LIVETEXT Incendiul de la "Matei Bals": Cinci persoane au decedat, procurorii au deja primele concluzii

Vineri, 29 Ianuarie 2021, ora 21:22
31492 citiri
LIVETEXT Incendiul de la "Matei Bals": Cinci persoane au decedat, procurorii au deja primele concluzii
Un incendiu a izbucnit la Institutul Matei Bals. Foto: Hepta

Un incendiu a izbucnit vineri dimineata la parterul unui corp de cladire al Spitalului "Matei Bals" din Capitala, fiind declansat planul "rosu". Au fost afectate patru saloane, cu degajari mari de fum. Cinci persoane au decedat.

Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de cladire. Potrivit pompierilor, in cladire erau aproximativ 100 de persoane. Incendiul a fost stins, iar pacientii evacuati au fost transportati catre alte spitale.

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat ca 42 de pacienti au fost relocati la alte spitale, iar 60 au fost mutati in alte pavilioane ale spitalului. El a precizat ca este in curs de desfasurare o ancheta. Procurorii din Parchetul Capitalei s-au autosesizat si au deschis un dosar de ucidere din culpa, mai multe cadre medicale sunt audiate.

Cele cinci persoane decedate nu au fost inca identificate, iar anchetatorii fac cercetarea la fata locului.

Incendiul de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" care a izbucnit vineri dimineata ar fi pornit de la o sursa de incalzire. Anchetatorii verifica daca a fost vorba de un resou sau o aeroterma care a provocat un scurt-circuit, pe fondul suprasolicitarii, potrivit unor surse citate de Ziare.com.

Pe de alta parte, primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri dimineata ca nu au fost probleme cu furnizarea energiei termice la Institutul Matei Bals in ultima saptamana. Fiica unei paciente care a fost transferata la Spitalul Militar din Bucuresti, contrazice oficialii si spune ca i-a dus mamei ei saptamana trecuta o aeroterma. "E frig in saloane", a declarat femeia.

Ziare.com transmite in format livetext informatii despre acest incendiu.

UPDATE 22.30 Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri seara, ca autoritatile s-au confruntat cu o situatie "hilara" cand au incercat sa ia legatura cu familiile pacientilor de la Spitalul "Matei Bals", in urma incendiului, pentru ca datele de contact se gaseau doar pe hartie, blocate intr-o cladire sigilata de politisti.

UPDATE 20.00 Procurorii au facut o prima cercetare la fata locului, in saloanele afectate de incendiul de vineri dimineata de la Spitalul Matei Bals. Acestia au inaintat si o prima ipoteza potrivit careia, in urma incendiului, ar fi avut loc si doua explozii ale unor tuburi de oxigen.

UPDATE 19.10 Imagini dramatice din salonul care a ars au fost publicate pe retelele de socializare. Totul este facut scrum in salonul in care cu putin timp inainte se aflau mai multi pacienti. Paturile sunt complet arse, la fel si peretii si aparatura specifica saloanelor in care sunt ingrijiti pacientii COVID.

UPDATE 18.15 Reprezentatii Institutului "Matei Bals" afirma ca autorizatiile si avizele unitatii medicale "sunt la zi" si vor sprijini ancheta in curs si "lamurirea aspectelor" care ar fi putut duce la incendiul de vineri dimineata.

Update 18.00 Doua infirmiere si doua asistente de la Institutul "Matei Bals", aflate de garda in pavilionul unde a izbucnit incendiul soldat cu moartea a cinci pacienti, au fost audiate vineri, 29 ianuarie, la sediul Politiei Capitalei.

Potrivit avocatului Constantin Durgeru, care reprezinta Institutul "Matei Bals", cele doua infirmiere au incercat sa stinga focul si au reusit sa opreasca alimentarea cu oxigen, evitand producerea unei explozii.

Expertiza incendiului de la "Matei Bals"

UPDATE 15.55: O echipa formata din sapte specialisti de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani s-a deplasat vineri la Bucuresti in vederea intocmirii unei expertize referitoare la incendiul care a avut loc la Institutul "Matei Bals".

