Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce este "planul alb" din spitale si cum a ajutat la o mobilizare rapida

Sambata, 30 Ianuarie 2021, ora 00:05
8487 citiri
Ce este "planul alb" din spitale si cum a ajutat la o mobilizare rapida
Planurile albe sunt obligatorii in spitale/Facebook

Interventia in cazul tragediei produse vineri, 29 ianuarie, la Institutul Matei Bals din Capitala, in urma careia cinci pacienti infectati COVID au murit si alti 102 au fost transferati fie pe alte sectii din spital, fie in alte unitati sanitare din Bucuresti, a fost una rapida.

Organizare a existat si in cazul celor 11 spitale din Bucuresti care au preluat, prin transfer, 52 de pacienti cu COVID. Iar asta s-a intamplat in mare masura datorita "Planului alb" de la nivelul fiecarui spital in parte, obligatoriu pentru unitatile medicale, plan ce lipsea in momentul in care s-a produs tragedia de la Colectiv.

"La nivelul SCUBA a fost activat, la momentul anuntarii evenimentului, Planul Alb de Cod Rosu, a fost convocat de urgenta personalul din UPU si cel din sectiile ATI, Bloc Operator, Chirurgie Plastica si Chirurgie Generala si s-au luat toate masurile de pregatire a Spitalului pentru un asemenea eveniment", a transmis Spitalul de Urgenta Bagdasar Arseni.

Echipe la nivelul fiecarui spital

Planurile albe au fost activate, la prima ora a diminetii, si la celelate spitale care i-au preluat pe pacienti, fiind vorba de aproape aceleasi unitati medicale care au primit si ranitii de la Colectiv dupa tragedia produsa in 2015.

"La nivelul fiecarui spital, managerul trebuie sa aiba o echipa in ture care sa se ocupe de sistemul de alarma, verifica daca oamenii sunt instruiti", a declarat si Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP).

Cum functioneaza Planul alb de interventie

Concret, Planul alb de interventie, care se activeaza in caz de catastrofa, este echivalentul planului rosu activat in cazul interventiei echipajelor de urgenta. Planul alb arata modul in care sunt alertati medicii, ce fel de cadre medicale din spital sunt chemate de acasa sau cine devine responsabil de trierea pacientilor care urmeaza sa fie adusi in spital.

Fiecare unitate medicala are obligatia, prin lege, sa detina un asemenea pe plan, pe care sa il aplice in caz de evenimente cu victime multiple. In fapt, in 2016, Ministerul Sanatatii a transmis catre spitale un ghid prin care un astfel de plan sa fie completat, pentru ca ajutorul acordat victimelor sa fie unul coordonat.

O mașină de curse a ieșit de pe traseu și a intrat în spectatori. Câte persoane au murit
O mașină de curse a ieșit de pe traseu și a intrat în spectatori. Câte persoane au murit
O maşină de curse a ieşit de pe traseu în timpul unei competiţii desfăşurate duminică în Sri Lanka şi a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a...
Fostă moară de cereale, cuprinsă de flăcări uriașe. Pompierii au cerut suplimentarea forțelor de intervenție
Fostă moară de cereale, cuprinsă de flăcări uriașe. Pompierii au cerut suplimentarea forțelor de intervenție
Un incendiu violent a cuprins luni, 22 aprilie, o fostă moară dintr-o localitate din judeţul Botoşani. Pompierii încearcă să stingă focul, echipajele au fost suplimentate. ”Un...
#incendiu matei bals, #incendiu, #Matei Bals, #spitale, #tragedie , #Incendiu Matei Bals
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
"Planul Alb" usr este exact ca "Planul Rosu" psd, dar un pic mai
Poza ceapa_verde
ceapa_verde
rank 5