Incendiu in Colectiv: Avioane militare vor duce 17 raniti in Belgia si Olanda

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 17:29
2903 citiri
Incendiu in Colectiv: Avioane militare vor duce 17 raniti in Belgia si Olanda

Un avion militar va pleca sambata dimineata, cu opt raniti, spre spitale din Olanda, iar alti opt ar putea fi pregatiti pentru a pleca in Belgia duminica, costurile pentru transport si tratament fiind suportate de statul roman, a anuntat premierul interimar Sorin Cimpeanu.

Declaratia a fost facuta dupa ce Olanda a anuntat ca va prelua noua persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv, in cadrul unei actiuni pentru oferirea de asistenta Romaniei dupa tragedia produsa in urma cu o saptamana.

Victimele vor fi ingrijite in centre medicale specializate in tratarea arsurilor din orasele olandeze Beverwijk, Rotterdam si Groningen, a declarat un reprezentant al Ambasadei Olandei in Romania.

Incendiu in Colectiv: Piedone, audiat la DNA

Sorin Cimpeanu, ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu si secretarul de stat in MAI Raed Arafat au vizitat, vineri, copiii raniti in incendiul din Colectiv internati in Spitalul "Grigore Alexandrescu".

La sfarsitul vizitei, Cimpeanu a anuntat ca un avion militar va pleca, sambata dimineata, la ora 4:00, cu opt-noua raniti adulti spre Olanda, iar un alt zbor, probabil tot cu opt raniti, va pleca a doua zi spre Belgia.

Incendiu in Colectiv: Doi pacienti de la Spitalul Elias, transferati in Germania si Belgia

Costurile cu transportul si tratamentul in Olanda si Belgia vor fi suportate integral de statul roman, Cimpeanu precizand ca la fondul de rezerva al Guvernului exista 250 de milioane de euro, iar costul unui pacient in strainatate ar fi intre 100.000 si 150.000 de euro.

Premierul interimar a mai aratat ca, daca toti cei 84 de pacienti in stare grava ar fi tratati in strainatate, Romania ar avea de platit 13 - 15 milioane de euro. Selectia pacientilor tratati in strainatate va fi facuta de o echipa mixta, formata de medici din tarile care si-au oferit sprijinul.

Cimpeanu a tinut sa precizeze ca in continuare sistemul sanitar romanesc exista atat competenta, cat si disponibilitatea in plan medical pentru acoperirea acelor situatii care ar putea pune probleme oricarui sistem medical din Europa.

Incendiu in Colectiv - Perchezitii la firma pirotehnica

Incendiu in Colectiv - DNA incepe urmarirea penala cu tinta ISU si Primaria Sector 4

"Apreciez modul in care sistemul medical romanesc face fata prin profesionalismul medicilor dar si prin resursele din spitale. In acelasi timp un alt plan miercuri vom avea o sedinta de guvern in care vom aproba decontarea cheltuielilor de tratament pentru acele situatii care vor fi tratate in exterior.

Mai exact este vorba de o serie de state care si-au oferit disponibilitatea, deci nu au fost solicitate, si SUA si-au oferit disponibilitatea dar transportul peste ocean este dificil pentru bolnavi, de sprijin Olanda, Belgia, Israel, Germania, Franta, si exista si tratative pentru Marea Britanie. Alegerea pacientilor este facuta de o echipa mixta de medici romani si din tara in care pleaca pacientii", a mai spus Cimpeanu.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a anuntat joi ca va analiza posibilitatea oferirii de asistenta Romaniei, pentru persoanele ranite in incendiul din Clubul Colectiv, seful Executivului de la Londra raspunzand astfel cererii deputatei Anne-Marie Trevelyan.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...
Comentarii