UPDATE 15.51: Ministerul de Interne a mobilizat structurile din subordine pentru actiunea de la Spitalul Matei Bals din Capitala. Zeci de autospeciale de stingere si ambulante SMURD au fost trimise imediat dupa primirea apelului de urgenta.

UPDATE 15.48: Principalele agentii de presa internationale scriu despre incendiul de la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti, soldat cu cinci morti, subliniind ca este vorba despre al doilea incendiu sangeros de acest fel intr-un stat membru al Uniunii Europene.

UPDATE 15.33: Mai multe ambasade la Bucuresti au transmis mesaje de condoleante familiilor persoanelor care au murit in incendiul de la Spitalul "Matei Bals" de vineri dimineata.

Mesajele autoritatilor pentru victime

UPDATE 14.48: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a transmis vineri un mesaj de condoleante si consolare in urma incendiului de la Spitalul "Matei Bals" din Bucuresti.

"Am aflat cu durere despre tragedia provocata de incendiul din Spitalul 'Matei Bals' din Bucuresti, in dimineata zilei de vineri, incendiu in urma caruia si-au pierdut viata 5 pacienti si alti 102 au fost evacuati."

UPDATE 14.32: Doctorul Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a declarat ca nu se cunoaste cauza incendiului, iar din acest motiv, evitand sa faca speculatii pe marginea unei surse suplimentare de caldura care s-ar fi aflat intr-un salon din pavilionul 5 de la Institutul Matei Bals din Capitala.

UPDATE 14.21: Deputatul PSD de Bistrita-Nasaud Daniel Suciu a declarat vineri, referindu-se la incendiul de la "Matei Bals" din Capitala, ca autoritatile nu au invatat nimic din tragediile produse in spitalele din Romania in ultimele luni.

Potrivit deputatului PSD, motiunea simpla impotriva ministrului Sanatatii a devenit "obligatorie", dar ar prefera ca acesta sa isi dea demisia.

Corpul de Control face verificari la spital

UPDATE 14.13: Corpul de control al prim-ministrului a inceput verificarile la Institutul "Matei Bals" in urma incendiului de vineri dimineata izbucnit la unitatea medicala, in urma caruia cinci pacienti au decedat.

"Angajatilor din administratiei, cei din MS, le spun iesiti din birou si faceti-va treaba, altfel plecati cu totii acasa. Fiecare sa isi faca treaba, din sectorul public. E pretentia pe care o am de la fiecare angajat", a spus Florin Citu

UPDATE 14.10 NEC PRO LOGISTIC, compania care se ocupa cu mentenanta instalatiei electrice exterioare si interioare de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" a declarat ca instalatia din spital nu era noua, dar era functionala, si a recomandat "sa nu se foloseasca improvizatii".

Vizita lui Klaus Iohannis dupa tragedie

UPDATE 13.20: Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals". Acesta a mentionat ca i-a cerut ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, sa elaboreze un proiect pentru raforma intregului sistem de sanatate.

"Este o zi foarte trista astazi din cauza tragediei care s-a intamplat azi-dimineata. Imi pare foarte rau. Transmit condoleante famiilor indoliate, iar celor care au fost aici le doresc insanatosire grabnica. Ei au fost transferati la alte spitale, unde vor fi tratati corespunzator", a declarat presedintele Romaniei.

UPDATE 13.10: Momentul exploziei care a provocat incendiul de la Institutul "Matei Bals" din Capitala, ce a avut loc vineri, 29 ianuarie, a fost surprins intr-o filmare dintr-un bloc din apropiere. Cinci pacienti internati cu Covid-19 au murit in urma tragediei.

Zece apeluri la 112

UPDATE 12.58: Zece apeluri au fost inregistrate vineri dimineata, in legatura cu incendiul de la Spitalul Matei Bals, in urma caruia au murit cinci persoane. STS spune ca primul a fost inregistrat la ora 5.04 si a durat 57 de secunde.

