Supravietuitoare din Colectiv, mesaj cutremurator dupa incendiul de la "Matei Bals": "Da, statul ucide". "De murit, murim doar noi, niciodata ei"

Luni, 01 Februarie 2021, ora 14:03
3561 citiri
Supravietuitoare din Colectiv, mesaj cutremurator dupa incendiul de la "Matei Bals": "Da, statul ucide". "De murit, murim doar noi, niciodata ei"
Foto: Vladimir Gheorghiu via Facebook/ Alexandra Furnea

Alexandra Furnea, una dintre supravietuitoarele incendiului din Colectiv, a postat un mesaj emotionat dupa incendiul din spitalul Matei Bals, in urma caruia au decedat opt persoane, iar mai multi pacienti sunt in stare critica.

Alexandra Furnea posteaza cu fotografie cu mainile cicatrizate si arata ca a scris de nenumarate ori despre problemele din sistemul medical din Romania.

"Apuseni, Giulesti, Colectiv, Resita, Piatra Neamt, Bals, To Be Continued. Ar putea prea bine sa fie numele episoadelor sinistre ale serialului macabru numit Romania, care ruleaza nestingherit de mai bine de 30 de ani", scrie tanara.

Potrivit acesteia, povestile sunt diferite, dar firul narativ care le leaga, de la un episod la celalalt, este unul singur: coruptia.

"De murit, murim doar noi, niciodata ei. Iar noi nu suntem personaje sau actori in slujba vreunui rol, ci oameni in carne si oase, oase care ard, se rup si paraie sub picioarele lor. Pentru a stinge focul pe care tot ei l-au pornit, ne sfarama sub talpi pana cand devenim cenusa", noteaza Alexandra Furnea.

"Da, sistemul sanitar din Romania ucide. Da, Sistemul de Urgenta din Romania ucide. Da, statul ucide", arata aceasta.

Alexandra Furnea face o trecere in revista a dosarelor mediatice care au fost tergiversate sau inchise: "Romania - Nicio concluzie si niciun inculpat".

Mesajul Alexandrei Furnea

De cativa ani, am senzatia ca am devenit un soi de cronicar al numeroaselor tragedii provocate de Romania.

Cu degete cicatrizate, bat in van la tastatura lucrurile pe care le simt cand vad istoria repetandu-se in fiecare nenorocire care se tot abate asupra noastra.

De multa vreme, apar in fata noastra aceleasi personaje in costume si uniforme, cuibarite la adapostul functiilor, vorbindu-ne cu falsa compasiune despre motivele, mereu explicabile intr-o forma sau alta, pentru care au murit oameni.

Se ofera condoleante, se ridica tonul, aroganta se zbate sa rupa cusaturile mastii si este cu greu tinuta in frau de calaii megalomani carora nu le pasa decat de pastrarea puterii, a statutului, a imaginii si... a averii. Uneori le mai scapa cate o injuratura. Ii baga in p*la pe morti. Alteori intreaba "care e problema". Asta e, s-a gresit. Revolta e doar in capul nostru.

(...) Apuseni, Giulesti, Colectiv, Resita, Piatra Neamt, Bals, To Be Continued. Ar putea prea bine sa fie numele episoadelor sinistre ale serialului macabru numit "Romania", care ruleaza nestingherit de mai bine de 30 de ani.

Povestile sunt diferite, dar firul narativ care le leaga, de la un episod la celalalt, este unul singur: coruptia. Actorii sunt mereu aceiasi si actioneaza tot timpul in numele si intru protejarea unui mare si puternic stapan care, aparent, este Statul, anti-erou de neinfrant, in realitate nimic altceva decat o himera. Caci ei sunt, de fapt, acest stat. Ei sunt, de fapt, Romania.

De murit, murim doar noi, niciodata ei. Iar noi nu suntem personaje sau actori in slujba vreunui rol, ci oameni in carne si oase, oase care ard, se rup si paraie sub picioarele lor. Pentru a stinge focul pe care tot ei l-au pornit, ne sfarama sub talpi pana cand devenim cenusa.

Apoi merg mai departe.

Mereu aceiasi. Neschimbati. Mereu nepedepsiti. Pregatiti pentru un nou episod pe care il vor explica, gestiona si rezolva la fel ca inainte - cu incompetenta, aroganta, vociferari si musamalizari. Un nou episod cu morti nevinovati pe care ii va acoperi temeinic, programatic, tacerea.

Da, sistemul sanitar din Romania ucide. Da, Sistemul de Urgenta din Romania ucide. Da, statul ucide. Dar cum ramane cu Justitia? Ea ce face? Ea bate cuiul in sicriu.

Dosarul Revolutiei - trimis in judecata in data de 8 aprilie 2019, la 30 de ani dupa fapte.

Dosarul Mineriadei - intors la Parchet in 2020.

Dosarul Giulesti - asistenta care a parasit bebelusii, 2 ani de inchisoare. Electricianul, 1 an de inchisoare cu suspendare. Managerul spitalului, 6 luni cu suspendare. Seful sectiei, achitat.

Dosarul Apuseni - clasat.

Dosarul Gigina - plimbat prin instante. Nicio concluzie si niciun inculpat.

Dosarul Colectiv I (noaptea incendiului) - tergiversari continue in faza de Apel, la 6 ani de la incendiu.

Dosarul Colectiv II (ceea ce s-a intamplat in spitale si interventia de "salvare") - inca in faza de ancheta. Zeci de tineri infectati, decedati din cauza septicemiei. Nicio concluzie si niciun inculpat. "Avem tot ce ne trebuie".

Spitalul Judetean din Piatra Neamt - dosar in faza de ancheta. Nicio concluzie si niciun inculpat.

