Nivel crescut de radiatii la Cernobil, dupa un incendiu de padure chiar in zona de excludere din jurul centralei - UPDATE

Duminica, 05 Aprilie 2020, ora 20:46
21136 citiri
Nivel crescut de radiatii la Cernobil, dupa un incendiu de padure chiar in zona de excludere din jurul centralei - UPDATE
Foto: captura YouTube

Autoritatile ucrainene au mobilizat duminica aviatia pentru a lupta impotriva unui incendiu forestier care a izbucnit in ajun in zona de excludere din jurul centralei de la Cernobil, unde in 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, informeaza AFP.

Flacarile s-au intins pe mai mult de 100 de hectare in parcela forestiera situata in jurul centralei avariate, la aproximativ o suta de kilometri nord de capitala Kiev. Doua avioane, un elicopter si o suta de pompieri au fost mobilizati pentru a lupta impotriva incendiului.

Initial, serviciile de urgenta au declarat duminica intr-un comunicat ca incendiul a fost controlat si ca nu a fost detectata nicio crestere a radioactivitatii aeriene, dupa ce cu o zi inainte raportasera "dificultati" in eforturile lor de a stapani focul din cauza cresterii radioactivitatii in unele locuri. Autoritatile au dat asigurari ca localitatile invecinate nu sunt in pericol.

UPDATE 20:46 - Cateva ore mai tarziu, insa, Ucraina a semnalat duminica a crestere a nivelului de radioactivitate.

"Avem vesti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decat normalul in centrul incendiului", a precizat pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspectie ecologica.

El si-a insotit mesajul cu o inregistrare video care arata un detector Geiger ce afisa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decat normalul.

Reactorul numarul 4 al centralei de la Cernobil a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminand, conform unor estimari, pana la trei sferturi din Europa. Dupa dezastru, autoritatile au evacuat sute de mii de oameni. O zona vasta, care acopera peste 2.000 de kilometri patrati, a ramas abandonata.

Alte trei reactoare ale centralei au continuat sa functioneze dupa tragedie. Ultima a fost oprita in 2000, marcand sfarsitul intregii activitati industriale de la Cernobil.

#incendiu Cernobal, #foc padure Cernobal , #incendiu
Comentarii
Poza cuiulluipepelea
cuiulluipepelea
rank 1
cel mai bine e s-o luati pe virus sa scapati de iod.