UPDATE 12.33: Senatoarea Diana Sosoaca, de la AUR, a mers vineri, 29 ianuarie, la Spitalul Matei Bals, insa nu a putut intra din cauza jandarmilor care i-au interzis accesul.

UPDATE 12.15: Ministerul Sanatatii a transmis care este starea pacientilor evacuati din pavilionul de la Institutul Matei Bals cuprins de un incendiu in jurul orei 5.00.

Cauza incendiului este inca necunoscuta

UPDATE 11.49: Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune ca nu poate sa confirme daca incendiul a izbucnit de la o aeroterma.

"Nu va pot confirma nici infirma acest fapt. Se va vedea in urma anchetei daca in acel pavilion au existat si alte surse de incalzire", a explicat Lucian Bode la Digi 24.

UPDATE 12.12: Un pacient care era internat in Institutul Matei Bals spune ca ar fi explodat niste tuburi de oxigen. Acesta ar fi chiar cel care a sunat la 112 si a dat alarma cu privire la incendiul in urma caruia au murit cinci persoane.

UPDATE 11.39: "Spitalele au nevoie de echipe tehnice performante si platite corect. Pana nu se rezolva aceasta problema vom mai vedea dezastre in spitale. Prea multi oamnei mor acolo unde ar trebui sa se vindece", a declarat Oana Gheorghiu, cofondatoarea Daruieste Viata.

Cinci victime ale incendiului de la "Matei Bals"

UPDATE 11.37: "Din pacate sunt cinci victime. Toata cladirea a fost afectata. Eu as vrea sa asteptam rezultatele anchetelor, vom avea un raport si pe baza lui vom putea sa ne pronuntam cu privire la cauza acestui incendiu", a declarat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

"Am aceasta confirmare pentru a cincea victima de la Politie si va pot confirma ca a fost gasit un cadavru carbonizat in baie", a completat Bode.

UPDATE 11.05: Alti doi pacienti implicati in incendiul de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala vor fi adusi, prin transfer, de la Spitalul Bagdasar Arseni, unde au fost evaluati, la Spitalul Victor Babes.

UPDATE 10.57: Imagini tulburatoare publicate pe retelele de socializare arata cum un pacient de la Institutul "Matei Bals" din Capitala, unde un incendiu a izbucnit vineri, 29 ianuarie, este transportat de pompieri si cadre medicale intr-un cearsaf.

Instalatia electrica, deconectata automat la izbucnirea incendiului

UPDATE 10.30: Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat ca atunci cand s-a declansat incendiul de la Institutul "Matei Bals", instalatia electrica si de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat, precizand ca astfel a putut fi evitata o tragedie de si mai mari proportii.

Berbeceanu a mentionat ca pavilionul unde s-a produs incendiul era recent renovat si ca sistemele anti-incendiu au functionat.

UPDATE 10.21: Premierul Florin Citu a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook in care le transmite condoleante famiililor celor care au decedat in incendiul de la Matei Bals.

UPDATE 10.12: Presedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat ca incendiul de la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti reprezinta o tragedie care "nu poate ramane fara urmari", mentionand ca, dupa ce va fi stabilita cauza, trebuie vazut "cat de repede trebuie schimbat tot ce nu e in regula in sistemul sanitar din Romania".

UPDATE 10.07: Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu: "Exista o ancheta a politiei si exista un control efectuat de Corpul de control al premierului si de Corpul de control al Ministerului Sanatatii. Exista echipe care iau legatura cu familiile. Oxigenul este principalul medicament pentru COVID-19, situatia e diferita de la un pacient la altul.

Interventia a fost rapida si extrem de eficienta, echipele au intervenit prompt si transferurile au fost facute extrem de rapid. Sunt 102 pacienti care au fost transferati. Se face centralizarea pacientilor internati la terapie intensiva, situatia este in dinamica."

