Iohannis, după tragedia de la Constanța: „Statul a eșuat în a-și proteja cetățenii. Modernizarea sistemului de sănătate a rămas mult în urmă”

Vineri, 01 Octombrie 2021, ora 13:57
3796 citiri
Iohannis, după tragedia de la Constanța: „Statul a eșuat în a-și proteja cetățenii. Modernizarea sistemului de sănătate a rămas mult în urmă”
Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe FOTO presidencu.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri, 1 octombrie, un mesaj în urma tragediei de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța acolo unde o secție ATI a luat foc. Șeful Statului a transmis condoleanțe familiilor și a precizat că a cerut premierului și ministrului Sănătății să se asigure ca o astfel de tragedie nu se va repeta.

Președintele se declară îngrozit de tragedia din Constanța.

„Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19.

Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să poată face față acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor pacienților și personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferință au trecut toți acești oameni veniți la spital cu speranța că se vor vindeca”, a precizat șeful Statului.

Klaus Iohannis a subliniat mai departe că statul român a eșuat în misiunea de a-și proteja cetățenii și că i-a cerut premierului și ministrului Sănătății să ia măsuri pentru a se asigura că nu se va repeta o astfel de tragedie.

„Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduși înapoi și vor lăsa un gol imens în urma lor.

Am cerut premierului și ministrului Sănătății să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din țară. În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluții pentru a-i putea transfera și trata pe toți pacienții evacuați din spitalul de la Constanța. Totodată, este imperativ ca, în toate secțiile cu pacienți COVID-19 și mai ales în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenție sporită în primul rând la nivelul spitalelor pentru a putea preîntâmpina astfel de tragedii apărute în condiții de supraîncărcare”, a adăugat președintele.

La final, șeful Statului a subliniat că modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas în urmă și că e nevoie de spații noi pentru a crea secții ATI.

„În același timp, pe termen mediu și lung, trebuie găsite urgent spații noi pentru a crea secții de terapie intensivă care să ofere condiții optime de siguranță cât mai curând posibil. Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă și tocmai de aceea infrastructura de sănătate a reprezentat prioritatea în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Aceste importante fonduri europene pe care am reușit să le obținem pentru România constituie una dintre soluțiile cele mai importante pentru a asigura condiții de siguranță pentru medici și pacienți”, a conchis Klaus Iohannis.

În această dimineață, un incendiu devastator a izbucnit la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Din cei 113 pacienți internați în spital, 10 erau la Secția ATI, iar 9 dintre aceștia au decedat.

Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#Klaus Iohannis, #Presedintele Romaniei, #tragedie Constanta, #incendiu Constanta, #incendiu sectie ati , #incendiu Constanta