Incendiu in Masivul Bucegi: Doua elicoptere MAI intervin pentru lichidarea flacarilor

Luni, 23 Iulie 2012, ora 11:05
1857 citiri
Incendiu in Masivul Bucegi: Doua elicoptere MAI intervin pentru lichidarea flacarilor
Foto: EVZ

Doua elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie din Ministerul Administratiei si Internelor vor interveni, luni, pentru stingerea incendiilor de padure din Masivul Bucegi.

Primul elicopter a decolat de la Unitatea Speciala de Aviatie in jurul orei 10.00, a anuntat Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), intr-un comunicat de presa.

Cele doua elicoptere din cadrul Inspectoratului General de Aviatie vor interveni, marti, pentru a oferi sprijin lucratorilor IGSU si celorlalte forte participante la stingerea incendiilor de padure din Masivul Bucegi.

Maiorul Mihai Dragan, prim-adjunct al sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova, spunea, duminica, ca reprezentantii ISU Prahova au solicitat Inspectoratului General de Aviatie interventia unui elicopter in zona focarului de incendiu si li s-a raspuns ca niciunul dintre cele doua aparate de zbor la care pot fi atasate dispozitive cu apa nu este functional, intrucat unul este trimis la service intr-o alta tara, iar celuilalt ii lipseste o piesa.

Incendiul din Bucegi se extinde, iar autoritatile nu fac nimic pentru stingerea lui (Video)

Informatia a fost confirmata si de catre primarul orasului Busteni, Emanoil Savin.

Incendiul a izbucnit, in urma unui trasnet, la altitudinea de 1.700 de metri in Masivul Bucegi, pe un teren care apartine Casei Regale a Romaniei si care se afla in administrarea Romsilva.

Initial, autoritatile au declarat ca incendiul a izbucnit joi, insa intr-un comunicat dat publicitatii duminica dupa-amiaza reprezentantii ISU Prahova au precizat ca focul a izbucnit in data de 15 iulie si ca incendiul a fost anuntat la 112 de catre conducerea Parcului Natural Bucegi in data de 21 iulie, la ora 10.40.

Flacarile au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de catre Directia Silvica Prahova - Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al orasului Busteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi, intre Claia Mare si linia de telecabina Busteni - Babele, in zona denumita "Creasta cu Zambri".

Suprafa afectata este inclusa intr-o arie naturala protejata

Initial, echipajele de interventie au constatat ca suprafata de ardere era de aproximativ 200 de metri patrati, directia de propagare fiind nord-est, iar incendiul s-a extins, astfel incat duminica focul se manifesta pe o suprafata de aproximativ 1.500 de metri patrati, arzand litiera si coronament de rasinoase intr-o zona inaccesibila, cu o panta de 80%, interventia pompierilor fiind imposibila, precizau reprezentantii ISU Prahova.

Potrivit sursei citate, suprafata afectata este inclusa intr-o arie naturala protejata, de interes european (ROSCI0013 - sit natura 2000) si in rezervatia naturala Abruptul Prahovean, rezervatie de interes national conform Legii 5 din 2000.

Peste o suta de pompieri si jandarmi incearca sa stinga flacarile

Peste o suta de persoane - pompieri, jandarmi, reprezentanti ai Garzii de Mediu, salvamontisti, angajati ai Parcului Natural Bucegi si ai Directiei Silvice Prahova, precum si voluntari - sunt implicate in actiunea de localizare si lichidare a incendiului.

Un avion al unei firme private, care poate fi incarcat cu 1.100 de litri de apa, ar fi trebuit sa intervenina duminica seara pentru stingerea incendiului din Masivul Bucegi, care ameninta sa se extinda spre Parcul Natural.

Interventia a fost insa amanata intrucat avionul avea nevoie de aprobari speciale pentru o astfel de operatiune.

Maiorul Mihai Dragan, adjunct al sefului ISU Prahova, a explicat ca pentru a actiona in zona de incendiu avionul are nevoie de aprobarea Autoritatii Aeronautice Romane, institutie care nu poate sa aprobe zborul intrucat in manualul operational al aeronavei nu este specificata posibilitatea interventiei in caz de incendii. In aceasta situatie, Autoritatea Aeronautica Romana poate da aprobare de zbor in zona incendiului doar cu o derogare de la Directia Generala a Aviatiei Civile Romane, iar zborul poate fi efectuat doar daca echipajul este format din doi piloti, nu dintr-un pilot si un mecanic, a adaugat reprezentantul ISU Prahova.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#incendiu Masivul Bucegi, #elicoptere MAI incendiu Masivul Bucegi, #incendiu Masivul Bucegi interventie , #incendiu