Incendiu in Colectiv Primele raspunsuri. Vinovatii

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 19:20
2917 citiri
Incendiu in Colectiv Primele raspunsuri. Vinovatii

Orice astfel de lista a unor vinovati nu este, momentan, decat una personal asumata pe baza credintelor proprii si judecatilor pe care le extrag din realitatea asa cum pot eu sa o inteleg.

Ca atare, nu este o lista de persoane, ci mai degraba de incercari de identificare a judecatilor pe care mi le asum in legatura cu incendiul din clubul Colectiv si urmarile sale dramatice.

Un val urias de emotie distorsioneaza aproape toate discursurile si abordarile din jurul accidentului. Este un efect, cred, normal al intensitatii in care a fost perceputa tragedia din Colectiv. De la cauze pana la concluzii, toata lumea stie, cere, vrea, intelege, se revolta sau vrea sa ajute cum poate sa nu se mai repete asa ceva.

E ca si cum flama incendiului ne-a afectat intr-o oarecare masura pe toti si fiecare sufera de o arsura morala in felul sau. Suntem aproape de momentul in care durerea si suferinta provoaca atat de multa revolta, incat ne face pe toti sa spunem tot ce stim si credem pentru a pune capat cosmarului.

Ca intr-o spovedanie colectiva, in care fiecare isi urla dreptatea si adevarul, prioritatile, sfaturile si necesitatile, toate in acelasi timp, rezultatul fiind o pendulare intre solidaritate si emotie si dezbinare si furie oarba. Deja apar tot mai multe semne in spatiu public, e suficient sa va uitati la programele televiziunilor de stiri si veti vedea acolo lacrimi tot mai des, accese de isterie, ori dimpotriva semne ale unei sinceritati in premiera.

In mediul virtual, nebunia si paranoia au atins un grad atat de ridicat incat un fost jurnalist atinge cote patologice si frizeaza cazurile clinice, intr-un torent de acuzatii despre autoritatile care ar ascunde un mare numar de morti. Despre Robert Turcescu este vorba si postarile sale de pe Facebook.

Reducand foarte mult toate pozitiile, toata lumea e de acord ca "asa nu se mai poate", deci "trebuie facut ceva". De aici, insa, apele se despart. Oricat s-ar mai regasi ele apoi, cateva lucruri vor fi facute de acum incolo. Unul dintre ele e chiar masura Guvernului Ponta anuntata despre controalele si inchiderile la toate barurile si cluburile din tara, pana in momentul in care vor intra in legalitate si normalitate.

Dar durerea provocata de accidentul din Colectiv este in desfasurare, cu raniti care se zbat intre viata si moarte, a caror sansa la viata depinde si de deciziile care se iau de acum incolo. E motivul pentru care se va vorbi despre vinovati si responsabili tot mai mult, mai apasat si mai nervos decat pana acum.

Mai ales despre cei care se afla in functii importante, unde se pot lua decizii proaste. Cum este Ministerul Sanatatii sau Ministerul de Interne. Iar celor care sunt politic direct responsabili, cum este primarul sectorului 4, domnul Piedone, li se urla deja demisia in fata sediului. Cred ca e doar o chestiune de timp pana cand va demisiona.

Privind la jurisprudenta internationala care a sanctionat accidente asemanatoare tragediei din Colectiv, intelegem ca mai peste tot politicienii ajung in cel mai fericit caz sa fie demisi, cand si cand isi mai dau demisia in functie de traditia politica. Platesc aproape peste tot, insa, patronii si actionarii clubului. La noi se prefigureaza un scenariu nitel diferit.

Pe de o parte patronii sunt deja trimisi dupa gratii, cu acuzatia de omor din culpa, deja ceva mai blanda decat incadrarea initiala a lui Nitu, de omor calificat. De cealalta parte avem un numar maricel de politicieni mai mult sau mai putin patati care, daca fac un pas in fata in atmosfera asta atat de incinsa, se aprind instantaneu ca sa dispara apoi din spatiul public. I s-a intamplat asta lui Aurelian Pavelescu iar o jurnalista a fost cvasi-linsata public pentru o exprimare nefericita pe Facebook.

Din cauza unui puternic fond anticoruptie si a acuzatiilor care planeaza deja asupra unor membri ai Guvernului, cred ca este posibil ca in Romania tragedia de la Colectiv sa nu ramana, totusi, o crima fara pedeapsa pentru politicieni.

Ramane de vazut cine urmeaza sa intre in gura strazii si in capcana intinsa de dregatorii functiilor din tara. Dar e ciudat cum unde te foiesti in jurul acestui accident dai peste baieti din partidul interesului national (MAI, Primaria sector 4, primarul interimar, primarul de la sectorul 2, plus cinicii de serviciu). Deja o parte din frustrarea din strada a pus ochii pe extrem de fragilul acum general Gabriel Oprea, vazut ca suma tuturor relelor care au capusat si injosit politica romaneasca. Ii atarna greu si sunetele inca vii din accidentul din coloana si neregulilele constatate acolo.

Dar cauzele cu adevarat adanci ale tragediei in desfasurare pe care o traim merg dincolo de generalul facut de patru stele tocmai prin demisii. Oricat de bine ar suna, poate, azi, ramane sa ne intelegem cum trecem cu totii, cat de cat impacati, peste tragedia din Colectiv.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#incendiu club Colectiv, #vinovati club Colectiv, #morti club colectiv , #incendiu club Colectiv