Incendiu in Parcul National Defileul Jiului

Luni, 19 Martie 2012, ora 15:27
948 citiri
Incendiu in Parcul National Defileul Jiului
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Mai multe hectare de padure ard in Parcul National Defileul Jiului, la 15 km de Petrosani.

Circulatia rutiera a fost intrerupta din cauza ca de pe versanti cad lemne si bolovani. In zona au loc caderi de pietre de pe munti, iar un copac ars a cazut pe o masina ce se afla in trafic pe o portiune de drum in judetul Gorj.

Zeci de pompieri si voluntari de la ISU Gorj s-au luptat cu flacarile, dar operatiunea a fost abandonata pe timpul noptii de duminica.

Din primele cercetari, cauza incendiului ar fi un foc lasat nesupravegheat.

In ultimele doua zile angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Hunedoara au intervenit pentru lichidarea a 131 de arderi de vegetatie uscata.

71 de arderi au fost semnalate sambata, iar 60 duminica. "Suprafata totala afectata de aceste incendii este de peste 1.000 de hectare, dintre care 270 de hectare sunt litiera de padure. Cele mai multe incendii au fost semnalate in raionul de interventie al Detasamentelor din Deva, Hunedoara, Orastie al Statiei Brad si al Sectiei Ilia", a declarat Anemona Doda, purtator de cuvant ISU Hunedoara

De la inceputul acestei luni pompierii hunedoreni au intervenit pentru lichidarea a 348 de incendii de vegetatie uscata.

Pentru descurajarea fenomenului de folosire a focului deschis, in scopul igienizarii terenurilor, se vor organiza patrule mixte formate din pompieri, reprezentanti ai ocoalelor silvice si ai primariilor, care vor aplica sanctiuni cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei fermierilor care utilizeaza acest procedeu.

Patrulele vor actiona pe raza localitatilor Deva, Hunedoara, Orastie, Petrosani, Brad, Geoagiu, Orastioara, Ilia, Dobra, Rau de Mori si Baru.

In plus, conform protocolului incheiat intre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Garda de Mediu si Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura se va realiza identificarea corecta a locatiei unde a avut loc arderea vegetatiei uscate de pe miristi sau pasuni prin intermediul unei aplicatii care genereaza informatii colectate prin satelit.

Prin intermediul acestei tehnici de ultima generatie poate fi identificat cu usurinta si proprietarul terenului pe care s-a produs arderea. APIA poate suspenda acordarea subventiilor destinate igienizarii terenurilor chiar daca fermierii folosesc focul deschis pentru curatarea terenurilor cu obtinerea in prealabil a permisului de lucru cu foc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#incendii Hunedoara Defileu, #incendiu vegetatie , #incendiu