Incendiu in Colectiv: Intrebarile lui Tudor Chirila pentru Ministerul Sanatatii

Duminica, 08 Noiembrie 2015, ora 23:09
6884 citiri
Incendiu in Colectiv: Intrebarile lui Tudor Chirila pentru Ministerul Sanatatii
Foto: Vama/Facebook

Tudor Chirila, care sambata l-a criticat pe Nicolae Banicioiu, a revenit pe Facebook cu cateva intrebari pentru Ministerul Sanatatii, cerandu-i sa spuna cate paturi complet echipate pentru tratarea pacientilor cu arsuri grave exista in spitalele in care sunt internate victimele din Colectiv.

Sambata, pe contul sau de Facebook, actorul si cantaretul Tudor Chirila, liderul trupei Vama, a scris ca este mai mult decat evident ca ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a dat ordin spitalelor sa afirme ca se descurca in criza victimelor incendiului din Colectiv, artistul precizand ca la fel de grava este si atitudinea managerilor de spitale "care au consimtit sa faca parte din acest joc odios".

Duminica, Tudor Chirila a revenit, pe Facebook, cu precizari si intrebari pentru Ministerul Sanatatii privind modul in care institutia condusa de Nicolae Banicioiu a gestionat situatia victimelor incendiului din clubul Colectiv.

"Pentru ca legat de acuzele formulate la adresa ministrului Banicioiu & comp mi s-a reprosat ca vorbesc ca sa ma aflu in treaba va supun atentiei un rezumat al discutiilor pe care le-am purtat zilele astea cu medici, administratrori, reprezentanti de ONG-uri din sanatate", le-a spus Tudor Chirila, duminica, prietenilor sai de pe Facebook.

El a precizat ca a aflat ca tratarea arsurilor grave, pe suprafetele mari ale corpului, insotite de arsuri ale cailor respiratorii si intoxicatii necesita un minimum de dotari, pe care, nici macar Spitalul de Arsi (Spitalul de Chirurgie Plastica si Reparatorie) nu le are:

  • paturi speciale pentru arsi - echipate cu saltele active, care trateaza arsura, nu doar previne escara (coaja neagra care se formeaza pe piele de obicei din cauza unei arsuri, n.red.) - si dotate cu sistem de ridicare a pacientului si transportul catre vana de curatare, in vederea limitarii durerii;
  • camere de izolare si/sau camere sterile echipate cu sistem de sterilizare a aerului;
  • aparate de ventilatie mecanica si asa zisii "plamani artificiali" care sa preia respiratia pacientului pana la vindecarea cailor respiratorii si a plamanilor.

"Fiecare respiratie a unui pacient cu arsuri ale cailor respiratorii inseamna dureri cumplite. In plus, arsuri ale cailor respiratorii inseamna infectii severe in 100% din cazuri. Daca pacientul nu este conectat la un plaman artificial, arsurile cailor respiratorii si ale plamanilor sunt greu de vindecat", a mai spus Tudor Chirila.

Acesta a precizat ca pacientii cu arsuri grave mor din cauza infectiilor, daca nu sunt izolati imediat intr-un mediu controlat in ceea ce priveste germenii si bacteriile.

"Riscul de sepsis pentru acesti pacienti este mare si asta duce la moarte. Fiecare clipa pe care un pacient cu arsuri grave o petrece intr-un mediu septic inseamna scaderea sanselor. Ca sa nu mai spunem ca orice arsura grava, chiar daca nu este pe o suprafata foarte mare, are risc major de suprainfectare si de sepsis (afectiune sistemica produsa de invadarea microbiana a partilor componente ale organismului care, in mod normal, sunt sterile, n.red.) ", afirma Tudor Chirila.

Intrebarile lui Chirila

"Ar trebui sa ne spuna Ministerul cate astfel de paturi complet echipate avem, cate camere de izolare sau camere sterile sunt in cele 8 spitale in care au fost duse victimele", a mai spus Tudor Chirila.

Acesta a pus si cateva intrebari Ministerului Sanatatii, respectiv:

  • "Li s-a administrat sau nu (ranitilor, n.red.) tratament contra intoxicatiilor?
  • Au fost conectati la plamani artificiali care sa respire in locul lor?
  • In sectiile de ATI in care au fost dusi pacienti, cati dintre ei au beneficiat de paturi speciale de ATI dotate cu saltele active?
  • Pacientii cu arsuri mai putin grave sunt in acest moment izolati?
  • Care sunt masurile pentru ei, de a nu face infectii?".

"Daca ministrul Banicioiu vrea sa spulbere 'teoria conspiratiei' este liber sa organizeze o conferinta de presa in care sa ne explice cum a procedat in 'criza Colectiv'. Ar fi mai utila decat postacii de partid care au inceput sa-mi polueze pagina", a mai scris Tudor Chirila, duminica, pe contul sau de Facebook.

De asemenea, el a publicat un link la The British Burn Association, unde pot fi aflate informatii despre protocolul standardelor europene in cazurile pacientilor cu arsuri, pentru ca romanii sa le poata compara "cu ceea ce stim ca se intampla in spitalele noastre acum".

Bilantul persoanelor decedate in tragedia din clubul Colectiv a ajuns la 45, dupa ce duminica au murit alti patru raniti internati in spitale din Bucuresti, iar alti noua au decedat sambata, sapte in clinici din Capitala si doi in Olanda, unde au fost transferati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#incendiu Colectiv, #intrebari Chirila Banicioiu, #tratament arsi , #incendiu club Colectiv