Instalatia de oxigen, refacuta in totalitate

UPDATE 10.03: Instalatiile din Spitalul Matei Bals unde vineri dimineatat a izbucnit un incendiu in urma caruia patru pacienti si-au pierdut viata au fost verificate recent. Dr. Streinu Cercel, fostul manager al unitatii sanitare spune ca instalatia de oxigen a fost refacuta in totalitate.

UPDATE 9.45: Presedintele Klaus Iohannis va merge, vineri, la ora 13.00, la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals", a anuntat Administratia Prezidentiala.

UPDATE 9.40: Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitala, unde au ajuns patru pacienti prin transfer de la Institutul Matei Bals, spune ca spitalele nu au fost niciodata asa solicitate.

"Este o situatie extrem de dificila, sa nu uitam ca Institutul Matei Bals alaturi de Marius Nasta sunt spitale dedicate COVID iar efortul suprasolicitarii instalatiilor este maximal in aceasta perioada. Pana la aceasta pandemie, consumul de oxigen nu a fost asa mare, cladirile sunt vechi", a declarat Beatrice Mahler.

UPDATE 9.54: Corpul de control al prim-ministrului a inceput verificari la Institutul "Matei Bals" in urma incendiului de vineri dimineata izbucnit la unitatea medicala, in urma caruia 4 pacienti au decedat, au confirmat pentru Agerpres surse guvernamentale.

UPDATE 9.52: Colegiul Medicilor s-a autosesizat dupa incendiul de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti.

UPDATE 9.40: Adrian Streinu Cercel, fostul manager al Institutului Matei Bals spune ca in acel corp de cladire se aflau pacienti COVID in stare medie-severa.

O pacienta a suferit arsuri ale tractului respirator superior in urma incendiului de la Institutul "Matei Bals". "In acest moment avem date despre o singura pacienta care este transferata la Spitalul Universitar si care a avut arsuri la nivelul superior", a transmis Dr Streinu Cercel

Rudele pacientilor i-au cautat in alte spitale

UPDATE 9.30: Incendiul de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" care a izbucnit vineri dimineata ar fi pornit de la o sursa de incalzire. Anchetatorii verifica daca a fost vorba de un resou sau o aeroterma care a provocat un scurt-circuit, pe fondul suprasolicitarii, potrivit unor surse citate de Ziare.com.

UPDATE 9.20: "Astazi este despre Matei Bals. Nu pot sa spun decat ca suntem singura tara care nu invata nimic. Suntem singura tara in care oricate tragedii s-ar petrece, oricati oameni ar muri, lucrurile raman neschimbate, conducatorii raman aceiasi," scrie Eugen Iancu, pe Facebook.

UPDATE 9.10: Rudele pacientilor transferati de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala vor fi informati despre starea de sanatate de catre reprezentantii Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

De asemenea, apartinatorii pot suna la doua numere de telefon, 021.2069398 si 021.2648515, pentru a afla detalii despre rudele lor.

Toni Grecu, printre pacientii internati

UPDATE 9.05: Toni Grecu, fondatorul grupului "Divertis" era internat la Institutul Matei Bals, in pavilionul care a luat foc. Acesta a fost transferat la Spitalul Sfantul Pantelimon.

UPDATE 8.45: 44 de persoane din 102 cate erau in pavilionul COVID de la Institutul Matei Bals din Capitala au fost transferate spre alte spitale din Bucuresti.

Restul pacientilor au fost mutati pe alte sectii din Institutul Matei Bals, unde vineri dimineata a izbucnit un incendiu in urma caruia patru persoane au murit.

UPDATE 8.30: Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au deschis un dosar penal in rem pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa in cazul incendiului de la Institutul Matei Bals din Capitala, soldat cu moartea a patru pacienti.

Procurorii se afla deja la fata locului si au inceput cercetarile, potrivit reprezentantilor Parchetului.

