INTERVIU Vicepresedintele Forumului European al Pacientilor, despre tragedia de la Matei Bals: "Aceste cladiri vechi si carpite sunt o bomba cu ceas"

Vineri, 29 Ianuarie 2021, ora 14:13
1686 citiri
INTERVIU Vicepresedintele Forumului European al Pacientilor, despre tragedia de la Matei Bals: "Aceste cladiri vechi si carpite sunt o bomba cu ceas"
Radu Ganescu/Facebook

Tragedia care s-a produs la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, spital care dateaza din 1953, arata inca o data, slabiciunile sistemului medical romanesc. Un sistem care in plina pandemie de coronavirus isi arata hibele mai mult ca oricand.

"Acum vedem cat de invechit si nefunctional este sistemul, cat de greoi merge si cat de inadaptat este vremurilor noastre", a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com Radu Ganescu, vicepresedintele Forumului European al Pacientilor si presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor pentru Afectiuni Cronice.

Cum se vede, din perspectiva sigurantei pacientilor, ceea ce s-a intamplat la Institutul Matei Bals din Capitala?

E foarte grav ce s-a intamplat. Ceea ce e si mai grav este ca acest caz nu e unul singular. Vedem ca asemenea situatii apar tot mai des. Si nu e ca si cum nu am fi stiut de disfunctionalitatile sistemului medical, de faptul ca avem niste cladiri vechi cu niste circuite la fel de vechi. Partea de administratie se face cu costuri foarte mici si atunci, stim cu totii, cand tai din finantare, tai din calitate. Se ajunge la astfel de dezastre in momentul in care faci compromisuri in sanatate. Iar in sanatate intotdeauna s-au facut compromisuri. S-a taiat de ici, de colo, pentru economii.

Acesta e rezultatul...

Exact. Faptul ca pacientii de la Institutul Matei Bals din Capitala nu aveau caldura e o posibila ipoteza. Sa nu uitam de tragedia de la Maternitatea Giulesti, care a plecat de la o instalatie electrica. Aceste cladiri vechi, carpite, reparate, in care nu se investeste si in care nu se va investi niciodata sunt ca o bomba cu ceas. Acestea sunt dezastrele pe care le vedem noi, ca cetateni, dar in sistemul de sanatate sunt multe alte dezastre despre care nu se mai vorbeste.

Unde mai duce aceasta lipsa de finantare din sistem?

Te duci in spital, iei o infectie nosocomiala si mori fara sa stii de ce. E un alt dezastru al sistemului de sanatate. Dar se vede prea putin. Vede familia. Insa si asta e tot o consecinta a faptului ca se taie bani de la dezinfectie, de la dezinsectie, de la materiale care ar trebui sa fie din plin in spitalele din Romania. Acum vedem cat de invechit si nefunctional este sistemul, cat de greoi merge si cat de inadaptat este vremurilor noastre.

Pandemia a scos la iveala si mai mult aceste probleme vechi din Sanatate?

Cu siguranta. La inceputul pandemiei, s-au batut cu pumnul in piept ca se va investi in sectiile de ATI, ca va fi adusa aparatura moderna, injectoare si asa mai departe. Dar nu s-a spus si cine va lucra cu acele aparate. Si, nu in ultimul rand, nu s-a spus cum vor fi acele aparate interconectate intr-un spital, unde oricum nu ai spatiu, care e vechi. Intr-o institutie publica, siguranta ar trebui sa fie pe primul plan. In momentul in care modernizezi ceva, este esential sa modernizezi toata structura, nu doar sa vii cu aparatura noua. Sistemul de sanatate inseamna inclusiv cladirile, inseamna inclusiv materialele pe care le folosesc medicii, iar legislatia romaneasca ne obliga sa le cumparam pe cele mai proaste.

In ce masura aceasta tragedie ii va face pe pacienti sa se teama in a se mai adresa spitalelor?

E o buna intrebare. Insa, din pacate, atunci cand ai probleme de sanatate nu ai cum sa nu te duci la spital. Atunci cand starea de sanatate nu iti permite sa iti mai desfasori activitatea de zi cu zi e obligatoriu sa mergi la spital. In Romania avem pacienti si acesti pacienti au nevoie sa creada in sistemul de sanatate doar ca s-a inceput cu stangul. E cam dificil ca in mijlocul unui razboi sa te apuci sa remodelezi armata.

Ce masuri pe termen scurt ar putea lua autoritatile?

M-as indrepta catre toti ministri sanatatii care dupa fiecare incendiu din spitale au zis ca fac controale si ca iau masuri pentru a evita asemenea tragedii. As vrea si eu sa stiu pe unde s-au facut acele controale, care au fost rezultate, ce anume s-a implementat in urma lor. Din cinci in cinci ani, cand mai arde cate un spital, se mai face cate un control. E clar ca lucrurile nu se vor imbunatati pana nu va exista o finantare adecvata.

Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie se descură tot mai greu cu sistemul digital al CNAS, care a ajuns să funcționeze doar câteva minute pe zi. Calitatea actului medical scade, în timp ce medicii se transformă...
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
#copac, #medici, #Matei Bals, #incendiu matei bals , #Incendiu Matei Bals
Comentarii
P
Pauperovici
rank 1
romania bate pasul in era stalin