Ingrijorare la pompieri: A crescut cu 25% numarul incendiilor. Cea mai mare crestere e la mijloacele de transport

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 14:41
3943 citiri
Ingrijorare la pompieri: A crescut cu 25% numarul incendiilor. Cea mai mare crestere e la mijloacele de transport

In primele noua luni ale anului s-a inregistrat o crestere cu 25% a numarului de incendii fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat, sambata, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu.

"In ceea ce priveste incendiile, se inregistreaza o crestere cu 24,89% fata de perioada similara a anului trecut, ceea ce reprezinta o ingrijorare institutionala cu care ne confruntam si care, bineinteles, va fi urmata de dispunerea unor masuri care sa conduca la cresterea gradului de constientizare a cetatenilor privind acest risc, dar si la masuri de amplasare teritoriala, in plus, fata de ce avem acum, pentru a asigura un timp de raspuns mai scazut", a spus el, in cadrul unei conferinte de bilant organizate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Numarul locuintelor individuale sau colective afectate de incendii a crescut cu 12%, al operatorilor economici din industrie - cu 24%, al obiectivelor de comert si alimentatie publica - cu 26%, iar al mijloacelor de transport - cu 43%. In ceea ce priveste incendiile de vegetatie uscata, numarul acestora a crescut cu 36% in primele noua luni ale acestui an, fata de intervalul similar din 2016.

Pe de alta parte, comparativ cu anul anterior, numarul persoanelor afectate de incendii a scazut cu aproape 50%. Astfel, in primele noua luni ale anului, 279 de adulti si 22 de copii au fost raniti in urma incendiilor. De asemenea, 124 de adulti si 10 copii si-au pierdut viata in astfel de evenimente.

Cristian Radu a atras atentia ca in prima saptamana a lunii octombrie patru copii cu varste intre 1 - 8 ani au murit in incendii si, in acest context, a subliniat importanta supravegherii minorilor.

Colonel Daniel-Marian Dragne, inspector general la IGSU, a apreciat ca, in ce priveste cresterea numarului de incendii, unul dintre factorii importanti il reprezinta starea sociala, avand in vedere ca multe evenimente se produc din cauza instalatiilor electrice sau cosurilor de fum defecte.

La randul sau, Cristian Radu a mai precizat ca in primele noua luni ale anului IGSU a avut 322.775 de interventii, media zilnica fiind de 1.183. Dintre acestea: 262.700 misiuni de asistenta medicala de urgenta sau de acordare a primului ajutor calificat, utilizand resurse SMURD; 27.253 de interventii in cazul incendiilor (cu o medie zilnica de peste 100 de astfel de evenimente); 10.339 de interventii in alte situatii de urgenta; 8.220 de actiuni de asistenta a persoanelor si 14.263 actiuni de protectie a comunitatilor.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, s-au inregistrat cresteri ale actiunilor de asistenta persoane (crestere de 27%) si ale actiunilor de protectie a comunitatilor (21%), ca urmare a intensificarii frecventei de manifestare a fenomenelor meteo periculoase.

Prim-adjunctul inspectorului general al IGSU a mentionat ca in timpul interventiilor au fost salvate 6.628 de persoane, dintre care 5.230 adulti si 1.398 copii. Totodata, 269.072 persoane au fost asistate medical. Valoarea bunurilor protejate sau salvate a fost de 22,81 miliarde lei.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#crestere numar incendii, #numar incendii mijloace transport , #incendiu