Incendiu in Colectiv Patriarhul Daniel cere iertare tinerilor: Ii iubim si pe cei care nu vin la biserica (Video)

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 16:02
35821 citiri
Incendiu in Colectiv Patriarhul Daniel cere iertare tinerilor: Ii iubim si pe cei care nu vin la biserica (Video)

Patriarhul Daniel a cerut, joi, iertare tinerilor pentru modul in care a comunicat Biserica dupa tragedia din clubul Colectiv, desi, sustine acesta, "unele cuvinte ale noastre au fost rastalmacite".

Scuzele vin in contextul in care s-au anuntat ample proteste si in aceasta seara, inclusiv fata de patriarhul Daniel si constructia Catedralei Neamului de sute de milioane de euro.

"In aceste momente de mare durere pentru moartea multor tineri nevinovati la Clubul Colectiv din Bucuresti, pentru familiile indoliate care isi plang pe cei dragi ai lor, si pentru cei raniti care se afla in spitale, dar si in vreme de mare framantare sociala, va adresam cuvant parintesc de mangaiere si de pretuire, de pace si binecuvantare.

Ne cerem iertare daca unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lamuritoare sau au fost rastalmacite. Intelegem ca tinerii de azi doresc nu numai socializare si comuniune intre ei, ci si sa fie ascultati si incurajati in aspiratiile lor", se arata intr-un comunicat de presa intitulat "Cuvant parintesc si prietenesc pentru tineri", remis Ziare.com.

Patriarhul Daniel a aratat ca BOR ii iubeste pe toti tinerii, indiferent daca merg sau nu la biserica. Mai mult, Biserica si-a propus ca, de acum incolo, sa exprime "mai multa afectiune si intelegere pentru toti tinerii din societate".

"Biserica noastra ii iubeste pe toti tinerii, pe cei care vin la biserica si pe cei care nu vin la biserica, deoarece ei sunt darul lui Dumnezeu pentru familie si pentru societate. Pana acum, Biserica, impreuna cu tinerii din parohii, a organizat multe programe spirituale, culturale si social-filantropice.

Acum insa dorim sa exprimam mai multa afectiune si intelegere pentru toti tinerii din societate, respectand libertatea, demnitatea si aspiratiile lor. Biserica este acum alaturi de tineri intelegand dorinta lor de innoire spirituala si morala a societatii romanesti si se roaga pentru prezentul si viitorul poporului roman, spre a trai in pace si unitate", se precizeaza in mesajul liderului religios.

Patriarhul vorbeste, purtatorul de cuvant explica

Purtatorul de cuvant al BOR, preotul Constantin Stoica, care a intrat in direct prin telefon la B1 TV, a fost intrebat de ce a venit tocmai acum mesajul patriarhului Daniel.

"In aceste zile au fost foarte multe dezbateri in spatiul public referitoare la biserica si, in acest context, patriarhul Daniel a dorit ca azi sa adresese un cuvant parintesc si prietenesc pentru tineri, avand in vedere faptul ca, asemenea tuturor credinciosilor din biserica, si tinerii trebuie ascultati probabil cu prioritate, deoarece ei sunt viitorul bisericii si al poporului nostru", a declarat Constantin Stoica.

Referitor la zvonurile care au circulat in spatiul virtual potrivit carora patriarhul Daniel ar fi decis sa se retraga pentru trei luni, pentru ca ar fi bolnav, reprezentantul BOR a precizat ca este "o informatie falsa".

"Aceasta dezinformare referitoare la starea de sanatate a patriarhului este pusa in circulatie sistematic in ultimii opt ani. Trebuie sa ne uitam si unde si in ce context apar astfel de informatii. Starea de sanatate a patriarhului Daniel e foarte buna si isi indeplineste activitatile care ii revin", a explicat Stoica.

Intrebat daca s-a luat vreo masura impotriva preotilor - printre care si parintele Casian - care au sugerat ca tinerii din Colectiv si-au meritat soarta pentru ca erau satanisti si invocau diavolul, parintele Constantin Stoica a spus ca acesti clerici nu apartin de nicio manastire, asa ca nu intra in responsabilitatea BOR.

Chemare la rugaciune pentru pace si unitate

In acelasi context, biserica a facut, tot joi, o "chemare la rugaciune pentru pace si unitate" la Patriarhie, incepand cu 18:30, ora la care protestatarii incep sa se adune in Piata Universitatii.

"In aceste zile de durere, dar si de framantare sociala, Patriarhia Romana cheama pe fiii Bisericii la rugaciune pentru pace si unitate, deoarece rugaciunea este izvor de lumina si intelepciune, de innoire spirituala si morala in viata Bisericii, dar si in viata societatii noastre. La Catedrala Patriarhala, rugaciunea pentru pace si unitate se va desfasura in fiecare zi incepand cu orele 18:30", se precizeaza intr-un comunicat al Patriarhiei Romane remis Ziare.com.

Apelul BOR vine in contextul in care 100.000 de oameni au iesit miercuri seara in strada, in toata tara, si joi se anunta manifestatii masive. Pe retelele sociale, oamenii sunt chemati sa protesteze inclusiv fata de patriarhul Daniel, fata de construirea Catedralei Neamului si fata de finantarea bisericii de la bugetul de stat.

Revolta romanilor in imagini: "Ne-am ars cu voi, vrem altii noi" sau "Daniel, te lepezi de sutana?" (Galerie foto&video)

Pe pagina de Facebook "Jos Patriarhul Daniel", aproape 5.000 de persoane, pana in momentul transmiterii acestei stiri, au spus ca vor participa la aceasta demonstratie - care incepe la ora 18:00 in Piata Universitatii - si isi propune sa ajunga inclusiv pe Dealul Mitropoliei.

D.T.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...