Incendiu in Colectiv: Au murit din ranitii trimisi in Olanda. Bilantul ajunge la 38

Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 12:03
17893 citiri
Incendiu in Colectiv: Au murit din ranitii trimisi in Olanda. Bilantul ajunge la 38
Foto: B1 TV

Premierul interimar Sorin Cimpeanu a anuntat ca, in cursul zilei de sambata, au murit in spitalele din Romania inca 4 raniti in urma incendiului din clubul Colectiv.

In plus, alti doi pacienti transportati in Olanda au murit la Rotterdam, unul la aterizarea avionului, altul la spital.

In acest moment, bilantul mortilor in urma tragediei de la Colectiv urca la 38.

Premierul interimar a declarat ca doi dintre pacientii transportati azi-dimineata in Olanda cu aeronave militare au murit, decesele fiind confirmate. Este vorba despre un cetatean roman si unul italian.

De asemenea, in tara au fost inregistrate alte 4 decese, 2 la spitalul de Arsi, 1 la Spitalul Universitar si inca unul la Spitalul Floreasca.

"Din cele 127 victime spitalizate, situatia de aseara, 16 au fost transportate in strainatate. Din cele 16, doi s-au pierdut, e vorba de cei din Olanda. Mai avem 107 spitalizate in acest moment, 48 in stare grava si critica", a explicat premierul interimar.

Premierul interimar a precizat ca "se deruleaza in ritm intens discutii" pentru ca anumiti pacienti sa fie preluati in Norvegia si Finlanda, inca doi in Austria, iar "maine va sosi o echipa din Franta". Premierul a multumit ambasadelor statelor care si-au manifestat disponibilitatea de transfer.

"Apreciez in mod deosebit solidaritatea aratata Romaniei. Acum, in timpul conferintei, am primit mesaj de la Ambasada Ungariei pentru ajutor acordat pentru 5 pacienti", a spus premierul.

Cine plateste

Sorin Cimpeanu a anuntat ca toate cheltuielile pentru acesti pacienti transportati in strainatate vor fi achitate de stat, la fel si banii necesari pentru cate un apartinator pentru fiecare pacient.

"Acest decont se va face intr-o prima faza prin directiile consulare, MAI s-a implicat deja", a precizat prim-ministrul, adaugand ca Ministerul Muncii se va implica, de asemenea, pentru a se gasi "cea mai rapida cale de decontare pentru apartinatori".

"Echipele de medici au facut eforturi cu totul si cu totul deosebite. Urmeaza o saptamana de foc, e cea mai incarcata", a atentionat premierul interimar.

Olanda nu i-a salvat

La randul sau, secretarul de stat Raed Arafat a dat mai multe detalii despre cei doi pacienti decedati in Olanda.

"In aceasta dimineata, au decolat cele doua avioane, unul catre Rotterdam, unul catre Bruxelles. La bordul primului erau 5 intubati si alti 3 neintubati, iar in al doilea 3 intubati si ventilati, si alti 5 neintubati.

La Rotterdam a ajuns primul, fiind cel care a plecat primul din tara. Am primit mesaje ca au ajuns toti ok, dupa care am primit mesaje ca s-a agravat starea a doi dintre ei, intrand in stop cardiac. Unul in ambulanta, s-a incercat continuu resuscitarea. La cealalta pacienta s-a intamplat dupa ce a plecat de la sosire. S-a incercat resuscitarea, dar a murit la spital.

Ambii aveau leziuni grave si de inhalare, nu numai din cauza arsurilor. Asa cum in tara am avut 4 decese in dimineata, care au aparut brusc la 4 pacienti, stopuri cardiace, si acestia doi au facut stop cardiac.

Cei care au aterizat la Bruxelles sunt toti ok, au fost preluati fara complicatii. Pacientii au fost insotiti de medici cu experienta mare in transportul aerian, in primul avion am avut un coleg anestezist. Au vazut ingrijire la cel mai inalt nivel", a declarat Raed Arafat, precizand ca si "in Austria au 2 locuri pentru noi, asteptam acceptul apropiatilor".

Situatia de la Grigore Alexandrescu

Dan Enescu, managerul spitalului Grigore Alexandrescu, a declarat ca pacientii internati in acest spital "sunt stabilizati, in stare destul de buna, cred ca nu vor mai fi interventii chirurgicale, singura rezerva este imprevizibilitatea".

"Am decis transferul unui adolescent, pentru ca in clipa aceasta s-a putut face acest lucru, a venit dependent de o gramada de substante care trebuiau sa ii intretina tensiunea arteriala si cu deficiente grave de la inceput. A fost prima zi cand era echilibrat si cand se putea face un transport", a declarat medicul, precizand ca evolutia cazurilor de acest gen este imprevizibila.

"Au fost care au plecat acasa si s-au intors dupa cateva zile cu probleme", a explicat acesta.

De asemenea, medicul Cristian Nitescu, de la Spitalul de Arsi, a declarat ca in aceasta dimineata au avut loc doua decese, in cazul a doi "pacienti extrem de gravi cu arsuri deosebit de grave".

Incendiu in Colectiv: 3 morti in cateva ore. 10 raniti se zbat intre viata si moarte la Spitalul de Arsi

"In ultimele 24 de ore s-au degradat foarte mult, cu toate eforturile asociate, terapie intensiva, chirurgie, nu i-am mai putut resuscita la un moment dat.

Mai sunt 8 intubati in terapie intensiva, foarte grav, 3 stabili, 5 instabili. Se stabilizeaza temporar, dupa care instabilitatea reapare.

Mai avem 3 pacienti gravi intr-o alta sectie, inca 12 internati cu arsuri pe suprafata mai mica si care nu necesita terapie intensiva in acest moment", a declarat acesta.

Incendiu in Colectiv: Inca un tanar a pierdut lupta. Bilantul mortilor se ridica la 35

Medicul Adrian Stanculea, de la acelasi spital, a subliniat ca se fac toate eforturile pentru salvarea pacientilor.

"Se lucreaza la foc continuu, nu exista evolutii previzibile (...) Niciun model nu e predictibil. Se pot degrada, se pot ameliora. Riscurile sunt uriase, mai ales pentru arsuri de cai aeriene", a explicat acesta.

Incendiu in Colectiv: Inca 2 raniti au murit. Bilantul tragediei ajunge la 34 de morti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#morti incendiu Colectiv , #incendiu club Colectiv