Spitalul de Boli Infectioase din Resita - dosar penal in faza de ancheta. Nu s-a mai auzit nicio veste. Nicio concluzie si niciun inculpat.

Spitalul Matei Bals - in faza de ancheta.

Romania - Nicio concluzie si niciun inculpat.

Trebuie sa intelegem ca atata timp cat vinovatii raman fara vina, cat nu infunda puscariile, nu li se confisca averile, nu raspund legal, nu sunt pedepsiti pentru ceea ce fac, istoria va continua sa se repete si vom continua sa numaram tragedii pe rozarul intunecat al acestui neam bolnav. Cat timp Justitia doarme sau se joaca de-a dreptatea, vom tot lua foc.

Exista un rau profund in maduva Romaniei. Tentaculele lui se impletesc cu iscusinta intre ele si formeaza aceste increngaturi, cumetrii si complicitati din cauza carora suferim si murim. Cata vreme nu vom izbuti sa il starpim cumva, nu vom fi altceva decat victime ale intangibililor zei ai acestei tari, ce nu mai are demult vreun Dumnezeu, in afara Coruptiei.

Deseori inchid ochii si imi imaginez cum ar fi Romania intr-un univers paralel, in care personaje ca Banicioiu, Ponta, Arafat, Streinu-Cercel, Oprea, Schiopu, Carstoiu, Lascar si altii, si altii, si altii, ar fi trasi la raspundere exemplar pentru derapajele, greselile, minciunile si "combinatiile" lor. Un univers paralel cu pedepse si ispasiri serioase.

Intr-o asemenea lume, as bate la tastatura cu degete intregi, prietenii mei si-ar sarbatori zilele de nastere in loc sa li se faca parastase, Aura Ion si-ar practica meseria mult-iubita, Bogdan Gigina ar fi poate tatic, bebelusii nascuti la Giulesti ar implini 11 anisori si niciun spital nu ar mai numara mortii arsi in paturile in care ar fi trebuit sa se faca bine.

Apoi deschid ochii si imi vad mainile. Imi ating cu ele cicatricile de pe ceafa, spate si umeri. Mi le trec prin ceea ce a mai ramas din parul meu si simt peticele plesuve de pe scalp. Imi amintesc ca nu mai pot sa-l sun pe Claudiu sa il chem la concert, si nici sa-i scriu lui Alex sa-l intreb despre noul album. Niciodata.

Asa cum nu mai pot familiile celor de la Bals sa-si imbratiseze oamenii iubiti.

Asa cum nu mai pot familiile celor de la Piatra Neamt sa-i astepte acasa pe cei dragi.

Asa cum parintii de la Giulesti nu vor spune niciodata "sufla in lumanari si pune-ti o dorinta", ci vor privi in ele singuri si pustii, la Biserica, la "Morti".

Asa cum mama Aurei Ion nu va merge la ceremonia de absolvire a fiicei ei.

Asa cum Bogdan Gigina nu va fi vreodata tata.

Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti cei care au murit de mana Romaniei.

Urmaresc cu tristete parazitarea politica a tuturor acestor tragedii si nu pot sa nu remarc cat de nerusinata a devenit presa in ultima vreme, in dorinta ei de a servi aceiasi actori, aceleasi personaje, aceleasi interese, acelasi vechi "regim", pana la urma, care i-a tinut in functii pe eternii corupti ai tarii. Ei sunt cauza directa a ororilor pe care le vedem si le traim. Ei sunt "artizanii" groazei.

Imi permit, pe final, o ultima observatie care nu va fi pe placul tuturor si pentru care voi primi cu siguranta reprosuri. Pe Vlad Voiculescu l-am cunoscut inainte sa devina politician si, pentru mine, a ramas barbatul timid si sufletist care ajuta oameni fara sa astepte nimic in schimb.

Nu cred ca functia l-a schimbat in vreun fel si nu cred ca trebuie sa plateasca, dupa o luna de mandat, pentru greselile celor care l-au precedat pret de zeci de ani, in timp ce acestia primesc laude prin presa, dupa 2 decade de incompetenta. Din punctul meu de vedere, cabinetul lui este cea mai buna sansa la insanatosire pe care o are sistemul nostru sanitar profund bolnav. Daca ma insel, as prefera sa mi-o dovedeasca timpul si faptele, nu marsaviile si manipularile politice sau din media.

Poate ca sunt naiva, dar cred ca oamenii cat de cat noi pe care am reusit, prin puterea votului, din pacate mult prea slab exercitata, sa ii alegem sa ne reprezinte sunt totusi altceva fata de ce am avut pana acum, fata de costumele si uniformele adapostitoare de hauri. Sper ca macar cativa dintre ei sa izbuteasca sa inlocuiasca fantosele vechi si ponosite, actorii batrani si stricati, cu persoane in carne si oase, care stiu ca pot, la randul lor, sa arda.

Momentan, aleg sa imi pun speranta subtire si subrezita in oameni ale caror maini nu sunt insangerate si care nu au ramas, la un moment dat, cu bucati din pielea mea, sau a celor dragi mie, intre degete. Ii rog, de asemenea, sa se tina de promisiuni si sa arate, fara putinta de tagada, ca sunt intr-adevar diferiti. Si sa dea sentinte si pedepse pe masura faptelor.

Daca imi vor insela asteptarile, am sa-i sanctionez la vot. Speranta si increderea nu sunt neconditionate, dar le prefer coruptiei deznadajduitoare si criminale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#alexandra furnea, #Alexandra Furnea Colectiv, #Alexandra Furnea matei bals, #Alexandra Furnea incendiu , #Incendiu Matei Bals