Guvernul a terminat raportul in cazul #Colectiv: Urgentele sunt supraaglomerate, cu medici putini si demotivati

Luni, 19 Decembrie 2016, ora 12:02
4254 citiri
Guvernul a terminat raportul in cazul #Colectiv: Urgentele sunt supraaglomerate, cu medici putini si demotivati
Foto: Arhiva/Ziare.com

Neconcordantele legislative si lipsa procedurilor sunt printre cele mai frecvente nereguli sesizate de Corpul de control al premierului, care a terminat verificarile legate de felul in care s-a facut interventia in urma incendiului de la clubul Colectiv.

Controlul, realizat in perioada martie - septembrie, a vizat verificari la tot ce inseamna institutii de interventie imediata, cat si la institutiile in care se afla factorii decizionali.

Concret, au fost controale la Ministerul Sanatatii, la spitalele in care au fost internate victimele de la clubul Colectiv si la Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti. Acestea au vizat modul in care au fost respectate dispozitiile legale cu privire la organizarea si functionarea activitatii de asistenta medicala de urgenta, in perioada ianuarie 2015 - iunie 2016.

In raportul de 7 pagini se arata ca nu au fost prelevate probe bacteriologice din spitale si nici nu a fost facuta o evaluare a spitalelor dupa tragedie.

La Serviciul de Medicina de Urgenta s-a descoperit ca numarul angajatilor este foarte mic (un numar mediu de 5 salariati, inclusiv seful serviciului), desi bugetul este generos.

"Cu privire la actiunile tematice de control efectuate in perioada 2015 - trimestrul I 2016 la unitatile sanitare cu paturi si la unitatile UPU/CPU din municipiul Bucuresti, Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti (DSPMB) a dat dovada de inconsecventa si superficialitate in activitatile desfasurate", se mai arata in raport.

Printre problemele gasite in spitalele de urgenta se afla insuficienta personalului medical cu specialitatea in medicina de urgenta, cauzata in principal de demotivarea corpului medical (salarizare, conditii de lucru, deprecierea statutului). Lipsa de motivatie a fost observata, de fapt, in intregul sistem de sanatate publica, se mai arata in raport.

Tot in spitalele de urgenta s-a observat insuficienta dotarilor specifice asistentei medicale de urgenta, a medicamentelor si materialelor sanitare. In plus, s-a constatat supraaglomerarea UPU/CPU cu cazuri de pacienti cu afectiuni curente/cazuri sociale, care ar putea fi preluate de medicina de familie si de medicina publica (medicina ambulatorie, spitalele care nu sunt de urgenta).

Un raport anterior legat de felul in care s-a actionat dupa tragedia de la Colectiv arata ca modul de actiune al institutiilor implicate in interventia din seara de 30 octombrie 2015 a fost "unul sub medie", constatandu-se ca nu toate institutiile implicate au intervenit corespunzator.

In urma incendiului din clubul Colectiv si-au pierdut viata 64 de persoane, intre care 27 in noaptea tragediei si 37 ulterior, in spitale din Bucuresti si din strainatate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#raport Corp control premier incendiu Colectiv, #raport Corp control premier spitale, #nereguli spitale raport corp control , #incendiu club Colectiv