Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania, in presa franceza: Puterea nu va putea chema minerii sa reduca manifestantii la tacere

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 08:03
7769 citiri
Romania, in presa franceza: Puterea nu va putea chema minerii sa reduca manifestantii la tacere
Foto: Ziare.com

Demisia de miercuri a premierului Victor Ponta, implicit a Guvernului, a intrat in atentia presei straine, care face un rezumat al ultimelor zile.

In timp ce criza imigrantilor in Europa nu s-a terminat, Romania este in mijlocul unor proteste care au dus la caderea Guvernului prin demisia premierului Victor Ponta, noteaza presa franceza. Liberation aminteste ca weekendul trecut a fost unul negru, dupa ce mai mult de 30 de tineri au murit in urma unui incendiu izbucnit in timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity.

The Guardian, despre proteste: Culminarea lunilor de presiuni pentru demisia lui Ponta

Sursa citata mentioneaza ca, dupa tragicul accident, atmosfera din orasul, care in ultimii ani a devenit o destinatie importanta pentru city break-uri, s-a schimbat dramatic, nemaiavand loc nicio petrecere. Oamenii cautau pe listele ranitilor din club numele prietenilor si mergeau sa doneze sange in urma apelurilor de pe retetele de socializare.

Dar, dupa cele trei zile de doliu, s-a creat o noua miscare dupa tot ceea ce s-a intamplat care a afectat tinerii, dar si pe parintii lor.

Incendiul din clubul Colectiv a afectat puternic generatia anilor '80, multi tineri fiind nascuti in ultimii ani din regimul Ceausescu, o generatie care ocupa un loc important in societatea romaneasca. Despre acestia, Liberation noteaza ca erau prea mici pentru a avea in ei ceva din regimul comunist, dar prea in varsta pentru a ramane indiferenti.

"Aceasta este generatia iluminata a Romaniei actuale, care a vazut o forma de democratie si care aminteste costul acesteia", noteaza sursa citata, precizand ca este vorba despre oameni deschisi catre o alta lume si a caror viata de zi cu zi nu este foarte diferita de a celor din New York, Paris sau Berlin.

Liberation noteaza ca evenimentul din club i-a influentat si pe parintii acestor tineri, care, in mod evident, s-au gandit ca si copiii lor ar fi putut fi la concert.

Un alt aspect despre care scrie publicatia franceza este faptul ca societate s-a impartit in mai multe grupuri, unii romani sustinand ca victimele erau satanisti, care si-au primit pedeapsa meritata.

"In timp ce Biserica Ortodoxa ia parte la deciziile statului, tacerea sa a fost de nesuportat pentru toti cei afectati de dezastru. In timp ce reprezentantul Bisericii Catolice, o minoritate in Romania, a mers la locul incidentului, niciun reprezentant al Bisericii Ortodoxe nu s-a dus", noteaza Liberation. Acest lucru i-a facut pe manifestanti sa protesteze si fata de patriarhul Romaniei.

Si demisia autoritatilor din Romania au mai cerut-o tinerii, noteaza presa franceza, amintind de primarul Cristian Popescu Piedone si de premierul Ponta, care este anchetat de procurorii anticoruptie. Apelul lor pentru demisie a fost auzit, dar cu toate acestea protestatarii nu se opresc aici.

Ponta si Piedone au demisionat, protestele au continuat - Aproape 100.000 de romani, in strada (Galerie foto & Video)

Liberation relateaza ca este multa furie in Bucuresti si pare a fi in faza incipienta, adaugand ca totul are loc la putin timp dupa redeschiderea dosarului privind anumite evenimente din anii '90, inclusiv implicarea fostului presedinte Ion Iliescu in mineriade.

"De data aceasta, este clar ca oamenii nu se vor lasa pacaliti si, in timp ce toti ochii sunt pe capitala romaneasca, Puterea nu va putea chema minerii sa reduca manifestantii la tacere", incheie Liberation.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#presa franceza proteste Bucuresti, #demisie Guvern presa straina, #incendiu club Colectiv , #incendiu club Colectiv