UPDATE 7.52: "Au fost afectate patru saloane, era o ardere generalizata cu degajari mari de fum si cu posibilitati de extindere la fatada," declara colonelul ISU, Orlando Schiopu, comandantul operatiunii de stingere a incendiului de la "Matei Bals."

UPDATE 7.40: "Dupa informatiile mele, cu siguranta vor fi si alte transferuri. Pacientii sunt evaluati in acest moment in camera de garda la Matei Bals," declara ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

UPDATE 7.29: Incendiul izbucnit vineri dimineata la Institutul "Matei Bals" din Capitala a fost lichidat, a anuntat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

"Nu mai avem alte persoane in stare critica", a precizat seful DSU. Potrivit acestuia, "ramane problema in mana celor care vor investiga cauza incendiului".

"La momentul la care stim care este cauza o sa vina cu rezultatele. La acest moment, nu vom da speculatii, banuieli", a mai spus Arafat.

UPDATE 7.24: "Toti pacientii care au COVID au nevoie de oxigen. Starea pacientilor care au decedat era una medie spre severa", a declarat profesorul Adrian Streinu Cercel, adaugand ca cladirea in care a izbucnit incendiul dateaza din 1953, fiind refacuta din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere al aprovizionarii cu oxigen.

UPDATE 07.16: Secretarul de stat, Raed Arafat: Sunt patru decedati. La ora 05.05 dimineata a fost apelul la 112. la ora 5 si 14 minute a fost declansat planul rosu. Au fost informati premierul, si ministrii de Interne si al Sanatatii. Dr. Bogdan Oprita a raspuns de coordonarea medicala.

Potrivit sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, trei persoane au fost gasite dupa ce s-a degajat fumul, iar o a patra a fost resuscitata, dar fara rezultate pozitive. Raed Arafat a precizat ca apelul la 112 a venit la ora 5 dimineata.

Comandantul interventiei: Ardea cu flacara puternica la parterul cladirii. Au fost patru saloane. Am reusit sa lichidam incendiu si sa evacuam personalul atat de la parter cat si de la etajul cladirii. In afara de cele patru persoane decedate, celelalte persoane pana la 102 au fost evacuate

Dr. Bogdan Oprita: Au fost 38 de echipaje de peim ajutor la fata locului. La nivelul spitalului nostru au fost mobilizati 100 de medici si asistenti suplimentar pentru a interveni saca este cazul.

UPDATE 07.15: Victor Caumi, manager Spital Colentina: "Vor ajunge pacienti si la noi. Avem mai mult de 100 de locuri libere. In functie de necesitati si ordinul dumnealor primim tot ce e nevoie. Paturile sunt pregatite"

UPDATE 7.05: Patru pacienti de la Institutul "Matei Bals" au fost deja transferati la Institutul "Marius Nasta" din Capitala, a informat managerul unitatii medicale, Beatrice Mahler.

UPDATE 7.00: "Trei persoane au fost gasite in salon (n.r. - decedate). (...) Dupa ce s-a degajat fumul au fost gasite trei persoane in salonul in care era incendiul. Restul sunt transportati la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme", a declarat secretarul de stat in MAI Raed Arafat, pentru Agerpres.

Intrebat daca dintre cei transportati la alte spitale sunt persoane care se afla in stare grava, Arafat a raspuns: "Nu, pe probleme de arsuri nu".

UPDATE 6.58: Ministerul Sanatatii anunta ca a inceput deja transferul spre alte spitale si in alte corpuri ale spitalului. "Mai sunt persoane aflate in ambulante pentru a fi sub supraveghere, nu sunt grav, doar din precautie", a transmis Bogdan Oprea.

UPDATE 6.49: O parte din pacienti vor ajunge la Institutul Marius Nasta.

"Vom putea primi pana la 36 de pacienti. Medicii, asistenti si infirmieri s-au mobilizat si au venit de acasa. Asteptam aici", a declarat medicul Beatrice Mahler.

