Ministrul Sanatatii, dupa informatiile privind ranitii din #Colectiv: Nu stim amploarea infectiilor nosocomiale

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 20:22
2649 citiri
Ministrul Sanatatii, dupa informatiile privind ranitii din #Colectiv: Nu stim amploarea infectiilor nosocomiale
Foto: Arhiva/Ziare.com

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a declarat, joi, ca stie de existenta cazurilor de infectii nosocomiale, dar nu cunoaste amploarea acestora, motiv pentru care inca evalueaza situatia, raspunzand unei intrebari referitoare la informatiile din presa privind decesul ranitilor din Colectiv din cauza septicemiei.

Gazeta Sporturilor a publicat, joi, 13 dosare medicale ale unor tineri care au murit in urma tragediei din Colectiv. Dosarele au fost date de medici din patru spitale, iar in toate cele 13 cazuri septicemia este cauza deceselor.

Medicii spun, sub protectia anonimatului, ca, de altfel, foarte putini dintre cei care au decedat dupa o saptamana de la incendiu nu erau infectati cu bacterii extrem de periculoase din spitale si ca aceasta este realitatea pe care o ascund autoritatile, iar ei vor sa dovedeasca acest lucru cu dosarele.

Dosarele a 13 morti din #Colectiv, facute publice: Care sunt cauzele deceselor (Video)

"Nu comentam datele aparute in presa, legate de Colectiv. Fac parte dintr-o ancheta. Sigur ca suntem constienti de existenta infectiilor nosocomiale, nu cunoastem amploarea lor, dar o evaluam. Aceste cazuri fac parte din prioritatile programului sectorial de guvernare, combaterea infectiilor nosocomiale. Adunam date si vom prezenta, in cel mai scurt timp, planul si bugetarea lui multianunala", a precizat ministrul Sanatatii, conform News.ro.

#Colectiv De ce au murit ranitii de la infectiile din spitale - explicatii de la Ministerul Sanatatii

Declaratia ministrului Sanatatii este sustinuta de un raport al Institutului National de Sanatate Publica, prezentat in 1 octombrie 2015, privind Consumul de antibiotice, pentru anul 2013, intitulat "Rezistenta microbiana si Infectiile nosocomiale in Romania".

Raportul arata ca "infectiile nosocomiale raman si in 2013 o patologie mult subestimata in Romania, cu o incidenta calculata pe baza raportarilor din spitale de 0,23 la suta din totalul pacientilor externati".

Consumul de antibiotice in Romania in anul 2013 este definit de doua fenomene negative: volumul extrem de mare si utilizarea preferentiala a antibioticelor cu risc de a selecta rezistenta bacteriana si de a induce infectii determinate de Clostridium difficile, se spune in raport.

Nivelul consumului de antibiotice a fost, in 2013, in crestere cu 4,5 la suta fata de anul 2012, cand era al doilea cel mai ridicat consum de antibiotice la 1.000 de locuitori in Europa. Principalele grupe de antibiotice utilizate atunci erau penicilinele - 55,1 la suta, cefalosporinele - 14,84 la suta si chinolonele - 10,8 la suta. Indicele de utilizare a antibioticelor cu spectru larg a avut o valoare de 11,02, in crestere fata de 8,39 in 2012 si 6,44 in 2011.

O proportie de 24,9 la suta din totalul consumului a fost reprezentata de antibioticele cu risc major de a declansa infectii cu Clostridium difficile (ICD), fluorochinolone, cefalosporine de generatie 2-4, carbapeneme si clindamicina, cu o crestere absoluta de 15,4 la suta fata de anul 2011.

Rezultatele au fost obtinute prin analiza tulpinilor izolate de la pacienti cu infectii invazive (hemoculturi si culturi), ingrijiti in 17 spitale din Romania. Nivelul rezistentei la antibiotice era, in 2013, de 63,6 la suta, cel mai ridicat din statele UE/EEA, in crestere cu 8,9 la suta fata de 2012.

Romania este singurul stat cu trend crescator al acestei probleme dintre cele cu mai mult de 10 suta pondere a MRSA (varietate de bacterie de Stafilococus aureus, caracterizata prin rezistenta sa la agenti antibiotici - n.red.), deoarece nu se adopta masuri eficiente de control al infectiilor, sustine raportul.

In document se mai arata ca nivelul ridicat al rezistentei bacteriene la antibiotice si emergenta infectiilor determinate de Clostridium difficile sunt consecinte majore ale consumului excesiv de antibiotice, alaturi de care contribuie si ineficienta masurilor de limitare a transmiterii interumane de bacterii (multi) rezistente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Achimas infectii spitale Colectiv, #infectii spitale Romania, #infectii spitalicesti Achimas Cadariu, #pacienti Colectiv infectii spital , #incendiu club Colectiv
Comentarii