Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alternativa la gratiere? Proiect PNL cu pedepse privative de libertate executate in weekend sau acasa

Duminica, 05 Martie 2017, ora 15:54
5812 citiri
Alternativa la gratiere? Proiect PNL cu pedepse privative de libertate executate in weekend sau acasa
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi parlamentari PNL au depus, la Senat, o propunere legislativa privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate.

Masurile pe care le propune initiativa legislativa sunt:

  • executarea la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu bratara electronica
  • executarea in echivalent zile de munca in folosul comunitatii
  • executarea pedepsei in zilele de sambata si duminica
  • executarea pedepsei in regim mixt de zile de munca in folosul comunitatii, combinat cu zile de detentie sambata si duminica.

Potrivit initiativei, masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertare sunt masuri de natura judiciara, dispuse de judecator, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar.

1. Astfel, "masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu consta in executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere prin bratara electronica".

Aceasta masura se poate aplica doar pentru condamnarea la pedeapsa de pana la 3 ani de inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

2. Propunerea legislativa mai prevede ca masura alternativa de executare fractionata a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei in regim deschis de detentie numai in zilele de sambata si duminica si numai intr-un centru de detentie special infiintat in acest scop.

3. In ceea ce priveste masura alternativa de executare in echivalent a unei pedepse privative de libertate, aceasta consta in executarea pedepsei prin prestarea de zile de munca in folosul comunitatii si echivalarea acestora zilelor de executat in regim de detentie.

Echivalarea se realizeaza prin raportul de doua zile de munca in folosul comunitatii la o zi de detentie. De asemenea, munca se presteaza la unitatea sau unitatile desemnate de judecator in regim de 8 ore/zi, indiferent de intervalul orar.

4. La art. 6, alineatul 1, al propunerii legislative este prevazut faptul ca masura alternativa de executare in regim mixt a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei prin prestarea de zile de munca in folosul comunitatii in echivalent si de executare a pedepsei in regim deschis de detentie numai in centrul special infiintat pentru executarea masurilor alternative.

Ultimele trei masuri se pot aplica pentru condamnarea la pedeapsa de pana la patru ani de inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

De asemenea, toate masurile nu se pot aplica pentru condamnarile privative de libertate aplicate pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, infractiuni de serviciu, pentru infractiuni de coruptie sau cele conexe infractiunilor de coruptie, cat si persoanelor aflate in stare de recidiva.

Citeste si:

Potrivit expunerii de motive, "situatia din sistemul penitenciar romanesc este considerata inacceptabila de CEDO, iar Romania risca adoptarea unei decizii pilot de condamnare pentru rele tratamente aplicate persoanelor care executa o pedepasa privativa de libertate".

"Masurile alternative neprivative de libertate sunt rar utilizate in activitatea judiciara romaneasca. Pentru a evita aplicarea sanctiunilor CEDO consideram ca este de datoria legiuitorului sa adopte norme care sa ofere judecatorului posibilitatea de a inlocui o pedeapsa in regim privativ de libertate cu masuri alternative credibile care realizeaza mai bine scopul reeducarii, al reinsertiei sociale, dar si al prevenirii recidivei", sustin initiatorii.

Liberalii mai precizeaza ca adoptarea unor masuri alternative de executare a pedepsei conduce la "asigurarea si garantarea respectarii drepturilor fundamentale ale persoanei condamnate".

"Masurile propuse sunt adecvate cadrului european in aceasta materie si au fost alese dupa analiza cadrului legislativ in domeniu al statelor membre ale UE, in special al Cehiei, Italiei, Olandei si Belgiei", arata initiatorii.

Senatorii PNL care au semnat initiativa mai precizeaza ca pentru aplicarea reglementarii este necesar ca statul roman sa procedeze la redimensionarea sistemului de probatiune, astfel incat acesta sa ajunga la 5.000 de inspectori de probatiune si la implicarea comunitatilor locale in asigurarea conditiilor pentru executarea masurilor alternative.

Reactia ministrului Justitiei la proiectul PNL

"Nu este rau daca se va dovedi, sigur in procesul legislativ, daca se va dovedi ca apare ca o masura complementara celor existente, o masura de natura sa contribuie la solutionarea problemei despre care vorbim din penitenciare.

Presupune crearea conditiilor de punere in aplicare a prevederilor legii. Tind sa cred ca poate fi un aviz favorabil, pozitiv", a declarat Tudorel Toader, ministrul Justitiei, pentru Digi24.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#proiect pedepse inchisoare weekend, #proiect PNL inchisoare acasa , #inchisoare