UPDATE 6.46: Ministerul Sanatatii anunta ca se cauta solutii, peste tot unde se gasesc locuri disponibile "Analizam toate scenariile. Important este sa ajunga repede, este una dintre prioritatile noastre acum", a transmis Bogdan Oprea.

UPDATE 6.33: Ministerul Sanatatii anunta ca trei persoane au decedat ."Din pacate, au fost gasite primele victime. Trei persoane carbonizate si o alta aflata in resuscitare", se arata intr-o informare a MS.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, este in drum spre spital.

Pacientii, transportati catre alte spitale

Pacientii evacuati au fost transportati catre alte spitale

"La fata locului actioneaza toate resursele disponibile pentru salvarea persoanelor: ambulante, autosp pentru victime multiple, spital mobil, descarcerare.

In sprijinul pompierilor au fost mobilizate forte ale Politiei Capitalei si Jandarmeriei Bucuresti.

Pacientii raniti au fost preluati de ambulantele smurd si vor fi transportati la alte spitale.

Interventia este condusa de inspectorul sef al ISUBIF", a transmis Daniel vasile purtator de cuvant al ISU Bucuresti-Ilfov

UPDATE. Autoritatile anunta ca incendiul a fost stins. "Incendiul este stins, nu se mai observa flacara. Au fost degajari mari de fum pe casa scarii de la parter catre ultimul nivel", a mai precizat Vasile.

A fost activat planul rosu

"Din informatiile de la fata locului, pacientii au fost evacuati, nimeni nu este ranit si incendiul este sub control. Ministrul Sanatatii este in drum spre spital", a transmis Bogdan Oprea de la Ministerul Sanatatii.

Incendiul a izbucnit la un pavilion al spitalului Matei Bals. La nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta a fost declansat planul Rosu de interventie, a transmis Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU Bucuresti-Ilfov

"Incendiul s a manifestat la parterul unui corp de cladire cu regim de inaltime P+3, pe doua laturi. Au fost constituite echipe de cautare si salvare a persoanelor si se realizeaza evacuarea lor.

Potrivit informatiilor furnizate, in cladire se aflau aproximativ 100 de persoane", a transmis Daniel Vasile.

In luna noiembrie 2020, o explozie puternica a devastat sectia ATI a spitalului de Urgenta din Piatra Neamt.

Mai multi pacienti au murit, iar medicul de garda a fost grav ranit.

Bilant negru dupa incendiul de la spitalul din Piatra Neamt: zece persoane decedate, sapte in stare critica, printre care si medicul de garda

Nelu Tataru: Spitalul din Piatra Neamt va fi trecut in coordonarea Ministerului Sanatatii

Andrei Carabelea, primarul orasului Piatra Neamt: "Am vazut un barbat care si-a recunoscut mama carbonizata"

Incendiul de la Piatra Neamt. Procurorii au finalizat cercetarea la fata locului si au dispus expertize ADN pentru identificarea a cinci victime

Fostă moară de cereale, cuprinsă de flăcări uriașe. Pompierii au cerut suplimentarea forțelor de intervenție
Fostă moară de cereale, cuprinsă de flăcări uriașe. Pompierii au cerut suplimentarea forțelor de intervenție
Un incendiu violent a cuprins luni, 22 aprilie, o fostă moară dintr-o localitate din judeţul Botoşani. Pompierii încearcă să stingă focul, echipajele au fost suplimentate. ”Un...
Atac la Sevastopol. Nava de salvare Kommuna, cea mai veche din dotarea Forțelor Navale rusești, posibil avariată VIDEOFOTO
Atac la Sevastopol. Nava de salvare Kommuna, cea mai veche din dotarea Forțelor Navale rusești, posibil avariată VIDEOFOTO
Presa rusă și canalele Telegram au raportat explozii în orașul Sevastopol din Crimeea ocupată, în dimineața zilei de duminică, 21 aprilie. Ulterior, rușii au afirmat că o navă a fost...
#incendiu, #Matei Bals, #pacienti covid , #Incendiu Matei Bals