Business Focus: The Real Estate Event - Uniting People, Inspiring Visions
Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat, miercuri seara, intr-o dezbatere, ca nu s-a gresit in ceea ce priveste interventia din clubul Colectiv, nici in gestionarea problemei la nivelul spitalelor, ci s-a gresit din partea celor care "arata cu degetul si acuza fara sa aiba informatii".
"Hai sa luam interventia - nu s-a gresit, haideti sa luam gestionarea la nivelul spitalelor - nu s-a gresit in situatia de dezastre, asta a fost o situatie de dezastre. S-a gresit din partea celor care arata cu degetul peste tot si acuza fara sa aiba informati complete. Toate lumea are dreptul sa acuze. Noi, in Romania, in loc sa fim cu totii sudati pentru a face ceva, noi am creat doua tabere si am inceput sa aratam cu degetul. Asta a fost cea mai mare greseala. In orice situatie ca aceasta in viitor ar putea sa duca la lipsa de reactie. Deja vad colegi de-ai mei care nu vor sa se implice in luarea deciziilor, nu mai vor sa apara la fata locului, sa conduca interventii, nu mai vor sa faca nimic", a spus Raed Arafat.
El a atentionat ca acuzatiile "nu se fac la cald", in timpul interventiei, si nici pe baza unor informatii care nu se stie niciodata cine este in spatele lor.
"Sunt zeci de date care s-au dat in perioada respectiva si pe care nimeni nu stie cine le-a dat. Ca si chestia cu ascunderea cadavrelor", a afirmat secretarul de stat in MAI.
Oficialul a spus ca echipele de medici din strainatate care au venit au afirmat ca o parte dintre pacienti nu sunt transferabili. "Asteptam la unii sa se stabilizeze ca sa fie transferati", a spus Arafat.
Referindu-se la mecanismul de protectie civila al Comisiei Europene, el a afirmat ca au fost purtate discutii inca de marti cu acest organism.
"Am discutat inca de marti. Este un departament al Comisiei Europene care monitorizeaza dezastrele. Cand o tara are nevoie de ajutor il declanseaza si cere ajutorul, participa toate tarile. In secunda in care il ofera tu trebuie sa spui: accept sau refuz. Mecanismul nu este tipic pentru aceasta situatie. (...) Multe tari fac asta, nu intotdeauna se declanseaza mecanismul. Sunt situatii care merg pe bilaterale si sunt situatii cand declansezi. Daca am un cutremur maine se declanseaza in a doua secunda mecanismul. Chiar se auto-declanseaza daca vrem. Ei automat sunt pregatiti. Pentru ca ai un numar de arsi intr-o tara nu este un caz tipic de declansare al mecanismului. Nu este un caz tipic de a solicita prin mecanism ajutorul. Atunci am mers pe bilateral. Noi avem oferite locuri acum mult mai multe decat ne trebuie. Problema este transportabilitatea pacientilor. Nu am lipsa de locuri", a explicat medicul Arafat.
Potrivit acestuia, si Statele Unite si-au anuntat disponibilitatea de a primi raniti in spitale, insa acest lucru nu este fezabil din cauza distantei. "Nu pot sa pun bolnavii 12,13,14 ore in avion", a mai adaugat medicul Arafat.