Dosar penal dupa incendiul de la Sibiu: Pompierii au lucrat in orb, nu stiau ce arde si cat e de periculos

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 14:01
4810 citiri
Dosar penal dupa incendiul de la Sibiu: Pompierii au lucrat in orb, nu stiau ce arde si cat e de periculos
Foto: ISU Sibiu

Politia Sibiu a deschis, sambata, un dosar penal pentru distrugere in urma incendiului izbucnit la depozitul de substante substante periculoase, uleiuri folosite si vopsea. In urma probelor recoltate de DSP, nu au fost depasite cotele de poluare, oamenii care locuiesc in zona nefiind in pericol.

"In cauza s-a deschis un dosar penal de cercetare sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere din culpa. La cercetari participa politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, Serviciului Arme, Explozivi Si Substante Periculoase si Serviciului Criminalistic. Investigatia se afla in curs de desfasurare si urmeaza a stabili toate circumstantele producerii incidentului", a spus Elena Welter, purtatorul de cuvant al Politiei Sibiu.

Seful ISU Sibiu, Laurentiu Cosmin Balcu, a declarat ca din comunicarea pe care a avut-o cu reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Sibiu, oamenii care locuiesc in zona nu au fost in pericol.

"Mi-a comunicat Directia de Sanatate Publica faptul ca nu au fost depasite cotele admise privind poluari sau contaminari ale aerului. Cetatenii Sibiului nu sunt in pericol din acest punct de vedere", a precizat seful ISU Sibiu.

Potrivit acestuia, cladirea in care functiona depozitul de substante periculoase era autorizata de ISU din anul 2017.

"Suprafata totala a operatorului este de 2.620 mp, in principal are o hala mare, de 1.300 de mp, compartimentata in 3 hale mici. E autorizata de noi in privinta riscului la incendiu de risc mare, in 2017. Raportat la incendiul care s-a produs, acum noi verificam, pe langa stabilirea cauzei probabile de incendiu, si respectarea autorizatiei si verificam si respectarea masurilor (din autorizatie - n.red.).

E clar ca s-a incalcat legislatia in momentul in care avem un incendiu. (...) Noi vom aplica legea", a adaugat Balcu.

Acesta a anuntat ca, pana sambata la amiaza, operatorul economic nu a transmis ce cantitati de substante periculoase au ars si nici ce fel de substante, interventia pompierilor fiind, astfel, una extrem de riscanta.

"Nu cunosc cantitati, dar din ce am discutat, peste 80 de tone de substante. Nu stiu ce fel de substante. Urmeaza sa ne dea operatorul exact ce substante. Nu doar noua, ci si IPJ-ului, Garzii de Mediu si celorlalte institutii care au implicare in aceasta misiune. Sunt deseuri unele periculoase, reziduuri. (...) Interventia a fost foarte periculoasa, nu stia nimeni sa ne spuna ce substante, ce cantitati.

Am dat ordin ca niciun pompier sa nu intre in dispozitivul de stingere fara aparatele de aer, fara mijloc de protectie individuala. Sunt vapori acolo foarte puternici", a afirmat Balcu.

Mai mult, unui pompier, sofer pe o autospeciala de stingere, i s-a facut rau si a fost dus la spital, insa, dupa ce a primit ingrijiri medicale, a putut pleca acasa, neavand nevoie de internare.

Peste 200 de pompieri au intervenit, in timpul noptii de vineri spre sambata, pentru a stinge un incendiu izbucnit la un depozit de uleiuri si vopsea din Sibiu. Nu au existat victime, iar incendiul a fost lichidat dupa noua ore.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#dosar penal incendiu Sibiu , #incendiu