Incendii in 35 de judete: Aproape 1.000 de hectare de vegetatie si padure, afectate

Duminica, 26 August 2012, ora 16:55
2840 citiri
Incendii in 35 de judete: Aproape 1.000 de hectare de vegetatie si padure, afectate
Foto: meteoprog.ro

Un numar de 1.000 de pompieri militari, alaturi de pompieri civili, jandarmi, politisti si angajati ai ocoalelor silvice, au intervenit, in ultimele 24 de ore, pentru localizarea si lichidarea incendiilor de vegetatie uscata si fond forestier din 35 de judete, ce au afectat peste 950 de hectare, a informat duminica Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Sambata, 25 august, pompierii s-au mobilizat pentru localizarea si lichidarea unui incendiu de vegetatie uscata semnalat la ora 13:55 pe strada Sudului din Baia Mare, judetul Maramures.

40 de pompieri militari si 50 de civili au intervenit peste 7 ore pentru stingerea flacarilor inalte de cativa metri.

Patru pompieri au ajuns la spital

Caldura si fumul au facut victime si in randul fortelor de interventie: trei pompieri au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare - doi intoxicati cu fum, iar unul cu o entorsa, acestia fiind in prezent, in afara de orice pericol.

Pentru a opri inaintarea focului, intretinuta de vantul puternic, s-a creat o fasie de protectie.

Pe langa interventia pompierilor, care au actionat cu cinci autospeciale, s-a actionat si cu alte 20 de utilaje ale Primariei Baia Mare si ale unor societati comerciale din municipiu, pentru localizarea si lichidarea incendiului.

In total, flacarile au afectat o suprafata de teren de circa 40 de hectare.

Un alt incendiu de vegetatie uscata declansat pe raza satului Mocira din acelasi judet. Si in acest caz, vantul puternic a facut ca flacarile sa se extinda cu repeziciune, iar pentru localizarea si lichidarea incendiului a fost nevoie de actiunea, timp de 8 ore, a 22 de pompieri militari, carora li s-au alaturat doua echipe ale serviciilor private pentru situatii de urgenta, fiecare cu cate o autospeciala de lucru cu apa si spuma, a informat IGSU.

Si aici, un subofiter s-a intoxicat cu fum si a fost transportat la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare, unde a fost tratat, iar la aceasta ora este in afara de orice pericol. In total, focul a afectat circa 40 de hectare de teren.

Incendii forestiere si in zonele de munte

Tot in judetul Maramures, un incendiu izbucnit in apropierea varfului Creasta Cocosului este in desfasurare. Duminica dimineata, un echipaj al Detasamentului de Pompieri "Capitan Marchis Adrian" Baia Mare si unul de la Detasamentul de Pompieri Sighetu Marmatiei s-au deplasat in zona pentru stingerea acestuia, impreuna cu angajati ai Directiei Silvice si ai ocoalelor silvice din Baia Sprie, Mara si Sighetu Marmatiei, membrii Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta si voluntari din zona Mara.

In localitatea Gura Teghii, judetul Buzau, zeci de pompieri militari si lucratori silvici au actionat pentru limitarea extinderii unui incendiu ce a cuprins vegetatie uscata in gol alpin si litiera padurii de rasinoase. In prezent, incendiul este in curs de lichidare.

In zona golului alpin din Muntele Podeanu, pompierii militari argeseni continua interventia pentru limitarea propagarii incendiului si lichidarea focarelor identificate, pe timpul noptii asigurandu-se supravegherea permanenta a zonei afectate. Sambata dimineata, un elicopter al Inspectoratului General al Aviatiei a executat o misiune de stingere a incendiului.

De asemenea, se actioneaza pentru stingerea incendiului de fond forestier izbucnit pe teritoriul administrativ al municipiului Gheorgheni, judetul Harghita, in zona Kovacs Peter, pe o parcela apartinand de Fondul Forestier de Stat - Ocolul Silvic Miercurea - Ciuc.

Incendiul este localizat, dar mai sunt focare izolate, iar lipsa apei face ca interventia sa fie dificila. In acest judet se mai intervine in alte trei locatii, in apropierea municipiului Gheorgheni, zonele Lacul Rosu si Rezpatak, precum si la Harghita Bai. In toate cazurile incendiile sunt localizate, lucrandu-se la lichidarea lor.

Pe raza localitatii Gradistea de Munte din Masivul Godeanu, Muntii Sureanu, judetul Hunedoara, un incendiu a distrus vegetatia uscata si litiera padurii de pin, iar din cauza vantului, focul s-a extins, pe alocuri, la coronament, a mentionat sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#incendii vegetatie, #incendii padure, #pompieri incendiu Romania, #incendii munte, #seceta incendii Romania , #incendiu