Patriarhul Daniel: S-a ajuns la o ostilitate comandata impotriva Bisericii. Ne retragem ca in timpul prigoanelor vechi

Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 16:16
63634 citiri
Patriarhul Daniel: S-a ajuns la o ostilitate comandata impotriva Bisericii. Ne retragem ca in timpul prigoanelor vechi
Foto: Digi 24 TV

Patriarhul Daniel sustine ca impotriva Bisericii exista o mare ostilitate, parte din ea "comandata", Preafericitul motivand astfel de ce preotii ortodocsi nu s-au prezentat la clubul Colectiv dupa incendiul devastator din noaptea de 30 octombrie, in urma caruia 32 de oameni au murit si alti peste 130 se afla in continuare in spitalele din Bucuresti.

"Sa ne rugam pentru ei, sa aratam iubire si grija si compasiune pentru cei care au ramas indoliati. Adesea golul din suflet e mai mare decat mormantul in care e depus sicriul. Avem nevoie de rugaciune mai multa, exista un fel de tulburare care nu bucura sufletele. Noi trebuie sa ne rugam in pace, nu in tulburare si in agitatie", le-a spus Daniel inainte sa se urce in masina sa, un Volkswagen Multivan.

Ulterior, el s-a asezat pe bancheta din spate, de unde a continuat predicile catre jurnalisti, criticand presa ca este interesata mereu doar de cifre atunci cand vine vorba de ajutorul oferit de Biserica.

"Noi ii ajutam cu rugaciunea, dar si cu fapta buna. Am facut in asa fel sa impartim ajutoare financiare celor care sunt indoliati dupa nevoile respective. Unele familii mai instarite au zis ca nu au nevoie, dar altii, cum au fost acesti 5 copii (ai Mariei Ion - n.red.) sunt foarte necajiti si saraci si le oferim ajutoare acum, dar si in fiecare luna. Noi nu dorim doar sa facem slujba de inmormantare si sa-i uitam. Enoriasii sa se simta in parohie ca intr-o familie spirituala. (Ii ajutam - n.red.) cu bani, dupa cum e nevoie dupa ancheta sociala la fiecare. Televiziunile sunt interesate numai de sume, pe noi ne intereseaza persoana", a spus patriarhul.

PF Daniel a continuat explicatiile, aratand ca avand in vedere ostilitatea comandata la adresa Bisericii, s-a preferat ca preotii sa nu apara in spatiul public si sa se roage doar in biserici.

"In perioada de doliu national, nu ne-am dus in club din 3 motive: E spatiu public, nu bisericesc si i-am lasat pe oameni sa se reculeaga. Nu e nevoie de spectacol sau de slujbe, ci de reculegere. Cand a venit ziua inmormantarii celor decedati au venit preoti si au facut slujbe acolo. La biserica sau la mormant e prezenta persoanei cel mai intens, nu unde a murit.

Cand Biserica nu e dorita in spatiul public, ba chiar i se arata ostilitate si ura, noi ne retragem in spatiul liturgic, ca in timpul prigoanelor vechi. Nu am vrut sa deranjam marsul tacerii cu slujbe bisericesti. De la inceput au avut lozinci potrivnice Bisericii si atunci nu dorim sa-i deranjam mai mult cu prezenta preotilor. Foarte greu de inteles ca s-a ajuns ca o mare parte din ea e comandata, aceasta ostilitate", a conchis conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane.

Patriarhul Daniel si BOR au fost criticati intens in ultimele patru zile pentru ca singurul gest facut de Biserica dupa tragedia de la clubul Colectiv a fost trimiterea unui comunicat sec de presa. Purtatorul de cuvant al BOR, parintele Constantin Stoica, a explicat luni ca in general "preotul nu vine neinvitat" si ca "nu se face rugaciune in context de haos si de situatie emotionanta".

Marti, insa, 3 preoti ortodocsi, care au spus ca sunt "trimisi de la Arhiepiscopie" pentru ca singuri "nu puteam sa luam decizia, pentru ca avem oranduirile noastre", au tinut o scurta slujba la locul tragediei.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#incendiu Club Colectiv Patriarh prigoana Biserica, #Patriarh Daniel reactie proteste antibiserica , #incendiu club Colectiv