A inceput marea eliberare: Peste 3.300 de detinuti vor iesi din inchisori. Toader e surprins de numarul mare

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 11:13
9575 citiri
A inceput marea eliberare: Peste 3.300 de detinuti vor iesi din inchisori. Toader e surprins de numarul mare
Foto: Arhiva Ziare.com

3.349 de detinuti beneficiaza de legea prin care persoanelor incarcerate in conditii improprii li se reduce din pedeapsa, lege intrata in vigoare joi, a anuntat ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

El a precizat ca aceasta cifra i-a depasit asteptarile, pentru ca nu credea ca impactul va fi atat de mare.

"Va marturisesc ca este mult, mi-a depasit asteptarile. Nu credeam ca impactul va fi atat de mare. Dar este efectul legii", a declarat ministrul Justitiei, vineri, la inceputul unei conferinte de presa privind protectia drepturilor detinutilor si a conditiilor de detentie din Romania, informeaza News.ro.

Ieri, in prima zi de la intrarea in vigoare a legii, au fost eliberati din puscarii peste 500 de detinuti, a subliniat Tudorel Toader.

"Ieri (joi - n.red.), pana la 12 noaptea, domnul Dobrica (Marian Dobrica, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor - n.red.) imi dadea mesaje sa imi spuna cati detinuti au fost eliberati. In baza legii, prin adaugirea celor sase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberati 529 de detinuti", a precizat Toader.

De asemenea, ministrul Justitiei a spus ca unele unitati au avut probleme in aplicarea acestei masuri, in sensul ca nu au stiut daca au nevoie de interventia judecatorului sau pot folosi calea administrativa.

"La unele unitati de penitenciare au fost ezitari cu privire la modul de aplicare, daca e pe cale administrativa sau e nevoie de interventia judecatorului. Conducerea unui penitenciar s-a dus in instanta, acolo au respins, au rezolvat in final pe cale administrativa", a relatat ministrul.

Legea prin care detinutii incarcerati in conditii inumane beneficiaza de sase zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 30 de zile executate a fost promulgata in 14 iulie de presedintele Klaus Iohannis.

Proiectul a fost contestat de Opozitie la CCR, insa judecatorii au decis, pe 5 iulie, ca actul este constitutional.

51 de deputati PNL si USR reclamasera atunci la CCR ca modificarile sunt neconstitutionale si transforma legea, de fapt, intr-o gratiere mascata.

Legea se aplica pentru persoanele intemnitate incepand din 2012, de cand a venit prima decizie-pilot a CEDO privind conditiile din penitenciare.

Definitii vagi a ceea ce inseamna conditii improprii

Potrivit proiectului, se considera conditii necorespunzatoare: conditii sanitare improprii in general, cum ar fi prezenta gandacilor, soarecilor, puricilor; lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proasta a hranei; lipsa apei calde curente; lipsa accesului la activitati in aer liber, lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza precum si a cerintelor de igiena.

Dispozitiile prezentei legi nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale CEDO, pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiu de detentie avand conditii necorespunzatoare.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#detinuti eliberati inchisoare, #detinuti conditii improprii , #inchisoare