Incendiu in Colectiv Medic din Franta: Nu am fi facut mai bine nici in Franta, Belgia sau Anglia

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 20:19
9100 citiri
Incendiu in Colectiv Medic din Franta: Nu am fi facut mai bine nici in Franta, Belgia sau Anglia
Foto: Arhiva Ziare.com

Medicul Ciprian Isacu, sef al Sectiei de arsi de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca personalul medical din Romania a actionat ca la carte in cazul pacientilor de la clubul Colectiv, precizand ca nu s-ar fi intervenit mai bine nici in Franta, Belgia sau Anglia.

"Lucrez de 23 de ani cu arsi la Bordeaux. Spre surprinderea mea, nu avem lectii de dat. Ma intreb ce am fi facut noi. Reprezint un centru, poate cel mai mare din sud-estul Frantei. Ce am fi facut noi in fata unei nenorociri de talia aceasta... Si zau ca ma intreb, cu toata presiunea. 150 este mult. Am avut cel mai mult acum cateva saptamani in Franta un accident de autocar unde au fost 40 si ceva de morti si am recuperat foarte putin. Este o munca de calitate de nu va puteti inchipui. Am vizitat cateva spitale astazi. Din punct de vedere tehnic sunt top, din punct de vedere uman nimic de reprosat. Arsura este o patologie foarte complicata, poate este cea mai grea si cea mai complicata. O zi de reanimare in strainatate costa peste 8.500 de euro. (...) S-a facut ca la carte. Nu am fi facut mai bine nici in Franta, nici in Belgia, nici in Anglia", a afirmat medicul, la Spitalul Elias.

El a spus ca, probabil, vor mai fi transferati pacienti din spitalele bucurestene, dar nu pentru ca medicii romani nu fac fata, ci pentru a-i degreva pe acestia, deoarece sunt foarte obositi.

"Probabil ca o sa transferam, nu ca sa facem nimic fenomenal, ca sa ii mai usuram, pentru ca am gasit oameni epuizati care si-au facut treaba excelent. Nu uitati ca acum 25 de ani si eu am plecat de aici si stiu conditiile. Franta continua sa trimita saptamana viitoare alti doi colegi. Acum este perioada de transferuri, pana acum au fost stabilizati. (...) O sa continuam sa ajutam, o sa continuam, gratie Ambasadei Frantei si a domnului ambasador, aceasta colaborare care este pe timp indelungat, nu numai acum. Ei (medicii romani - n.red.) au luat toate masurile", a spus medicul.

Incendiu in Colectiv Inca o victima a murit la Spitalul de Arsi. Bilantul tragediei a ajuns la 47 de morti

El a afirmat ca nu are ce sa-i invete pe medicii romani deoarece acestia sunt foarte bine pregatiti, iar romanii trebuie sa fie mandri ca au asemenea doctori.

"Nu avem nimic sa spunem: fa asa sau fa asa! Fac de 23 de ani meseria asta, am vazut arsi, am fost la congrese. Trebuie sa fiti mandri ca aveti... Incercati sa treceti de partea cealalta a ecranului si sa va uitati in oglinda cine ar fi facut ce ar fi facut mai mult decat ce au facut. Este clasic. Totdeauna dupa razboi. La razboi ca la razboi", a spus Isacu.

Incendiu in Colectiv Au aparut noi imagini din seara tragediei (Video din timpul concertului)

Seful Sectiei de arsi de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux a explicat ca arsura trebuie tratata intai de un anestezist, un reanimator si, dupa aceea, de un chirurg.

"In primele 24-48 de ore sunt inciziile de sarja in cicatricile circulare ca sa permita sangelui sa ajunga in extremitati sau sa permita aparatelor sa respire, restul este terapie intensiva, bolnavul trebuie stabilizat. (...) Abia dupa aceea chirurgul vine si inlatura ce este mort, prepara si urmeaza o grefa. Este o patologie de luni de zile. Poti sa stai si doua si trei luni de zile in spital", a explicat medicul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#medic Franta raniti Colectiv, #victime club Colectiv , #incendiu club Colectiv