Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Incendiu in Colectiv ACPR: Medicii au facut minuni in spitalele din Capitala pentru pacientii raniti

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 19:35
4285 citiri
Incendiu in Colectiv ACPR: Medicii au facut minuni in spitalele din Capitala pentru pacientii raniti
Foto: Facebook/Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Medicii au facut minuni in spitale pentru pacientii raniti in Colectiv, unii au venit din concediu de maternitate, din alte orase, au lucrat zile si nopti neintrerupt, iar cand a fost posibil transferul in strainatate, acesta s-a facut la cererea familiilor, arata Asociatia Chirurgilor Plastici.

"Mobilizarea si solidaritatea au fost extraordinare (medicii au venit inclusiv din concediul de maternitate, din alte orase ale tarii, au lucrat zile si nopti fara sa plece din spitale etc). Chirurgul plastician nu se afla foarte des in situatia de a salva in mod direct vieti, insa in cazul tratarii marilor arsi se stabileste o legatura emotionala extrem de puternica intre medic si pacientul cu care nu a vorbit niciodata (medicul ii cunoaste pe dinafara toate constantele biologice, fiecare cmp de suprafata arsa sau grefata, tratamentul si chiar si prognosticul).

Informam ca in Bucuresti exista un numar mare de clinici si sectii de chirurgie plastica in care lucreaza peste 50 de medici specialisti si un numar mai mare de medici rezidenti. Este un corp profesional de elita, oameni foarte bine pregatiti in toate domeniile care apartin specialitatii de chirurgie plastica, inclusiv tratamentul bolnavilor arsi", arata marti Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania (ACPR), intr-un comunicat de presa.

Alianta Medicilor: In Romania nu avem conditii de a trata marii arsi. Banicioiu si Arafat au incercat sa musamalizeze

Asociatia felicita toti chirurgii plastici care s-au ocupat de tratarea pacientilor cu leziuni grave de arsura, dupa accidentul din clubul Colectiv, precizand ca medicii au facut "pur si simplu minuni" pentru pacientii internati in spitalele din Capitala.

Potrivit ACPR, numarul de paturi alocate special pentru pacientii arsi este relativ mic, dar, in aceasta situatie exceptionala, au fost rapid alocate paturi, in special de terapie intensiva, pentru acesti pacienti.

"S-au mobilizat toate resursele posibile, atat umane, cat si materiale pentru a face fata acestei situatii. Tratamentul acestor pacienti, atat local, cat si general s-a efectuat la cele mai ridicate standarde medicale internationale. Sigur ca evolutia unor pacienti aflati intr-o stare atat de grava este grevata si de complicatii, care pot merge pana la decesul pacientului. In acest caz, datorita acestei mobilizari exemplare s-a limitat foarte mult rata complicatiilor si, evident, a deceselor. Acest lucru a fost subliniat de catre specialisti de marca veniti din Israel, Franta, Marea Britanie, care au subliniat profesionalismul medicilor romani si au aratat si ei ca, in astfel de cazuri, de arsuri intinse asociate cu grave leziuni inhalatorii, mortalitatea este, de regula peste 80-90%", se mai arata in comunicatul ACPR.

In ce priveste transportul pacientilor raniti in incendiul din Colectiv, ACPR precizeaza ca, la cateva zile de la producerea tragediei, pacientii care au putut suporta transportul au inceput sa fie preluati de clinici din strainatate, conform unui protocol de cooperare la nivel european, care s-a mai aplicat si in cazul altor dezastre, cum ar fi cele din Suedia (1998) si Olanda (2000).

"Medicii romani nu au fost depasiti"

"Acest lucru nu inseamna ca medicii romani nu ar fi putut sa trateze in continuare acesti pacienti sau ca ar fi fost 'depasiti' in anumite situatii. Aceste transferuri in strainatate s-au facut la cererea familiilor si cu sprijinul autoritatilor romane. Unele transferuri au fost refuzate de pacienti, care au considerat ca sunt foarte bine ingrijiti in unitatile din Romania. Un lucru este sigur: atat cat va fi nevoie, chirurgii plasticieni implicati in tratarea acestor bolnavi, vor face tot ce se poate pentru salvarea lor. Medicii romani nu si-au schimbat niciun moment atitudinea", a declarat dr. Dragos George Zamfirescu, presedintele Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania, citat in comunicat.

