Ziare.com

Incendiu in Colectiv: Cum a schimbat Guvernul legea privind incendiile

Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 17:45

   

Incendiu in Colectiv: Cum a schimbat Guvernul legea privind incendiile
Guvernul a adoptat marti o ordonanta de urgenta care prevede ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) poate sigila un punct de lucru al unui operator economic daca se constata ca sunt incalcate reglementarile privind siguranta la incendiu.

Tot in sedinta de astazi, Guvernul a adoptat si o hotarare de guvern pe acelasi subiect.

Cele doua acte normative au fost adoptate in contextul tragediei produse vineri noaptea la clubul Colectiv din Bucuresti, in care si-au pierdut viata 32 de persoane si peste 150 au fost ranite.

Incendiu in Colectiv - cele mai noi evolutii LIVE

Ordonanta de urgenta completeaza Legea 307/2006 si Legea 170/2015 privind apararea impotriva incendiilor, extinzand atributiile ISU, conform comunicatului remis presei de Guvern.

"Potrivit legislatiei in vigoare pana la data prezentei reglementari, ISU putea dispune doar oprirea functionarii ori utilizarii contructiilor sau amenajarilor, ceea ce nu era de natura sa garanteze incetarea de fapt a functionarii", se arata in comunicatul citat.

Pe de alta parte, Guvernul a adoptat si o hotarare de guvern care stabileste o serie de criterii cumulative pe baza carora se poate dispune oprirea functionarii ori utilizarii cladirilor si spatiilor amenajate in cladiri, cu aria de desfasurare mai mare de 200 mp, avand destinatia de comert, cultura si turism.

HG vizeaza atat cladirile si spatiile autorizate din punct de vedere al securitatii la incendiu, cat si pe cele care nu sunt autorizate.

Astfel, in cazul constructiilor sau amenajarilor cu suprafata mai mare de 200 mp autorizate, se poate dispune oprirea functionarii in oricare din urmatoarele situatii:

 • Depasirea cu mai mult de 10% a numarului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizatia de securitate la incendiu;
 • Depasirea numarului de niveluri supraterane fata de valoarea de referinta admisa pentru cladirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/grad de rezistenta la foc;
 • Desfiintarea unei cai de evacuare atunci cand potrivit reglementarilor tehnice specifice se impun doua sau mai multe cai de evacuare, in concordanta cu valoarea de referinta;
 • Reducerea prin elemente de constructie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinta a inaltimii/latimii cailor de evacuare, in conditiile in care deficienta nu poate fi inlaturata pe timpul controlului;
 • Desfiintarea instalatiilor/sistemelor de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare si avertizare incendiu, precum si a celor de iluminat de securitate pentru evacuare.

Valorile de referinta pentru aceste criterii sunt cele cuprinse in documentatiile tehnice aferente autorizatiilor de securitate la incendiu, emise de inspectoratele pentru situatii de urgenta, se mai precizeaza in comunicatul citat.

In cazul constructiilor sau amenajarilor care nu au autorizatie de securitate la incendiu, oprirea functionarii se face in urmatoarele situatii:

 • Depasirea numarului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci si restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referinta;
 • Depasirea numarului de niveluri supraterane fata de valoarea de referinta admisa pentru cladirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/ gradul de rezistenta la foc;
 • Neasigurarea numarului minim de cai pentru evacuare fata de valoarea de referinta;
 • Reducerea prin elemente de constructie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinta a inaltimii/ latimii cailor de evacuare, in conditiile in care deficienta nu poate fi inlaturata pe timpul controlului;
 • Neechiparea cu instalatii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare si avertizare incendiu, in concordanta cu valoarea de referinta;
 • Neechiparea cu instalatii/sisteme de desfumare ori instalatii de iluminat de securitate pentru evacuare, in concordanta cu valoarea de referinta;
 • Categorii de constructii sau amenajari la care nu au fost identificate data realizarii documentatiei tehnice de autorizare a lucrarilor de constructii sau momentul punerii in functiune.

Valorile de referinta pentru aceste criterii sunt cele cuprinse in reglementarile tehnice specifice in vigoare la data realizarii documentatiei tehnice de autorizare a lucrarilor de constructii sau la momentul punerii in functiune.

Constatarea situatiilor mentionate se va face de catre personalul inspectoratelor pentru situatii de urgenta, cu sprijinul, dupa caz, al personalului desemnat din cadrul Politiei Romane sau Jandarmeriei Romane.

Masura de oprire a functionarii ori utilizarii cladirilor ori spatiilor amenajate se realizeaza pana la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu.

Pentru situatia depasirii cu 10% a numarului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizatia, masura complementara de oprire a functionarii ori utilizarii cladirilor ori spatiilor amenajate se dispune pentru 60 de zile calendaristice incepand cu data comunicarii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor.

Actul normativ instituie obligatia autoritatilor competente in emiterea autorizatiilor de construire sa puna la dispozitia reprezentantilor inspectoratelor pentru situatii de urgenta documentele care au stat la baza obtinerii acestora, precum si elementele de identificare ale constructiei, data si numarul autorizatiei, denumirea lucrarilor executate, precum si data realizarii documentatiei tehnice de autorizare a constructiilor.

C.B.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4301 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bai guvernantilor ...

...lasati ordonantele si dati-va demisia. Tara se conduce prin legi simple si clare ,nu prin ordonante de moment. Nu prin legi facute pentru unii sau altii,ci prin dreptate si justitie. Penalilor nenoro.citi .

 

Fix de asta era nevoie mai nou, de dictatura pompierilor

asa se face cind vrei sa previi? introduci dictatura functionarilor publici asupra celor din mediul privat?
La ce altceva sa-l duca mintea pe Ponta?
Prevad un sfirsit de an cu iesiri in strada si batai cu jandarmii....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor