Neregulile gasite de corpul de control la Spitalul Matei Bals. Detectoare de incendiu, doar in camerele medicilor si asistentelor

Miercuri, 10 Martie 2021, ora 20:01

   

Neregulile gasite de corpul de control la Spitalul Matei Bals. Detectoare de incendiu, doar in camerele medicilor si asistentelor
Corpul de control al premierului a descoperit o serie de neregului la Institutul Matei Bals din Capitala, in urma verificarilor dupa incendiul din luna ianuarie. Conform expertilor, peretii cailor de evacuare nu erau rezistenti la foc, iar instalatia de detectare si semnalizare incendiu nu avea acoperire.

Iata ce neconformtitati a gasit corpul de control al premierului:

1. Infrastructura veche (pavilionul nr. 5 a fost construit in anul 1953), desi avea aviz de securitate la incendiu nr.16/20/SU-B-IF-A din 27.03.2020, a functionat fara autorizatie de securitate la incendiu.

Neconformitati:

- peretii cailor de evacuare (in fapt, peretii dintre saloane si culoarul de acces) nu erau rezistenti la foc, fiind realizati dintr-un parapet de zidarie cu inaltime de 1,2 m si sticla. Atat prin raportul de expertiza tehnica, cat si prin avizul de securitate la incendiu, s-a propus inlocuirea sticlei cu elemente de zidarie. Acest aspect ar fi putut impiedica propagarea rapida a focului si fumului din salonul incendiat la saloanele invecinate.

- instalatia de detectare, semnalizare si alarmare la incendiu nu era cu acoperire totala, fiind supravegheate doar culoarele, birourile, camerele medicilor si asistentelor.

- in interior nu sunt prevazute dispozitive de alarmare optice si/sau acustice.

- lucrarile de conformare a constructiei la cerinta securitate la incendiu nu au demarat, fapt pentru care, la momentul producerii incendiului, la nivelul pavilionului se regaseau cele doua neconformitati enumerate mai sus, a caror rezolvare ar fi putut reduce semnificativ consecintele.

- exploatarea necorespunzatoare a cladirii (improvizatii sau supraincarcari ale instalatiei electrice, utilizarea necorespunzatoare a buteliilor cu gaze, mentenanta necorespunzatoare a instalatiilor de detectare, semnalizare, alarmare si stingere a incendiilor, blocarea cailor de evacuare sau reducerea gabaritului acestora, lipsa sau mentenanta necorespunzatoare a stingatoarelor de incendiu etc.) poate conduce la izbucnirea unor incendii si la imposibilitatea asigurarii unei prime interventii optime, aspecte care pot conduce la un numar mare de victime din randul utilizatorilor.

DNA a primit raportul referitor la achizitiile facute de "Matei Bals" in pandemie. Spitalul, condus de Streinu-Cercel in ultimii 19 ani

2. Instalatia electrica proiectata si executata la nivelul anilor 2000-2001, subdimensionata pentru necesitatile actuale ale spitalului, respectiv suprasolicitarea acesteia prin incarcarea cu consumatori de ultima generatie (aparatura medicala, paturi electrice etc). Singurele lucrari de inlocuire a instalatiilor electrice au fost realizate in anul 2017 cand au fost schimbate sapte tablouri electrice la etajul 3 si mansarda din Pavilionul V.

86 de prize de oxigen functionau in momentul exploziei3. Consum foarte mare de oxigen medical, in tratarea acestor forme de infectii cu Sars-Cov2. (majoritatea pacientilor primeau O2, atat prin narine, cat si prin masca, conectate la instalatia de oxigen din perete) a alimentat producerea incendiului si explozie. Aceste aspecte sunt de competenta, in special, a expertilor si a organelor de urmarire penala.

- este strict interzisa manipularea/utilizarea acestor dispozitive de catre pacienti, aceasta fiind realizata numai de personalul medical, aspect care tine cu precadere de ancheta penala.

- la momentul izbucnirii incendiului, in cadrul Pavilionului nr. V, erau in folosinta 86 de prize de oxigen suplimentare fata de reteaua initiala de oxigen, la care se adaugau tuburi de oxigen medical destinate strict transportului pacientilor si nu utilizarii ca sursa suplimentara de oxigen pentru pacienti, acest aspect fiind de asemenea de resortul anchetei penale.

Supraveghere deficitara a bolnavilor4. Supraveghere deficitara a bolnavilor din partea personalului medical aflat in serviciu, cu precadere in intervalul orar 01.00-05.00 dimineata.

Intrucat in paralel la nivelul Parchetului de pe langa Tribunalului Bucuresti este inregistrat un dosar penal avand ca obiect uciderea din culpa, ca urmare a incendiului produs din care au rezultat pierderi de vieti omenesti, iar din analiza tuturor notelor de relatii rezulta date si informatii ce pot fi utile instrumentarii cauzei, precum si anumite neconcordante cu privire la prezenta asistentelor/infirmierelor in saloanele de la parterul pavilionului nr. 5, raportul de control al CCPM, insotit de documentele la care face referire, va fi transmis acestei unitati de parchet pentru a fi valorificat in cadrul dosarului penal.

