Ce spune Vlad Voiculescu despre raportul incendiului de la Spitalul Piatra Neamt: "Nimeni din Ministerul Sanatatii nu a vazut nicio versiune, macar una intermediara"

Luni, 01 Februarie 2021, ora 22:12
3446 citiri
Ce spune Vlad Voiculescu despre raportul incendiului de la Spitalul Piatra Neamt: "Nimeni din Ministerul Sanatatii nu a vazut nicio versiune, macar una intermediara"
Sectia ATI a spitalului de la Piatra Neamt a fost distrusa. Mai multi pacienti au murit FOTO: Ziardeneamt.ro

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat luni, 1 februarie, ca nu a vazut raportul incendiului de la Spitalul Judetean Piatra Neamt. Mai mult, nimeni din acest minister nu ar fi vazut vreo varianta a acestui raport.

Vlad Voiculescu considera ca documentul despre cauzele incidentului de la Piatr Neamt este important nu doar pentru a stabilii responsabilii, ci si pentru a evita astfel de evenimente in viitor.

"Au fost mai multe rapoarte. Raportul pe care eu o sa-l vad abia maine si care e extrem de important, este raportul cu privire la incidentul de la Piatra Neamt. Deci, pana in acest moment, Ministerul Sanatatii nu a vazut, nimeni din Ministerul Sanatatii nu a vazut nicio versiune, macar o versiune intermediara a raportului de dupa Piatra Neamt. Noi nu stim in mod oficial.

Principalele informatii in cazul incendiului de la Spitalul Judetean Piatra Neamt

Eu nu stiu sa fi vazut nici dumnealui (fostul ministru Nelu Tataru - n.r.) si eu nu am vazut si, din discutiile pe care le-am avut cu DSU, maine avem o prima versiune a raportului de dupa Piatra Neamt, asa incat sa vedem de unde a pornit incendiul de acolo.

Si asta e foarte important, nu doar prin prisma gasirii responsabililor si a responsabilitatilor, ci din prisma invatarii dintr-o greseala trecuta care ar trebui sa ne duca catre masuri concrete pentru a evita asa ceva in viitor. La acest raport m-am referit cand am zis de ziua de marti. In afara de acesta mai sunt si alte rapoarte in interiorul institutiilor publice", a declarat luni, la B1 TV, Vlad Voiculescu.

Sefii Spitalului Judetean Piatra Neamt: "Aparatura din sectia ATI in care s-a declansat incendiul era noua, cu o durata de folosire de aproximativ un an"

Acesta a explicat ca dupa incendiul de la Piatra Neamt au existat si rapoarte ale unor institutii dupa care s-au dispus masuri si trebuie verificat daca acestea au fost indeplinite.

"Sunt mai multe rapoarte: e unul de la Inspectia Sanitara de Stat, exista un raport de la IGSU, sunt cele de la Corpul de Control, care constata diverse neconcordante, rapoartele auditului...

E un prim pas de dupa Piata Neamt. Un raport salveaza ceva, adica o autoritate merge si verifica, stabileste masuri, un plan de conformare cu conducerea spitalului. Se ataseaza eventual si un buget. Spitalul semneaza de primire si-si asuma ca rezolva problemele intr-un anumit termen.

Suntem la o luna dupa ce au venit primele versiuni ale rapoartelor si facem o prima verificare. Deci avem niste probleme semnalate, avem un set de masuri care au fost comunicate inclusiv catre Institutul Matei Bals.

Autoritatile incep controalele la toate sectiile ATI din tara pentru verificarea instalatiilor si aparaturii medicale, in urma tragediei de la Piatra Neamt

La o lua distanta, vedem care dintre aceste masuri au fost implementate. Toate rapoartele sunt relativ cuprinzatoare si fiecare vorbeste despre anumite tipuri de probleme. Inspectia Sanitara de Stat se refera la chestiuni de ordin medical, focusul a fost pe Sectiile de Terapie Intensiva, apoi avem raportul de la IGSU care s-a uitat mai degraba la incendiu. Fiecare a spus care ar fi masurile care s-ar cuveni a fi luate", a mai declarat ministrul Sanatatii.

Acesta considera "limitativ" controlul derulat dupa incendiul de la Spitalul Judetean Neamt.

"In ceea ce priveste Institutul Matei Bals, nu a fost vreo masura indicata cu privire la Pavilionul 5, daca vorbim de masuri pentru siguranta la incendiu si asta pentru ca in Pavilionul 5 unde s-a intamplat nenorocirea nu era vreo sectie de terapie intensiva.

In sine, daca vreti opinia mea, modul in care a fost gandit controlul la vremea aceea, a fost limitativ, pentru ca s-a limitat la sectiile ATI cand, iata, pericolul se afla in afara acestor sectii, acolo unde se foloseste oxigen care este principalul medicament pentru pacientii cu Covid-19", a mai afirmat ministrul.

Inn luna noiembrie, un incendiu violent a cuprins sectia ATI a spitalului Judetean Piatra Neamt. Medicul de garda a incercat sa salveze cat mai multi pacienti, insa a fost si el grav ranit. Acum se afla intr-o clinica din Bruxelles.

Mai puteti citi:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#incendiul piatra neamt, #Vlad Voiculescu, #raport , #incendiu la ati Piatra Neamt