Replica Departamentului pentru Situatii de Urgenta la raportul #Colectiv: Unele aspecte nu corespund cu informatiile existente

Luni, 28 Martie 2016, ora 12:34
2330 citiri
Replica Departamentului pentru Situatii de Urgenta la raportul #Colectiv: Unele aspecte nu corespund cu informatiile existente
Foto: Arhiva Ziare.com

Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) a transmis, luni, un punct de vedere oficial referitor la raportul Corpului de Control al premierului cu privire la interventia din 31 octombrie 2015, la incendiul din clubul Colectiv.

Raportul a fost analizat de specialistii din cadrul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, care au notat cateva aspecte pe care le-au evidentiat intr-un comunicat de presa, publicat si pe pagina de Facebook a DSU.

Acestia au transmis ca anumite aspecte din raport nu corespund cu informatiile existente la nivelul Departamentului pentru Situatii de Urgenta. In plus, raportul contine recomandari ce nu corespund cu diferite acte normative sau care reglementeaza proceduri nationale sau internationale si necesita clarificari din partea colectivului care l-a redactat, arata sursa citata.

Dupa raportul despre #Colectiv, Guvernul anunta modificari procedurale si legislative

"Clarificarile sunt necesare pentru a intelege, la nivelul DSU precum si la nivelul altor institutii, in totalitate, sensul raportului si rationamentul care a stat la baza unor afirmatii si recomandari", se arata in comunicat.

Reprezentantii DSU sustin ca acest raport are un impact practic si istoric major.

"Este necesar ca, bazandu-se pe experienta lor in domeniul situatiilor de urgenta, cei care au redactat acest raport sa ofere clarificarile care sa permita DSU sa implementeze recomandarile si propunerile, in vederea atingerii scopului ca 'mecanismele de interventie sa fie imbunatatite in continuare' (Raport - pag. 4).

Majoritatea neconcordantelor, neclaritatilor sau chiar a aspectelor care sunt neconforme cu realitatea si care au fost prezentate totusi in acest raport ar fi putut sa fie evitate daca, in conformitate cu uzantele in astfel de situatii, s-ar fi solicitat un punct de vedere al institutiilor implicate, inclusiv al DSU, pe un proiect al raportului, inainte ca acesta sa fie prezentat domnului prim-ministru Dacian Ciolos pentru aprobare", transmit acestia.

Ciolos, despre raportul #Colectiv: Nu ma intereseaza sa tai capete de dragul de a satisface pe cineva

Specialistii DSU sustin ca ar fi putut fi adus un plus de coerenta pentru raportul Corpului de Control, "iar raspunsul la multe dintre semnele de intrebare pe care le ridica autorii raportului ar fi putut sa fie identificat prin analizarea Raportului privind lectiile invatate in urma incendiului de la clubul Colectiv, redactat la nivelul DSU si transmis de catre ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, catre prim-ministrul, domnul Dacian Julien Ciolos, prin adresa cu nr. 9527/09.03.2016".

In comunicat se mentioneaza ca raportul privind lectiile invatate a fost realizat de specialisti din cadrul DSU, pe baza raportarilor si a sedintelor de evaluare in care toti cei care au fost implicati in interventia de la Colectiv si-au exprimat opiniile referitoare la modul in care s-a desfasurat interventia si, respectiv, cu privire la masurile care trebuie implementate pentru optimizarea, in viitor, a interventiilor in situatii similare.

"Acest Raport privind lectiile invatate a fost, de asemenea, facut public prin afisarea pe website-ul DSU si contine atat deficientele identificate, cat si masurile propuse pentru corectarea acestora.

Trebuie sa subliniem inca odata faptul ca o buna parte dintre problemele identificate de catre Raportul Corpului de control al Prim-ministrului se regasesc deja in Raportul privind lectiile invatate in urma incendiului de la clubul Colectiv, inclusiv cu propuneri si recomandari clare si bine definite, unele dintre ele fiind deja aplicate", se mai arata in document.

Specialistii DSU explica ca procesul de "lectii invatate" reprezinta un mecanism de analiza, care porneste de la circumstante specifice legate de pregatirea, proiectarea si modul de desfasurare a unei anumite activitati sau unui anumit proiect, evidentiind punctele tari si punctele slabe, problemele identificate, evolutii negative sau pozitive, si care are ca scop principal schimbarea sau remodelarea modului de actiune, in viitor, in activitati sau proiecte similare, pentru obtinerea unor rezultate optimizate.

Raport al Guvernului in cazul #Colectiv: Panica, haos, birocratie, improvizatie - Ce nereguli au mai fost constatate

Raportul Corpului de control al prim-ministrului a aratat ca Directia de Sanatate Bucuresti, spitalele unde au fost internate victimele, ISU si Departamentul pentru Situatii de Urgenta au intervenit necorespunzator in noaptea tragediei de la Colectiv.

Interventia autoritatilor in cazul tragediei de la clubul Colectiv a fost necoordonata, cu "elemente de improvizatie", iar planul rosul de interventie nu a fost activat imediat, din cauza birocratiei, se precizeaza in raport.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#DSU raport Colectiv, #DSU raport corp control, #incendiu club Colectiv , #incendiu club Colectiv