la Colectiv.

"Ne-am chinuit impreuna sa facem rost de pozele celor care nu mai sunt. Majoritatea le aveau pe laptopuri, pe hard disk-uri, criptate", a povestit fotograful Paul Voicu. Cheltuielile printarii fotografiilor pentru expozitie au fost impartite intre fotografi. "Ne-a ajutat si familia lui Liviu Zaharescu. Au insistat sa participe la cheltuiala", a adaugat el.

Numele expozitiei - "#Find_Us" - reprezinta un omagiu adus fotografului de concert Claudiu Petre, care folosea, in lucrarile sale, hashtag-ul "Find_Me". Claudiu Petre a murit in incendiul de la Colectiv.

De altfel, comunitatea fotografilor de concert intentioneaza sa foloseasca acest nume si imaginea simbolica a unei diafragme foto in forma literei C, de la Colectiv, pentru o asociatie a acestei branse.

"Asociatia este in curs de creare. Am depus deja rezervarea de nume. Este in memoria lui Claudiu. O sa fie o asociatie legala. O sa facem si niste reguli si incercam sa le impunem organizatorilor (de concerte - n.red.) ", a declarat fotograful Paul Voicu. Potrivit acestuia, faptul ca munca de fotograf de concert este platita putin e o chestiune asumata de cei care o practica. "Si afara este la fel. (...) Ne asteptam la putin respect din partea organizatorilor si la niste conditii", a spus el.

#Colectiv: 40 de zile de la tragedie. Iohannis a mers la club si a aprins o lumanare

Voicu subliniaza ca meseria de fotograf de concerte este alimentata mai mult de entuziasm si mai putin de bani. "Unii dintre noi, foarte putini, sunt platiti pentru chestia asta, (...) in rest pasiunea ne tine, pentru ca nu castigam niciun ban din asta. Banii vin din alta parte. Eu am un alt job de 8 ore", spune acesta.

Greutatea meseriei se simte, afirma el, la evenimentele ample. "Greutatea vine la un festival mare, cum este Hellfest sau Rockstadt, cand ai trupe de dimineata pana seara si stai cu 8 - 9 - 10 kilograme atarnate de tine toata ziua, alergi. Dar, daca iti place, nu mai simti greutatea", a declarat acesta. De asemenea, pasiunea pentru muzica artistilor din fata obiectivului ajuta fotograful in munca sa. "Ii anticipezi miscarile, stii melodia, stii cum reactioneaza pe melodia aia", afirma Voicu.

Si Ciprian Vladut, prezent ca autor in expozitia de la Gabroveni, spune ca pasiunea pentru muzica il tine in meserie. "Iti place muzica, iti place ce reprezinta, te regasesti in versuri, in mesaje, in stilul de viata si cumva este ceva spre care tindem toti si pur si simplu este o 'guilty pleasure'", a declarat el.

"E foarte mult timp pe care il dedici si de multe ori de intrebi "de ce fac eu asta?". Iti pui intrebarile astea pana ajungi in fata scenei si cand ajungi iti aduci aminte de ce faci asta", a adaugat el.

#Colectiv: Tavanul s-a aprins ca o balta de benzina - marturiile unui supravietuitor

Ciprian Vladut spune ca, in spatiul de cativa metri patrati in care se misca, langa scena, fotografii de concert, lucrurile functioneaza dupa un cod nescris. "Exista un fel de legi nescrise, un fel de conduita si stim ca fiecare isi alege un unghi si nu toti stau in acelasi punct. E un fel de miscare browniana in care nu ne lovim unii de altii. E un fel de respect reciproc", povesteste el.

Acesta marturiseste ca fotografia de care este cel mai mandru este de la show-ul lui Roger Waters de la Bucuresti, iar meseria de fotograf de concert a fost invatata in ani buni. "Cu timpul se creeaza niste instincte, niste reflexe, si intri intr-un fel de staza, esti luat de val cumva. E multa emotie si stii cumva ce trebuie sa faci", explica fotograful.

El adauga ca, intr-un fel, tragedia din Colectiv i-a convins pe fotografii de concert sa creeze o asociatie. "De mult voiam sa facem asta, dar nu am reusit sa ne coalizam si tragedia din Colectiv - sincer, nu as fi vrut sa fie asta chestia care ne-a facut sa ne organizam cumva - dar ne-am pus cumva la punct, ne-am dat seama ca viata trece foarte repede si ne-am zis... cumva, vrem-nu-vrem, suntem o bransa. Si ne-am dori ca lumea sa fie constienta de faptul ca existam si sa stie in momentul in care mergem la un concert ca suntem acolo si ce reprezentam", a spus el.

#Colectiv - Scrisoarea sfasietoare a unui tata catre fiul mort: Cum e Raiul azi?

Pentru Daniel Robert Dinu, prezent in expozitie cu zece lucrari, fotografia de concert inseamna surprinderea interactiunii intre oameni. "Eu ma duc pentru oameni si nu atat pentru muzica. Oamenii, atmosfera si lumina sunt lucrurile pentru care ma duc eu", marturiseste acesta si spune ca a fotografiat "de la Joe Satriani la Stefan Banica".

Pentru un fotograf de concerte, adauga el, este nevoie de aparate care "sa faca fata conditiilor proaste, adica scumpe".

El apreciaza ca fotografilor de concert din Romania le lipseste "o piata pe masura". "Eu vreau sa ofer niste servicii care sa foloseasca. Banuiesc ca atunci cand (oamenii) o sa plateasca pentru acele servicii e un semn ca au nevoie de ele", a adaugat el.

Expozitia de fotografie, care cuprinde imagini cu artisti precum Robbie Williams, Roger Waters, Madonna si Rammstein, este deschisa la Gabroveni pana pe 28 ianuarie.

Vernisajul oficial are loc sambata, la ora 14,00, cand fotografii se vor intalni cu publicul.

Initiatorii acestei expozitii vor deschide, pe 22 decembrie, o expozitie cu 50 de fotografii ale trupei Goodbye to Gravity, la Casa Filipescu Cesianu din Capitala. Aceasta a doua expozitie va fi deschisa publicului pana pe 31 ianuarie.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#incendiu Colectiv expozitie fotografie, #expozitie fotografie concert Colectiv , #incendiu club Colectiv