5. Lipsa senzorilor de fum si detectie a oxigenului in cadrul saloanelor si holurilor cladirilor respective


Rica Raducanu a stat chiar in salonul care a luat foc. Sotia sa se lupta cu virusul la Matei Bals


6. Lipsa supravegherii video la nivelul holurilor pavilionului 5, aspect ce ar fi favorizat observarea din timp a incendiului, reprezentand totodata un martor obiectiv al desfasurarii intregii activitati medicale/nemedicale din cladire.

7. Reactie intarziata si deficitara din partea pompierului de serviciu din noaptea respectiva.

Servicii furnizate de o firma care nu avea avizul IGSU8. Asigurarea serviciilor in domeniul interventiilor in situatii de urgenta cu o firma ce nu era avizata de IGSU si nu era organizata pentru a putea asigura cerintele obligatorii intr-o unitate spitaliceasca cu un numar de 640 de paturi. (respectiv asigurarea unui sef serviciu, compartiment pentru prevenire, doua sau mai multe grupe de interventie care incadreaza autospecialele de stingere cu apa si spuma si, dupa caz, una sau mai multe echipe specializate, atelier de reparatii si dispecerat).

Cu privire la acest aspect, Corpul de control al prim-ministrului a formulat o sesizare penala la PICCJ - Directia Nationala Anticoruptie.

9. Prezenta in pavilioanele Institutului (atat pe holuri, birouri, bloc alimentar, saloane) a aparatelor electrice sau surse de aprindere si care nu intra in categoria aparaturii medicale, respectiv: cuptor cu microunde, lampi de iluminat, prize electrice, panou electric aferent paturilor, televizor, frigidere, brichete etc., arata comunicatul de presa al Guvernului.

Premierul Florin Citu a anuntat miercuri, 10 martie, ca a primit o Nota de informare dupa controlul de la Institutul Matei Bals, iar reprezentantii Corpului de control au retinut mai multe deficiente. Pentru ca unitatea a folosit serviciile unei firme de interventii in situatii de urgenta care nu era autorizata de IGSU si nici nu avea capacitatea necesara, premierul anunta ca se va face plangere la DNA.

CTESTE SI:

Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de2988 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Tot-la-vale
rank 5
E ordin?
E ordin sa faceti o campanie din motive evident politice ? Restul spitalelor (cele ale lui Flutur sau ale penaloidului Alexe de pilda) sunt OK? Toate mismașurile si esecurile cu consecinte letale datorate incompetentei impostorului Arah^at, astea sunt OK? Despre astea, evident, va faceti ca nu stiti. Asa e ordinul sa manipulati, nu?
tarfrad
rank 5
Din păcate...
Se pare că este posibil să nu fi fost respectate multe prevederi legale... DAR... in NICI un caz ce se afirmă in comentariul anterior... DECÂT minciuni!!!
1. Sistemul de STINGERE a incendiilor nu se poate realiza ușor intr-un spital... oare ce a vrut să spună jurnalistul...? E NORMAL ca pacienții să NU FIE stropiți cu apă septică sau alte substanțe chimice, ceea ar cauza infectarea suplimentară a rănilor, iar sistemul să fie instalat DOAR in spațiile administrative! Acest sistem se poate instala DOAR de către firme autorizate de IGSU, iar proiectul este avizat de un verificator acredtiat de IGSU.
2. Sistemul de DETECȚIE și SEMNALIZARE a incendiilor este altceva... Detectorii sunt instalați OBLIGATORIU in fiecare incăpere, conform spațiului și compartimentării plafonului. Acest sistem se poate instala DOAR de către firme autorizate de IGSU, iar proiectul este avizat de un verificator acredtiat de IGSU.
3. Dacă spitalul a avut instalate aceste sisteme, sau măcar unul dintre ele, de către o firmă AUTORIZATĂ, cu proiectul avizat, atunci responsabilitatea cade in seama persoanei care a avizat proiectul sistemului respectiv.
4. Dacă spitalul a avut instalate aceste sisteme, sau măcar unul dintre ele, de către o firmă NEAUTORIZATĂ, sau fără proiect avizat, atunci responsabilitatea cade in seama firmei respective și a celor care au semnat contractul cu o firmă neautorizată in domeniu.
5. Dacă spitalul a avut instalate aceste sisteme, sau măcar unul dintre ele, de către o firmă AUTORIZATĂ, dar fără proiectul avizat, atunci responsabilitatea cade in seama firmei care a instalat sistemul respectiv.
t-killer
rank 5
Inca mai au curaj sa stationeze...?
Inca mai pot dormi pacienti linistiti in acel CREMATORIU de cosmar ???
dragos_66
rank 5
Pai si IGSU unde a fost ?
Nu era de datoria inspectorilor IGSU sa inspecteze de urgenta spitalele,stiind ca sectiile ATI , mari consumatoare de electricitate si unde atmosfera este saturata cu oxigen au fost mult extinse in urma pandemiei, sa semnaleze neconformitatile, sa dea sanctiuni, mai ales dupa tragedia de la Suceava ?
Cum poate o firma de apartament sa aiba ca obiect de activitate paza si stingerea incendiilor fara avizul IGSU ?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor