Guvernul a terminat raportul in cazul #Colectiv: Urgentele sunt supraaglomerate, cu medici putini si demotivati

Luni, 19 Decembrie 2016, ora 12:02
3968 citiri
Guvernul a terminat raportul in cazul #Colectiv: Urgentele sunt supraaglomerate, cu medici putini si demotivati

Neconcordantele legislative si lipsa procedurilor sunt printre cele mai frecvente nereguli sesizate de Corpul de control al premierului, care a terminat verificarile legate de felul in care s-a facut interventia in urma incendiului de la clubul Colectiv.

Controlul, realizat in perioada martie - septembrie, a vizat verificari la tot ce inseamna institutii de interventie imediata, cat si la institutiile in care se afla factorii decizionali.

Concret, au fost controale la Ministerul Sanatatii, la spitalele in care au fost internate victimele de la clubul Colectiv si la Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti. Acestea au vizat modul in care au fost respectate dispozitiile legale cu privire la organizarea si functionarea activitatii de asistenta medicala de urgenta, in perioada ianuarie 2015 - iunie 2016.

In raportul de 7 pagini se arata ca nu au fost prelevate probe bacteriologice din spitale si nici nu a fost facuta o evaluare a spitalelor dupa tragedie.

La Serviciul de Medicina de Urgenta s-a descoperit ca numarul angajatilor este foarte mic (un numar mediu de 5 salariati, inclusiv seful serviciului), desi bugetul este generos.

"Cu privire la actiunile tematice de control efectuate in perioada 2015 - trimestrul I 2016 la unitatile sanitare cu paturi si la unitatile UPU/CPU din municipiul Bucuresti, Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti (DSPMB) a dat dovada de inconsecventa si superficialitate in activitatile desfasurate", se mai arata in raport.

Printre problemele gasite in spitalele de urgenta se afla insuficienta personalului medical cu specialitatea in medicina de urgenta, cauzata in principal de demotivarea corpului medical (salarizare, conditii de lucru, deprecierea statutului). Lipsa de motivatie a fost observata, de fapt, in intregul sistem de sanatate publica, se mai arata in raport.

Tot in spitalele de urgenta s-a observat insuficienta dotarilor specifice asistentei medicale de urgenta, a medicamentelor si materialelor sanitare. In plus, s-a constatat supraaglomerarea UPU/CPU cu cazuri de pacienti cu afectiuni curente/cazuri sociale, care ar putea fi preluate de medicina de familie si de medicina publica (medicina ambulatorie, spitalele care nu sunt de urgenta).

Un raport anterior legat de felul in care s-a actionat dupa tragedia de la Colectiv arata ca modul de actiune al institutiilor implicate in interventia din seara de 30 octombrie 2015 a fost "unul sub medie", constatandu-se ca nu toate institutiile implicate au intervenit corespunzator.

In urma incendiului din clubul Colectiv si-au pierdut viata 64 de persoane, intre care 27 in noaptea tragediei si 37 ulterior, in spitale din Bucuresti si din strainatate.

Citeste si:
Guvernul Cioloș, mort încă din fașă. Cum arată ”aventura” USR din Parlament
Guvernul Cioloș, mort încă din fașă. Cum arată ”aventura” USR din Parlament
Guvernul Cioloș va fi supus pentru votul de învestitură miercuri, 20 octombrie, de la ora 10.00. Cu toate astea, misiunea USR pare a fi una imposibilă de vreme ce atât PNL cât și PSD au...
Cei mai bogați europarlamentari ai României. Rareș Bogdan, deputatul cu tablouri și ceasuri de 400.000 de euro
Cei mai bogați europarlamentari ai României. Rareș Bogdan, deputatul cu tablouri și ceasuri de 400.000 de euro
România este reprezentată în Parlamentul European de 33 de deputați, având un mandat de cinci ani. Salariul lunar net pentru această funcție este de aproximativ 7.000 de euro, la care se...
Sursa: Ziare.com