Incendiu in Colectiv Patriarhia: Preotul nu vine neinvitat. Nu se face rugaciune in context de haos

Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 17:31
6174 citiri
Incendiu in Colectiv Patriarhia: Preotul nu vine neinvitat. Nu se face rugaciune in context de haos

Preotii nu pot tine slujbe daca nu sunt invitati si, in plus, ele trebuie sa se desfasoare in anumite conditii, nu oricum, a explicat, luni, Constantin Stoica, purtator de cuvant al Bisercii Ortodoxe Romane (BOR).

Declaratiile au fost facute in contextul in care mai multe persoane care au venit in fata clubului Colectiv pentru a aduce flori si a aprinde lumanari pentru cele 31 de persoane care si-au pierdut viata in incendiul de vineri noaptea au lansat acuze publice foarte dure la adresa reprezentantilor BOR, pentru faptul ca nu au oferit sprijin moral sau material celor afectati de aceasta tragedie.

"In primul rand acuzatiile vin din partea unor persoane care au rupt legatura cu Biserica. In astfel de situatii, cand semeni de-ai nostri pleaca la Domnul, slujbele se fac la biserica, in timpul Sfintei Liturghii. S-au si facut rugaciuni specifice. Apoi se fac la casele celor in necaz si la troitele celor decedati.

Preotul nu putea veni neinvitat. Cei care doreau, puteau sa mearga la biserica si sa ceara unui preot sa se deplaseze pentru a tine o mica slujba. Preoti au trecut in acea noapte pe acolo, dar nu se face rugaciune in context de haos si de situatie emotionanta.

Nu putem sfinti ceva ce nu exista. Nu se face slujba intr-un local. Rugaciunea se face intr-un context, se face in biserica la Sfanta Liturghie.", a declarat Constantin Stoica intr-o interventie telefonica la postul B1TV.

Incendiu in Colectiv: Primele acuzatii nominale pentru ucidere si vatamare din culpa - LIVE

Incendiu in Club Colectiv: Romanii strang randurile. Gesturi extraordinare de solidaritate

Intrebat, in context, cum explica faptul ca preotii pot sa sfinteasca masini, reprezentantul BOR a sustinut ca acesta este un lucru normal pentru ca se face la cererea proprietarului: "Masina se sfinteste la solicitarea posesorului si langa locasul de cult. Nu se autopropune preotul".

"A fost rugaciune in toate bisericile la Sfanta Liturghie. La fiecare slujba se trag clopote. Cei care ne-au acuzat nu stiu care e randuiala. Eu explic care e practica Bisericii. In cele zece spitale, toti preotii asigura consiliere spirituala mai ales familiilor celor care au copii in spitale. In fiecare parohie unde vor ajunge cei care au pierit preotii au preluat rugaciunea, asistenta religioasa si sociala. Preotii de spitale sunt mobilizati de sambata in spitalele pe care le deservesc si ajuta alaturi de psihologi si restul. Ei au capele in spitale. Rudele primesc asistenta", a insistat preotul.

De asemenea, Constantin Stoica a explicat ca luni la ora 15:00 era programata taina Sfantului Maslu la Spitalul Universitar, dupa care vor urma Spitalul de Arsi, Floreasca si restul spitalelor in care se afla raniti.

Incendiu in Club Colectiv: Patriarhia ii critica pe cei care "dezinformeaza iresponsabil"

Luni dupa amiaza, in jurul orei 16:15, arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice Ioan Robu a venit sa se roage la locul tragediei.

"Am vrut sa trec si pe aici pentru ca Biserica Romano-Catolica s-a rugat in toate bisericile. Am venit sa ma alatur voua tuturor sa il rugam pe Dumnezeu sa le dea mangaiere si speranta tuturor.

Imi cer iertare pentru ca noi toti din tara nu am facut nimic deosebit poentru ca sa nu se intample asa ceva, ca Romania sa fie altfel. Ar trebui sa ne fie rusine noua tuturor, noua, institutiilor, bisericilor, ca nu am schimbat nimic in 25 de ani. Sa le cerem iertare celor care au murit si apoi sa ne rugam.

Noi inghitim foarte usor coruptia, minciuna, neglijenta si toate astea ni se par nimicuri dar circumstanta aceasta ne-a aratat ca lucurile acestea sunt criminale. Mi se pare o nedreptate, dar mai cred inca un lucru: nimic nu se intampla din vointa lui Dumnezeu doar. Ce e aici a fost declansat din vinovatia oamenilor", a spus parintele Ioan Robu.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com