Ucraina: Pompierii se lupta de 3 zile cu incediul de padure de la Cernobil

Luni, 06 Aprilie 2020, ora 16:00
4362 citiri
Ucraina: Pompierii se lupta de 3 zile cu incediul de padure de la Cernobil
Foto: Arhiva Pixabay

Pompierii din zona de excludere de la Cernobil, din nordul Ucrainei, au intrat luni in a treia zi de lupta cu incendiul de padure din regiune, care este in continuare contaminata cu radiatii in urma accidentului nuclear din 1986.

Nivelul de radiatii din zona este acum de 16 ori mai mare decat norma, a precizat intr-un comunicat Egor Firsov, care conduce serviciul de inspectie ecologica.

Circa 25 de hectare de padure din aceasta zona in mare parte nelocuita erau inca sub flacari luni dimineata, a anuntat intr-un comunicat Serviciul de Urgenta. Nu au fost raportate victime, relateaza dpa.

Aproape un sfert din incendiu este in zona Cernobil. Flacarile s-ar fi extins in weekend pe o zona de peste 100 de hectare.

Circa 140 de pompieri actioneaza pentru stingerea incendiului.

Potrivit lui Firsov, incendiul s-ar fi propagat de la arderea unei portiuni de iarba uscata.

Incendiile de iarba sunt o obisnuinta in prima parte a primaverii, in contextul in care agricultorii pornesc focuri controlate pentru a curata terenurile.

A fost deschisa o investigatie in acest caz.

Reactorul numarul 4 al centralei de la Cernobil a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminand, conform unor estimari, pana la trei sferturi din Europa, in ceea ce se considera a fi cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

Dupa dezastru, autoritatile au evacuat sute de mii de oameni. O zona vasta, care acopera peste 2.000 de kilometri patrati, a ramas abandonata.

Alte trei reactoare ale centralei au continuat sa functioneze dupa tragedie. Ultimul a fost oprit in 2000, marcand sfarsitul intregii activitati industriale de la Cernobil.

In 2011, Ucraina a inceput sa deschida zona pentru turism, in contextul in care nivelul radiatiilor eliberate in timpul tragediei a scazut sub pragul pe care guvernul il considera a fi admisibil.

Anul trecut, Ucraina a inregistrat cel mai mare numar de turisti in zona de excludere de la Cernobil, in aproape de granita sa de nord cu Belarus, cu peste 100.000 de vizitatori.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#incendiu Cernobal, #foc padure Cernobal , #incendiu