ACPR multumeste medicilor anestezisti, cu care colaborarea a fost extraordinara, acestia dand dovada de profesionalism si efort exceptional. De asemenea, ACPR multumeste tuturor colegilor medici de alte specialitati, asistentelor de chirurgie plastica, reanimare si anestezie, precum si psihologilor care au fost aproape de pacienti, familiile acestora si de personalul medical.

Alianta Medicilor: In Romania nu avem conditii de a trata marii arsi. Banicioiu si Arafat au incercat sa musamalizeze

Comunicatul de presa al ACPR a fost transmis dupa ce Alianta Medicilor pentru modernizarea sistemului medical, o organizatie neguvernamentala constituita dintr-o miscare spontana pe Facebook, a afirmat ca, in ultima perioada, se discuta intens despre ce trebuia si nu trebuia facut in legatura cu victimele din incendiul de la clubul Colectiv.

Potrivit Aliantei Medicilor, transferurile pacientilor raniti in incendiu s-au facut doar la insistenta organizatiilor neguvernamentale, care au pus presiune pe Ministerul Sanatatii si pe managementul spitalelor.

Alianta Medicilor a mai aratat ca ministrul demisionar Nicolae Banicioiu, profesorul dr. Ioan Lascar, dr. Raed Arafat si profesorul dr. Dan Enescu au incercat sa musamalizeze situatia reala in cazul ranitilor in incendiul din Colectiv si competenta in ce priveste ingrijirea acestora.

Alianta Medicilor a subliniat ca are un deosebit respect pentru tot personalul medical care se ocupa direct de persoanele ranite in incendiu, afirmand: "Ei sunt eroii nenumiti, in ciuda problemelor provocate de managerii sanatatii romanesti".

"Dorim sa protestam public fata de liderii politici informali si formali care au creat confuzie in randul opiniei publice, oameni care nu au facut altceva decat sa stea in fata camerelor de filmat si au facut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice. In primul rand, noi ca stat nu avem conditii de a trata marii pacienti arsi si nu am avut niciodata. Nu avem dotari, camere sterile, unitati de arsi. Nu suntem pregatiti cu personal si nu intelegem de ce nu s-a detasat personal de la unitatile spitalicesti din Romania pentru a suplini deficitul din Bucuresti. Iar daca ne cunoastem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipa din strainatate? Dotarile nu se rezuma doar la materiale sanitare, e nevoie de conditii aseptice ridicate pe care, din pacate, nici un spital public din Romania nu le are", a mai aratat Alianta Medicilor.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a declarat, marti, ca face un apel la cei care critica oamenii din MS si medicii sa ii lase sa lucreze in liniste si, dupa ce vor trata si ajuta ranitii internati in spitale, sa faca ce vor, chiar si sa ii "arda in piata publica".

Dorel Sandesc a spus ca specialistii din strainatate care au venit sa vada pacientii raniti in incendiul din clubul Colectiv au apreciat tot ce s-a facut pentru salvarea acestora, iar la polul este "corul denigrarilor". El a adaugat ca in acest "cor al denigrarilor nemeritate" se afla si colegi, iar unii vor "capul lui Raed Arafat, a profesorului Lascar, a profesorului Enescu, a ministrului Banicioiu, al meu, al tuturor".

Si Colegiul Medicilor din Romania a transmis ca este neavenit modul in care Alianta Medicilor se adreseaza si judeca performantele profesionale ale colegilor, aratand ca rezultatele muncii acestora sunt evaluate si eventual contestate de pacienti si familiile acestora, nu de alti medici.

Colegiul Medicilor a precizat ca nu face comentarii asupra "alegatiilor privind oamenii politici implicati in gestiunea situatiei", desi le considera nejustificate, insa respinge critica publica pe care Alianta Medicilor o aduce unor colegi al caror prestigiu profesional nu a fost pus in discutie, a caror buna intentie si bune rezultate nu au fost contestate.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoana. In 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numarul victimelor ajungand, marti, la 48. Alte aproximativ 150 au fost ranite, fiind internate in spitale din Capitala.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#medici pacienti Colectiv incendiu, #ACPR medici raniti Colectiv , #incendiu club Colectiv