Incendiu in Colectiv Medic: O tanara, cu fata complet arsa, striga "Spuneti-mi ca nu am nimic pe fata, ca sunt OK!"

Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 21:24
14102 citiri
Incendiu in Colectiv Medic: O tanara, cu fata complet arsa, striga "Spuneti-mi ca nu am nimic pe fata, ca sunt OK!"
Foto: Ziare.com

Angajatii Serviciului de Ambulanta care au mers vineri seara sa ii salveze pe tinerii din Clubul Colectiv isi amintesc chipurile arse ale acestora si cum, rapusi de durere, dar razand, spuneau: "Cred ca arat ca dracu, dar fa ceva pentru mine!" sau "Arat bine, nu? Ma ustura rau".

"Am fost anuntat sa merg la club. Am plecat din zona unde eram, la Spitalul 'Sfantul Ioan', si am ajuns la club in sapte minute. Acolo, mi s-a parut ca am stat 15 ore, dar timpul a fost mult mai scurt", spune medicul Radu Cotlos, care a ajuns primul la locul incendiului, dintre echipajele Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilov (SABI).

Incendiu in Colectiv Marturiile unui medic: Erau colegi care isi faceau treaba si plangeau. A fost apocaliptic

Mergand spre locul incendiului, el se intreba ce amploare are evenimentul si de ce resurse este nevoie.

"Am vazut zeci de tineri care strigau: 'Ajutati-ne!'. Erau care puteau merge singuri, dar aveau arsuri pe maini, pe fata. Altii nu mai puteau merge, erau ajutati. Altii erau dusi in morga provizorie", isi aminteste medicul.

Cotlos mai spune ca salvarile alergau continuu, luau bolnavi, ii duceau la spital. De fiecare data cand pleca o masina, o alta ii lua locul imediat, daca nu plecau aproape simultan.

Si ceilalti medici de la SABI isi amintesc aceleasi imagini ale primilor raniti.

Incendiu in Club Colectiv: Marturii din infern - Multi dintre cei decedati s-au asfixiat

"Oamenii radeau. 'Cred ca arat ca dracu, dar fa ceva pentru mine! Ma doare!', a spus un tanar. Un altul de 15 ani si jumatate zicea ca trebuie sa o sune pe mama. A luat telefonul si a zis: 'Mama, vino ca am luat foc.... In club'. Apoi vine in fuga o tanara, cu fata complet arsa si mainile, curgea pielea pe ea, si spunea: 'Spuneti-mi ca nu am nimic pe fata, ca sunt OK!'. O alta fata cu fata arsa ne intreba si ea: 'Arat bine, nu? Ma ustura rau'. Ce sa le spunem? Ii ajutam sa mearga la salvare", povestesc medicii.

Medicul Radu Cotlos a dat la un moment dat un tur rapid al zonei. Medicii resuscitau sase oameni cu stop cardio-respirator simultan. Chiar si afara aerul devenea greu de respirat.

"Totul s-a terminat intr-o ora. Cel mai greu moment a fost cand a trebuit sa-i spun unui tata ca si-a pierdut copilul de 15 ani si sase luni. Suntem personal medical de urgenta, dar nu am mai vazut asa ceva", a spus Cotlos.

La finalul interventiei, mai toti simteau ca nu mai pot respira, desi nu era zona inchisa, ii ustura gatul.

Incendiu in Colectiv Marturii din infern: Am intubat pe asfalt, operatorii de la TV ne-au tinut luminile

Echipajele de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov au transportat la spitale 78 de raniti cu arsuri severe si au facut doua transferuri intraspitalicesti. Primii raniti au fost dusi la Spitalul "Bagdasar-Arseni".

In ceva mai mult de o ora s-a incheiat evacuraea pacientilor si a decedatilor. Cand totul s-a sfarsit, echipajele au revenit in dispecerat. Si-au spalat masinile, s-au spalat si ei, si, de parca s-ar fi odihnit, au continuat munca.

"Avem o urgenta la Spitalul Sfantul Pantelimon si una la Universitate", se auzea dispecerul de serviciu. "Copil de 14 ani in coma, cazut in strada, infarct. 80 de urgente de cod rosu si galben", isi amintesc medicii.

Incendiu in Club Colectiv Cameraman: Adrian Despot era ars. A inceput sa urle la mine sa car oameni (Video)

Rand pe rand, 42 de echipaje si-au facut datoria de parca nu ar fi trait cosmarul de la inceput de tura.

"Ne-a impresionat drama, copii tineri fara nicio sansa. Le aud si acum strigatele de ajutor. Imi suna in urechi vocea, le vad chipul, ma urmareste privirea lor", spun medicii de la SABI, amintindu-si intalnirea cu fetele si baietii de 20, 27, 15 sau 16 ani.

Medicii salvatori nu au mai putut reveni la locul infernului: "Este imposibil acum".

In final, spun ca nimeni nu le-a interzis sa vorbeasca despre ce au trait acolo.

In urma incendiului din Clubul Colectiv au murit 32 de persoane si alte aproximativ 200 au fost ranite, dintre care peste 130 sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#medic Serviciu Ambulanta incendiu Colectiv, #marturii incendiu Colectiv, #victime incendiu Colectiv , #incendiu club Colectiv